Министър – туй е голяма работа!

lead-on.jpg

Всеки определя влиянието си над другите. Някои очертават кръг около себе си, вкарват вътре съпруга и деца и това е. Други добавят в окръжността: роднини и близки приятели. Истински великият човек, очертава максимално голям кръг. Така, може да влияе на по-голям брой хора.” цитат от филма “10 000 пр. н.е.”

Бях се отчаял онзи ден след поредната “доза новини” с тъжни и тежки последици. Престъпление, инфлация, спрени финанси от ЕС, дом за изоставени деца… Рано или късно ти се отразява обстановката в държавата. Спирам да гледам новинарски емисии, докато не представят балансиран изглед на родината. Поне в интернет медиите, мога да избирам информацията. Не се правя на щраус с глава в пясъка. Но, не мога да се съглася с подсъзнателното промиване на мозъка, че България е най-ужасната страна в Европа, а може би и в света?!

Продължих да размишлявам: От кого зависи финансовата стабилност в страната? Кой разпределя паричните потоци в сферите с нужда? Кой е избран от народа, за да се грижи за доброто на хората?

Отовор: политиците във властта. Тези личности имат уникален шанс да влияят на широк кръг от хора. Много обаче, избират да облагодетелстват себе си и семейството си. Така очертават малък кръг. ОК, окръжността може да се разшири до “обръч от фирми”. Работи се в тандем с шуро-баджанащината и “секретарката с кабриолет”. Хора, с потенциал за велики лидери и вдъхновители на поколение… Превръщат се в лакоми анонимници, даващи пари за да могат да избегнат наказателна отговорност.

Добре де, управляващите са такива или онакива…Обаче, от кого зависи да е чисто пред блока? Кой отива всеки ден на работа, със задължението да се следи в дом за изоставени деца, да няма безчинства? Кой възпитава децата на България, какви родители ще са в бъдеще? Кой запокитва човешки животи, на преживяване в сиропиталища по села из прованса? Кой дава бакшиши на служителите на КАТ? Дали са управляващите?

Можеш да определиш влиянието си над хората! Дали ще е положително, дали ще е над голям брой , дали ще е с добри плодове в бъдещето? Това зависи от теб!

П.С. Думата „министър” произлиза от латински език „minister’ = служител, слуга

И в евангелието на Марко 10:42-45 Исус Христос дава поуката на своите ученици: „ Знаете, че онези, които се считат за управители на народите, господстват над тях и големците им властват над тях. Но между вас няма да бъде така; а който иска да стане големец между вас, ще ви бъде слуга. И който иска да бъде пръв между вас, ще бъде слуга на всичките. Защото наистина Човешкият син не дойде, за да му служат, но да служи и да даде живота Си откуп за мнозина.”

follow-the-leader.jpg

Снимки:

http://www.10000bcmovie.com/

Danny Gruber

Advertisements

3 thoughts on “Министър – туй е голяма работа!

 1. batpep 16, март, 2008 / 14:49

  чисто ти е челото, батюото, хвала

 2. lotlorien 29, март, 2008 / 14:49

  Здравей =) Истината е, че прочетох този ти пост преди да гледам филма и цитатъ в началото ме наведе на мисълта, че филмът ще е добър. Той си беше прилично добър в сравнение с други, разбира се. Препрочитам поста ти и си мисля, че нещата ще станат така както Христос е казал само ако дружно грабнем копията и се разправим с „оправниците“, дето ни „оправят“, а не „управляват“. Навит?

  =)

 3. bulpete 30, март, 2008 / 14:49

  lotlorien, за всички е ясно, че трябва да се смени „политическия елит“. Защото хората във властта сега, са били там и през 1996 г. А през 1986 г. са се учели от тогавашите управляващи. Пролемът, е че няма алтернатива, млади и „некорумпирани“ хора, които да управляват. Парадокс е наличието на стотици учебни заведения за менидджмънт / политология/ МИО / МО и т.н. Но няма приемственост от властоимащите към младото поколение. Ако има такава, тя е с цел въвличане в ‘далаверата“.
  Не обичам да абсолютизирам, но през погледа на обикновения човек – така изгеждат нещата.
  Какъв е изхода, за хора като мен и теб?
  – Да избягам в чужбина и на 55 години да се върна като фермер с ранчо в провнцията? Не мисля…
  – За сопите и копията е лесно, но после като трябва да се действа в екстремни условия става трудно. Да назначиш прваителство за 2-3 дни е рискована работа.
  – Моят избор е да бъда граждански активен. Когато има избори, да гласувам. Така определям съдбата на квартала си, града си и нацията.
  Моят избор е да бъда активен в някои сфери на живота, където мога да помогна.
  Моят избор е да се моля за управляващите, дано ценностите и морала не се загубят сред интригите и игричките. Това пише и апостол Павел в Библията, 1во послание към Тимотей, 2 глава:
  „И така, увещавам преди всичко да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всички човеци, за царе и за всички, които са високопоставени, за да имаме тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител..“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s