7 начина да пестим гориво

Има много опаквания за високите цени на горивата! А не може ли да бъдем по-пестеливи в разхода на гориво?! Ето няколко съвета:

Карайте плавно!

Шофиране над позволената скорост, бързо ускоряване и рязко спиране. Това са симптомите на агресивния шофьор, който харчи най-много гориво. Обръщайте внимание на пътната обстановка наоколо. Ако светва червен светофар, отпуснете крака от газта. Не е нужно да се заковат спирачки на метър от спрелия пред вас автомобил. Опитайте се да поддържате постоянна скорост, когато сте извън града. Агенция за защита на околната среда е изчислила намаляване на разхода на гориво около 22 % за извънградско и 5 % при градско шофиране, ако се спазват посочените съвети.

Смяна на въздушния филтър

Въздушният филтър предпазва вътрешността на двигателя от мръсни частици. С въздушен филтър в изправност, се намалява разхода на гориво с почти 10 %.

Намалете теглото!

Два дни мъкна кашон с неща, които трябваше да оставя в мазето. Но поради моята разсеяност, съм увеличил ненужно теглото за превоз. За по-малките коли особено важи това правило. Почиствайте багажника по-често от ненуните ”трупове”.

Поддържайте гумите в подходящо налягане

Ако гумите не са напомпани по подходящ начин, автомобилът има затруднения в скоростта.

Все едно не сте оставили ръчната спирачка! С добро налягане в гумите намалявате разхода на гориво с 3 %

Изключвайте двигателя при дълги паузи

Изключвайте двигателя докато чакате жена си да излезе от супермаркета!

Останало ми е в съзнанието, че се хаби повече гориво при рестариране на двигателя, отколкото ако автомобила седи включен. Това важи за новите автомобили. По-новите модели със сигурност ще ви спестят пари, ако в градско задръстване изключите двигателя за няколко минути.

Проверете капачката за резервоара

Ако капачката е повредена или отхлабена имате проблем. Може да няма следи от изливане, но горивото се изпарява малко по малко. Обръщайте внимание на капачката, когато се отбиете до бензиностанцията, за да не зареждате по-често от очакваното!

Планирайте

Пътувания до видеотеката, химическото чистене или до кварталния фризьор. Може да са рутинни излизания, но е добре да са планувани- с подходящ маршрут и последователност. Изгответе си списък, за да не се връщате повторно до супермаркета. Ако правите зиг заг, ногоре надолу из квартала с автомобила, не се учудвайте на високи разходи за гориво! А какво лошо има в една лятна разходка до съседната улица?!

По материали от http://forbes.com

Снимки: http://sxc.hu ;

http:// forbes.com

Advertisements

2 thoughts on “7 начина да пестим гориво

 1. Светослав 11, юни, 2008 / 14:49

  Бих искал да добавя още няколко ценни съвета. Ще се радвам ако автора ги добави към статията 😉

  1. Не карайте със зимни гуми през останалите сезони, освен през зимата. Съпротивлението което правят зимните гуми увеличава разхода на гориво с около 0,8 л. на 100/км.

  2. Широчината на гумата трябва да е съобразена с предписанията на производителя. Ако за модела автомобил производителят е определил оптимален размер 165 мм, поставянето на 205 мм. гуми ще доведе до увеличаване на разхода и по-трудно въртене на волана

  3. Ограничавайте електрическата консумация в автомобила
  Включването на повече електрически консуматори (вентилатор на парно, халогенни светлини, мощни музикални уредби и т.н.) увеличават натоварването на електрическия генератор, а от там неминуемо нараства и разходът

  4. Винаги избирайте по-висока предавка
  Ако имате възможност и автомобилът се движи без да се тормози и да придърпва на дадена предавка, не е необходимо да минавате на по-ниска освен, ако това е наложително (наклон, изпреварване и т.н.) . По високите обороти на двигателя са свързани с по-вискоа консумация

  5. Проверете дали ламбда сондата е в изправност. Това е датчик който определя подаването на гориво, на база на изгорелите газове. Ако в този датчик има повреда е възможно разхода на гориво да нарасне с 50-60 %

 2. bulpete 11, юни, 2008 / 14:49

  Благодаря за добавените съвети.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s