Затворници в Кения

В Охрид се запознах с една вдъхновяваща личност.

Тя се казва Christine John – британски адвокат, която на доброволни начала пътува до Африка.

Преди години е била съдружник в просперираща адвокатска кантора. Един ден чува призив от Бога да напусне финансово доходната професия и да помага на бедните и онеправданите в Перу.

След консултации с близките хора в семейството, тя дава едногодишно предизвестие за напускане на адвокатската кантора. Много ме впечатли найната жертвоготовност, в свят, когато позицията и банковата сметка са приоритет. В последствие насочва усилията си към Африка

Докато разговарях с нея, забелязвах пламъчета в очите й. Гореше от желание да промени поне с малко мрачните статистики и прогнози…

Официални представители на Кенийските власти признават:

Почти 90 % от затворниците, не би трябвало да са зад решетките.

Как тогава се озовават толкова много хора в затворите? Бедните хора са най-беззащитни. Хваща те полицията, обвиняват те в някакво прстъпление, което е било регистрирано предния ден. Нямаш средства за да дадеш подкуп на полицаите, за да те освободят. Не можеш да си платиш гаранцията, нямаш финансов ресурс за адвокатска защита.

Е, като си беден – висиш в затвора. Докато се задвижи юридическата машина минават месеци, дори години. Най-накрая идва денят на съдебното дело. Понеже се защитаваш сам, не си наясно с процедурите, термините и техниките на обжалване. Изходът е предрешен: осъден си!

Понеже нямаш пари, не можеш да видиш официалното съдебно решение!

Така минават месеци, сезони и години. В изгнание за престъпление, което не си извършил. Това е съдбата на хиляди хора в Кения! Издават се смъртни присъди, а почти винаги обвиняемите се защитават сами, без помощта на адвокат. Човешкият живот е в ръцете на корумпирани и безскрупулни магистрати…

Британски адвокати работят в сътрудничество със свои колеги от Кания и Руанда и Уганда. Европейците пътуват често до “Черния континент” за да представляват затворници без надежда за свобода. Предоставените услуги са безплатни и на доброволни начала .

Много стряскащи истории чух. Зарадвах се, че някои от тях имат “хепи енд”.

Като например около 100 жени, които са лежали в затвора месеци наред. Съдът издава оправдателни присъди, но поради безхаберието на бюрокрацията жените продължават да са зад решетките.

Съдебното решение не достига до началника на затовора. Мигове от живота на клетите създания окапват като есенни листа от клоните на дърво. След енергичната и упорита намеса на адвокатите от CLEAR International, жените са освободени.

Прозвуча ми като случая с българските медицински сестри, затворени в Либия.

Не желая да сравнявам и измервам човешкото страдание. Но, британският адвокат беше запозната със съдбата на нашите медици.

Други успехи са свързани с осигуряването на паспорти (ID cards) на бездомните деца от улиците на Найроби. Защото без паспорт, няма нито работа, нито болнично обслужване. За властите бездомните хора не съществуват!

Похвални са опитите на местната християнска адвокатска колегия в Кения да подобри ситуацията. Оборудван е копирен център за безплатни услуги. Така осъдените могат да получат копие от съдебното решение – безплатно. Защото е истинско мъчение да лежиш в затвора, без да знаеш за какво точно са те осъдили. А бедността така яко е стиснала тези хора за гушата, че нямат пари да си платят за съдебното решение….

Друг вдъхновяващ пример е кенийският адвокат Виктор Камау. Човекът е сляп. Това не му пречи да практикува професията си. Дори му помага да развие перфектно своята дикция и изказ. Сред колегите си е познат като старателен професионалист.

Пиша на тази тема за да информирам българското общество!. Да се запретнем за ръкави и да помогнем, кой както може за регулирането на нещата в България. Стига сме се оплаквали от липсата на многоцифрени суми в банковата сметка. Има места по света, където човешките права са потъпкани. Някои хора са без стотинки в джоба си, камо ли за достъп до банка.

Връзки:

Статия в Actualno.com за Кения след изборите

Статия в. Дневник за размирици в Кения

Advertisements

2 thoughts on “Затворници в Кения

 1. xunap 24, юли, 2008 / 14:49

  Много интересна статия!
  Знам, че в Африка стават какви ли не неща, но не съм очаквал да разбера за тази страна на действителността в Кения.
  За да промени света към малко по-добро, на човек не му трябват кой знае колко пари. Кристин Джон го е показала.
  Благодаря за интересната статия.
  Багера

 2. Dilawctory Legal Directory 5, март, 2010 / 14:49

  Поздравления за хубавата статия. За съжаление ние, българите винаги се оплакваме, че едва ли не живеем в ада, но всъщности има места, твърде много места, където живота е в пъти по-жесток.

  И ако по нещо си приличаме поне малко с Кения, то това определено ще е съдебната система. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s