„Господари на ефира“

3e68f9b02d8f8efed278ccca41897770.jpg

На 13.02.2008 бе излъчен репортаж на „Господари на ефира“ – „Новият Нов завет“

Ето и моето отворено писмо – апел:

Уважаеми редакционен екип,

Бих искал да изкажа своето възхищение от работата до момента на предаването „Господари на ефира”. През изминалите години, вие сте не само „ловци на грешки”. С вашата отговорна и състрадателна реакция, влияете на гражданското общество в България. Но високото мнение за вашия екип, означава и високи критерии относно гледните точки и мнения изразени в ефирно време, пред милионна аудитория.

Относно репортаж на Димитър Върбанов, излъчен на 13.02.2008 със заглавие „ „Новият” Нов завет” бих искал да изразя своето мнение. Като професионалисти в областта на журналистиката, много добре знаете, че при казуси и спорове между две страни, се търси мнението и на двата лагера. Най- малкото от уважение към личността, организацията или институцията замесена в ситуацията. В гореспоменатият репортаж липсваше мнение на „Гедеон Интърнешънъл”. Ако ви липсват координати и лице за контакт, моля сигнализирайте и ще се погрижа да ви дам информация. С едно „кликване” в Интернет търсачка излизат официални страници на „Гедеон Интърнешънъл”. Не бих искал моето писмо да бъде поучително – заядливо. Все пак не мога да не изразя своето несъгласие с опетняване на името на една от най-големите организации (с нестопанска цел) в света за разпространение на Библии. Благодарение на „Гедеон Интърнешънъл” в много болници, хотели и старчески домове хора имат достъп до Божието слово (според християнската религия).

Споменавайки християнството, надявам се по-голямата част от вашия екип има обща култура. Трите основни вероизповедания клона на християнството са : православие, католицизъм и протестантство. Когато се подчертава идеята, че „единствено преводът на Синодалното издателство е правилен”, се допуска основна грешка. Оригиналният текст на Библията е писан преди хиляди години на староеврейски ( арамейски) и старогръцки. Имало е стотици преводачи на текстовете от Библията през вековете, които са били и от трите вероизповедания. Факт е, че организацията „Гедеон Интърнешънъл” е тясно свързана с християнски вярващи от протестантски църкви в чужбина. Но и аз, като буден гражданин на Република България съм подкрепял и ще подкрепям разпространението на Библията в България.

В интернет сайта на Медиапул.бг е обяснено достатъчно добре и за връзката на протестантите с Българската православна църква. Затова вместо да копирам текста, помествам линк към страницата. От ежедневната си работа с хора знам, че няма безгрешни човешки същества. Но наистина е неразумно, когато направиш грешка да не се поправиш.

Затова апелирам към екипа на „Господари на ефира” за:

Даване право на отговор на високопоставен представител на „Гедеон Интърнешънъл” в България.

Изразяване на гледната точка на служител на „Комисията по вероизповеданията” като единствен регулаторен орган в сферата на религиите в България.

Ако сметнете за нужно, включване на информация за „Българските протестантски църкви”.

Защото само, чрез информиране на обществеността могат да се избегнат вредните ефекти на „сектите” и нелегитимните вероучения. Само, чрез обучение на християнските морални принципи, децата и младото поколение на нашата страна ще бъдат не само по-добре информирани. Чрез вярата в Бог, те ще бъдат с по-широко светоусещане, независими от цигари, алкохол и дрога, по-щастливи от живота в България! Оставам с надежда, че моето писмо ще предизвика адекватната ви реакция.

С уважение,

Петър Рашев

Advertisements

10 thoughts on “„Господари на ефира“

 1. bulpete 19, февруари, 2008 / 14:49

  Благодаря за уточнението!
  Имал съм предвид 3те християнски клона, когато писах статията в 01 часа през нощта.
  Не че се оправдавам…. : )

 2. Андрей Неделчев 21, февруари, 2008 / 14:49

  Въпрос към Апостол Апостолов: Чудя се как би било обосновано такова категорично твърдение: „Трите основни вероизповедания са БУДИЗЪМ, ИСЛЯМ И ХРИСТИЯНСТВО!“ Може би имате предвид, че това са вероизповеданията, изповядвани от най-много хора?

  Не се заяждам, но имам алергия срещу категорични обобщения, които не са обосновани с данни.

  С поздрав,

  Андрей

 3. Borislav 23, февруари, 2008 / 14:49

  Протестантските църкви не са апостолски църкви – това е основната разлика между православието и католицизма, от една страна, и протестантството, от друга. Англиканската църква – не съм сигурен – седи май някъде по средата.
  Синодалният превод на Свещеното писание от 1925, 1990 и по-нататък е ужасен и в по-голямата си част е превеждан от руски (!), както гласи една бележка в сп. „Родна реч“ от 1925 г. Най-добрият православен превод на Св. Писание е осъществено в Цариград под ръководството на Петко Славейков и е спонсорирано от протестанти.
  Същевременно има разлика между православното Св. Писание и протестантските библии – това също трябва да се отчита.

 4. Апостол Апостолов 24, февруари, 2008 / 14:49

  Отговор на Апостол Апостолов: А как ще се обоснове категоричното твърдение „Водата е мокра.“ Задавате нелепи въпроси, драги.

 5. deni4ero 26, февруари, 2008 / 14:49

  Не знам дали гледа днешното издание на „Господари“-те, но имаше индиректен отговор на твоето писмо – бяха поканили председателя на „Гедеон“ 🙂

 6. Анонимен 27, февруари, 2008 / 14:49

  Ако ме ограбят, изнасилят или набият в България на кой ли ще му пука?! Дали ще хванат извършителя и ще го покажат в „Господари на ефира“ или всички ще кажат, че съм си го търсила?! Това може да се случи с мен или на Симеон от Г.Оряховица със сестра му или пък с приятелката му….! А милия Симеончо се притеснява да приеме безплатната Библия. Ако прочетеш там ще разбереш, защо са ти я подарили. Няма да ти трябват „Господари на ефира“ да ти отговарят и мислят вместо теб. Преди два месеца бях в Италия и Швейцария, посетих пет хотела и във всички имаше гедеонски Библии. Хората четяха Библии със символа на „Гедеон“. За тях не беше проблем. Симеончо огледаи се и виж дали проблема на България е четенето на Новия завет?

 7. deni4ero 27, февруари, 2008 / 14:49

  еййййй, анонимен 🙂 точно това и аз снощи роптаех. Пък и за грешки тръгнал да търси … Браво!

 8. Светослав Ангелов portos 28, януари, 2010 / 14:49

  Хайде сега да не си приказваме глупости… Повечето екземпляри имат нелепени листчета с молитвички и реклама на места, на които можем да посети протестантски религиозни събрания. Ползват се сиреч за конфесионална пропагнда… На мама невинните гълъбчета…. http://portos-14all.blogspot.com/2009/02/blog-post_5192.html

 9. bulpete 3, февруари, 2010 / 14:49

  @ Светослав:
  Похвална е инициативата да посещавате окоболните всяка седмица. Съгласен съм с теб, че е най-добре да няма налепени листчета по библиите. По-добре е да има отделна брошура, в която се споменават името на организацията и контакти за връзка.

  Посещавате ли още диспансера?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s