Кръщаване на 2008 г.

betty-ford-medium.jpg

 

1962 г. „първата дама“ Бети Форд кръщава подводница USS Dace SN – 607
Традицията за кръщаване на кораби е била винаги интересна за мен. Отделени са години в планове и строеж на даден кораб. Сериозна инвестиционна програма, която да покрие всички непредвидени разходи. Следва пищна церемония, на която са поканени освен тълпи от хора и видни личности. Обикновено жена или момиче изпълнява ролята на кръстница. Освен букет цветя, тя има привилегията да каже кратка молитва. 

“ Всемогъщи Боже, Ти напътства Ной в построяването на ковчега и усмири океана. Моля те благослови тези построили кораба; закриляй тези които ще плават на него и ги обгради с твоята любов. Кръщавам кораба ……………“

Следва разбиване на бутилка шампанско в корпуса на плавателния съд. И първото отплаване предстои.

От къде идва този обичай? Още от 3 век преди Христос има вавилонските жители изливали течност за да се умилостивят морските богове. Египтяни, гърци и римляни се молели на техните божества за дни без бури и безопасно плаване.  С навлизане на християнството изчезват жертвоприношенията. Използвало се е вино като основенсимвол на вярата. В началото на 20 век навлиза шампанското като символ без религиозно значение, с идеята за класа и изтънченост. 1921 г. Мари Еурана Уорд кръщава кораба SS Eurana.

Намирам голяма прилика в кръщаването на нов кораб и започването на нова година. Има подготовка за празничната вечер. Събираш се с хора, които значат нещо за теб. Чаша шампанско дава началото на надежди за добро бъдеще. За година изпълнена със здраве, щастие и попътен вятър.

Истината е, че всеки един от нас може да даде име на своя кораб. Не само на предстоящата 2008 година, но и на живота си. Моите постъпки, решения и стремежи определят курса на моя живот. А кой определя съдбата на кораба?

Дали ще има безоблачни дни и сполука в океана? Или бури и плитчини; пирати или бунт на палубата? Хората прекарали толкова месеци в самота и тежки условия са достигнали до прозрението!

Псалм 107: 23,24 „Онези, които тръгват по море на кораби, които имат работа в големите води -виждат делата на Господа и чудесата Му в дълбините“

 

Снимки:

http://www.ussdace.org/images/Reunion07_Kananen/default.htm

http://www.phillyseaport.org/web_exhibits/ladies_who_launch/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s