Кое е най-силното нещо в света?

БИБЛИЯ (православен превод)

2 Ездра 3 и 4 глави

Цар Дарий даде голяма гощавка на своите поданици, на домашните си и на всички велможи на Мидия и Персия и на всички сатрапи, военачалници и началници на подвластните му страни от Индия дори до Етиопия – в сто двайсет и седем сатрапии. Те ядоха, пиха, наситиха се и се разотидоха; а цар Дарий отиде в спалнята си, спа и сетне се събуди.

В това време трима младежи телохранители, които пазеха царя, казаха си един другиму:

Нека всеки от нас каже една дума за това, що е най-силно от всичко. И чиято дума излезе по-умна от другите, нему цар Дарий ще даде големи дарове и голяма награда и той ще се облича с багреница, ще пие от златни съдове, ще спи на злато, ще се вози в колесница, карана от коне със златни юзди, ще носи на глава превръзка от висон и огърлие на шия, ще седне втори след Дария за своята мъдрост и ще се нарича Дариев роднина. И веднага, като написа всеки думата си, запечатаха я и сложиха под възглавницата на цар Дария, казвайки:

– Като стане царят, ще му подадат това писано, и за когото признае царят и тримата велможи персийски, че думата му е по-умна, нему ще се даде преднина, както е написано.

Един написа: от всичко най-силно е виното.

Вторият написа: най-силен е царят.

Третият написа: по-силни са жените, ала над всичко е истината.

И ето, когато царят стана, подадоха му това писано, и той го прочете. И проводи да повикат всички персийски и мидийски велможи, всички сатрапи, военачалници, областеначалници и съветници и седна в съвещателната палата, и прочетоха пред него писаното. И каза: Повикайте тия младежи, нека те обяснят думите си. Повикаха ги и влязоха. И каза им: обяснете ни написаното.

Започна първият, който казваше за силата на виното и говори:

О, мъже, колко е силно виното! То довежда в помрачение ума на всички, които го пият; то прави ума на цар и сиромах, на роб и свободен, на беден и богат, еднакъв ум и превръща всякой ум на радост и веселие, та човек забравя всяка скръб и всеки дълг и всички сърца прави то богати. Тъй, че никой не мисли ни за цар, ни за сатрап, а всекиго принуждава да говори за своите таланти. Когато се напият, забравят приязън към приятели и братя и веднага вадят нож, а когато изтрезнеят от виното, не помнят, какво са вършили.О, мъже, не е ли от всичко най-силно виното, щом кара към такива постъпки? И, като каза това, млъкна.

Започна до говори вторият, който бе казал за силата на царя.

О, мъже, не са ли силни човеците, които владеят земята и морето и всичко, що е в тях? Но царят ги надминава, владее над тях и им заповядва, и във всичко, каквото и да им каже, те му се покоряват. Ако каже да се опълчат един против други, те изпълняват; ако ги прати против неприятели, те отиват и събарят планини, стени и кули и убиват и биват убивани, ала не престъпят царската дума: ако пък победят, донасят на царя всичко, що опленят, и всичко друго.

И ония, които не ходят на война и не се сражават, а работят земята, след сеитба, като съберат жетвата, и те носят на царя и подканяйки се един другиго, принасят данък на царя. Той е само един; ако каже да се убива – убиват; каже ли да се прости – прощават; каже ли да бият – бият; каже ли да се опустошава – опустошават; каже ли да се гради – градят; каже ли да се отсече – отсичат; каже ли да се насади – насаждат; и целият му народ и войската му нему се покорява. Освен това, той си седи на трапезата, яде, пие и спи, а те пазят наоколо му, и никой не може да се отдалечи и да си гледа работите, и не смеят да му бъдат непослушни. О, мъже, не е ли от всички най-силен царят, когато му се тъй покоряват? – И млъкна.

Третият пък, който беше казал за жените и за истината, – той беше Зоровавел, – заговори: О, мъже, велик е царят, велики са и мнозина човеци, и мощно е виното. Но кой господарува над тях и ги владее? Нали жените?

