Срам и позор!

Няма друго определение за ситуацията, в която е поставен най-титулованият български отбор! ПФК ЦСКА АД и многохилядните „червени” фенове станаха за смях пред българската общественост и Европа.

Отказан е лиценз за професионален клуб на “армейците” поради големи задължения. Финансови разходи, които обричат на несигурност бъдещето на клуба.

Кой е виновен? Левски прави заговор? БФС подлива вода? Семейство Вуцови са сивите кардинали в бългаския футол? Моля не ме заблуждавайте!

Вината е изцяло на ръководството на ЦСКА. Директорите на клуба и президента взимат решенията за курса на управление. Накъде отиват приходите, какви да са разходите и т.н. Казва си го г-н Гарибов :

“Решихме да насочим финансиите към купуване на футболисти, вместо да платим на държавата данъци и осигуровки. И така в период от 2 години. 900 000 лв. задължения. Разбира се ще бъдат изплатени някога. Но след като парите са насочени в друга посока, “оплзотворени и превъртяни”. Така действат много от “големите риби” в България.

Бях учуден и ядосан на инвеститор No.1 в България отпреди две години. Нашата фирма организира техните транспорти по износ за Швеция. Натрупаха се задължения към нас за 30 000 лева. При договор за плащане на 30 дни се позабавият систематично. Бре чакаме месец, чакаме два месеца. Поискахме си парите с покана за плащане след 60 дни закъснение. Ръководството на завода отговаря, че са обидени от проявеното недоверие и настойчивост в искането ни за заплащането на извършената услуга. “ Какво са 30 000 лева в наши дни! Нищо работа!”. Когато разполагаш с голями ресурси, можеш да се облегнеш на тях, да забавиш плащания, защото бъдещето ти е подсигурено. Като задържиш на 15-16 фирми по 30 000 лева, това е половин милион! Половин милион можеш да го насочиш в определена посока, да припечелиш отгоре, а след време ще се разплатиш!

Да, ама не!

ЦСКА не разполага със свръхмощен ресурс, както Реал Мадрид да речем. Стадионът и базата са с уредена собственост едва преди месец. Публиката няма покупателната стойност за милиарди фен артикули годишно, телевизионните права са нищожни. А за трансфери на играчи в чужбина се мечтае.

Но правилата на УЕФА (Европейската футболна централа) са железни. И са създадени за да се спазват. За да се прекрати с прането на пари, чрез красивата игра футбол.

Българинът е уморен от лъжи. Уморен е от далавери и празни обещания на политици. А, ако сложиш бивш политик, за президент на футболен клуб- това означава много неясноти.

Аз не съм краен идеалист да вярвам, че Томов, Костадинов & Сие са на работа в клуба само и единствено от любов към ЦСКА. Все пак работата е за да храниш семейство. Въпросът е да не се замазват очите на журналисти, спортна общественост и най-вече футболисти! Като има финансови трудности – кажете “ Има трудности”.

Безспорен успех е спечелена титла с 16 точки предина пред “сините”. Но риска от финансов колапс и заточение във “В” група е катастрофален.

Пари ще се измъкнат от някъде и ще се погасят задълженията, ще се “поговори” с точните хора в изпълкома. ЦСКА ще играе в “А” група. Но Шампионската лига? Извинете… предварителните кръгове за класиране в групите на Шампионската лига! За там се изисква планиране, подготовка и мислене в перспектива. А не, постоянно чакане на последния момент, постоянно “обяснение на обстановката в България” (сиреч мрънкане, колко сме зле), постоянно замазване на реалната ситуация.

Все пак не сме малчугани, че да ни се разяснява какво означава кредит. Според г-н Томов, да вземеш кредит е приход, а не разход! (виж)

Други твърдения са, че:

Има пари!

Но всъщност няма пари!

Изрядност спрямо НОИ

Обаче, все пак има задължения към НОИ и ДАМС

От морална гледна точка, Левски не иска да заменя ЦСКА в Шампионската Лига,

но Батков хвърля 2 милиона евро за селекция за най-комерсиалния турнир.

Видео със становището на председателят на апелативната кимисия и кадри от бурния вторник.

Снимка: Георги Димитров (sportni.bg)

Advertisements

3 thoughts on “Срам и позор!

 1. NoNames 7, юни, 2008 / 14:49

  Колега, казва се НОИ. Национален Осигурителен Институт. Не е НОЙ…

 2. bulpete 7, юни, 2008 / 14:49

  @ NoNames: Прав сте колега!
  Макар, че последстията се изляха като истински потоп. Дано след края на гръмотвиците изгрее дъга; дано тези събития помогнат за спирането на много нерегламентирани практики!

 3. Димитър Керанов 7, юни, 2008 / 14:49

  еми колега…кво да кажа-„направиха си гаргара“ с ЦСКА и с всички фенове. Томов трябва да бъде съден до дупка, както и всички, виновни за краха на най-титулувания БГ отбор на всички времена…
  ситуацията обаче е просто отражение на неспособността на държавата да се бори с бандитизма и мафията…покрай това затъва и спорта и се разпада и цялата държава..това е горчивата истина…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s