Жени са родили царя и целия народ, който владее морето и земята; от тях са родени и от тях са откърмени ония, които садят лозя, от които се прави вино; те правят дрехи за човеците и доставят украшения за тях, и човеците не могат без жени. Ако мъжете съберат злато и сребро и всякакви драгоценности, и след това зърнат жена добролична и хубава, оставят всичко и се спускат към нея и я гледат с отворени уста, и всички се прилепят към нея повече, отколкото към злато и сребро и към всяка драгоценност. Човек оставя баща си, който го е възпитал, и земята си и се прилепя към жена си, при жена си остава до смърт и забравя и баща, и майка, и земята си. От това трябва да разберете, че жени владеят над вас. Не предприемате ли тежки работи, не се ли трудите и мъчите, не принасяте ли и не давате ли всичко на жените?

Взема човек меча си и излиза по пътищата да граби и краде, готов е да плува по море и по реки, лъв среща и в тъма се скита; но открадне ли, отвлече или ограби нещо, занася го на любезната. И човек обича повече жена си, нежели баща и майка. Мнозина са полудявали поради жени и са ставали роби чрез тях. Мнозина са загинали и пропаднали и съгрешили чрез жени.

Нима сега не ще ми повярвате? Не е ли велик царят с властта си? Не всички ли страни се боят да се допрат до него? Аз видях него и Апамина, дъщеря на славния Вартака, царева наложница, да седи на царя отдясно; тя снимаше короната от главата на царя и си я налагаше, а с лява ръка удряше царя по бузата. И при все това царят я гледаше с отворени уста: ако тя му се усмихне, усмихва се и той; ако пък му се поразсърди, той я милва, за да се сдобри с нея.

О, мъже, как да не са силни жените, когато правят тъй? Тогава царят и велможите се погледнаха един друг, а той начена да говори за истината. О, мъже, не са ли силни жените? Голяма е земята и високо небето, и бързо е слънцето в своя ход, защото за един ден обхожда небесния кръг и пак се връща на мястото си. Не е ли велик Оня, Който върши това?

И истината е велика и по-силна от всичко. Цяла земя призовава истината, и небето я благославя, и всички работи се стряскат и треперят пред нея. И в нея няма неправда. Неправедно е виното, неправеден е царят, неправедни са жените, несправедливи са и всички човешки синове, па и всичките им работи са такива: няма в тях истина, и те ще загинат в неправдата си; а истината пребъдва и остава силна винаги, и живее и владее от века до века. В нея няма пристрастие и различаване: тя върши, каквото е справедливо, отбягвайки всичко несправедливо и лошо, и всички одобряват нейните работи. В нейния съд няма нищо криво; тя е сила и царство, и власт, и величие през всички векове; благословен да е Бог на истината! И престана да говори.

И всички викнаха тогава и казаха: велика е истината и най-силна от всичко.

По идея на Владо Тодоров (vladotelecastro)

Advertisements

2 thoughts on “Кое е най-силното нещо в света?

 1. Мариана Манолова 15, май, 2008 / 14:49

  В отговор на въпроса ще напиша една от моите любими песни:
  -Над всяка сила, над всяка власт
  над всичко живо познато до сега,
  над всяка мъдрост и знание в човека
  ти бе тук създавайки света.
  – Разпънат бе, положен в гроб студен
  ти умря отхварлен и презрян,
  като роза стъпкана в пръста
  ти взе срама вместо мен.
  Над всичко си……….
  http://ru.youtube.com/watch?v=I7Sn5rV6oM0&featurе=related /дано се отвори/

 2. Svetlina 16, май, 2008 / 14:49

  Айде и от мен една любима песен:
  Съвест твоя се наричам
  и на тебе не приличам.
  Тихичък ми е гласеца,
  пречи му дори ветреца,
  затова не чуваш ти
  мойте думички добри,
  мойте думички добри…

  Мдаа, хубаво би било да седим на брега на Краставичата река и да можем да мислим и нищо друго. Ей, на – тия дни ме е налегнал такъв глад, че не остава място за никакво мислене 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s