Работата

Това са разсъждения за връзката между Бог и работата.

Направих изчисления колко време в живота си, човек прекарва на работното място. 35 години стаж, 5 дни седмично, 8 часов работен ден = около 70 000 часа в работа. Голяма част от живота ни минава в работа.

Е, добре тогава какво? Как толкова лесно теглим една черта и казваме:

На църква Бог беше с мен. Събота можах да почета от Словото, в четвъртък вечер имахме страхотна молитва. Обаче в работните дни, между 9:30 и 17:30 часа – НИЩО.

„Бях стресиран/а, имах пълно табло с налепени бележки и задачи, беше ми скучно, нямаше нищо интересно…“ Сякаш Бог не присъства!

Не само това, сякаш Бог не съществува.

Много често съм така! Вглъбявам се в работата или просто денят си минава, а Господ съм го оставил зад входната врата, да седи отвън.

Като свърши работният ден, пак ще бъде с мен!

Звучи абсурдно, дори трагично. Понякога смятаме, че няма никаква връзка между вярата и работата.

Не става дума за това да си неадекватен или да демонстрираш фалшива духовност. Докато приемаш поръчка да се молиш на глас; или докато тече съвещание да четеш псалми от Библията; или по време на фирмен обяд да си “възвишен светия/ светица” странящ от групата.

Не става дума за това да си неадекватен или да демонстрираш фалшива духовност. Докато приемаш поръчка да се молиш на глас; или докато тече съвещание да четеш псалми от Библията; или по време на фирмен обяд да си “възвишен светия/ светица” странящ от групата.

Говоря за общуване с Бога в ежедневието. Мечтая за близка връзка с Всевишния през работното време. Жадувам Святият Дух да ме направлява в служебните ми задължения и ежедневието.

Не става дума за това да си неадекватен или да демонстрираш фалшива духовност. Докато приемаш поръчка да се молиш на глас; или докато тече съвещание да четеш псалми от Библията; или по време на фирмен обяд да си “възвишен светия/ светица” странящ от групата.

Говоря за общуване с Бога в ежедневието. Мечтая за близка връзка с Всевишния през работното време. Жадувам Святият Дух да ме направлява в служебните ми задължения и ежедневието.

Защото, ако мисля за Бога само в определени дни и часове от седмицата, аз имам ограничена идея за Бога. Давам му само няколко часа, за да присъства в живота ми. Той присъства, но аз не Му обръщам внимание. Ако Исус не е Господ на работното ми място, то тогава над какво изобщо е Господ и Господар?!

Нека видим какво казва Библията за връзката Бог – работа.

БИТИЕ 1 глава

В началото Бог сътвори небето и земята.
2. А земята беше неустроена и пуста; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.
3. И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина.
4. И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината.
5. Бог нарече светлината Ден, а тъмнината нарече Нощ. И настана вечер, и настана утро, ден първи.
6. И Бог каза: Да бъде свод сред водите, който да раздели вода от вода.
7. И Бог направи свода; и раздели водата, която беше под свода, от водата, която беше над свода; и стана така.
8. Бог нарече свода Небе. И настана вечер, и настана утро, ден втори.
9. И Бог каза: Да се събере на едно място водата, която е под небето, за да се яви сушата; и стана така.
10. Бог нарече сушата Земя, а събраната вода нарече Морета; и Бог видя, че беше добро.
11. И Бог каза: Да прорасне от земята крехка трева, трева семеносна и плодоносно дърво, което да ражда плод според вида си, чието семе да е в него на земята; и стана така.
12. От земята прорасна крехка трева – трева, която да дава семе според вида си, и дърво, което да ражда плод според вида си, чието семе е в него; и Бог видя, че беше добро.
13. И настана вечер, и настана утро, ден трети.
14. И Бог каза: Да има светила на небесния свод, за да разделят деня от нощта; нека служат за знаци и за показване на времената, дните и годините;
15. и да бъдат за светила на небесния свод, за да осветяват земята; и стана така.
16. Бог създаде двете големи светила: по-голямото светило, за да владее деня, а по-малкото светило, за да владее нощта; създаде и звездите.
17. И Бог ги постави на небесния свод, за да осветяват земята,
18. да владеят деня и нощта и да разделят светлината от тъмнината; и Бог видя, че беше добро.
19. И настана вечер, и настана утро, ден четвърти.
20. Бог каза: Да произведе водата изобилно множество одушевени влечуги и птици да хвърчат над земята по небесния свод.
21. И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно според видовете им, и всяка крилата птица според вида й; и Бог видя, че това беше добро.
22. И Бог ги благослови, като каза: Плодете се, размножавайте се и напълнете водите в моретата; нека се размножават и птиците по земята.
23. И настана вечер, и настана утро, ден пети.
24. Бог каза: Да произведе земята одушевени животни според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове според видовете им; и стана така.
25. Бог създаде земните зверове според видовете им, добитъка – според видовете му, и всичко, което пълзи по земята, според видовете му; и Бог видя, че това беше добро.
26. Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
27. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
28. И Бог ги благослови. И Бог им каза: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и я покорете, бъдете господари над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
29. Бог каза: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.
30. А на всички земни зверове, на всички въздушни птици и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам всяка зелена трева за храна; и стана така.
31. И Бог видя всичко, което сътвори; и ето, беше твърде добро. И настана вечер, и настана утро, ден шести.

Първа глава се състои от 31 стиха. 35 пъти се споменава подлогът Бог. Бог твори… Бог е главното действащо лице, Инициаторът и Създателят. Но има един интересен модел, който се забелязва.

Бог сътворява. Всеки ден има нещо, което е създадено:

Светлина, Небе, Земя и Морета, трева, небесни светила, морски обитатели, животни. Създаден е човекът.

Невероятни творения. Такава красота има в природните явления и сътворението, че ни оставя без дъх. Сетивата ни се наслаждават на разнообразието и на красотата. Защото сме създадени по Божий образ и подобие! (ст.27) Стремежът към красивото, стремежът да създаваме, да създаваме и творим е заложен в нас още от сътворението! Затова има такива надарени творци – музиканти, художници, скулптори, фотографи, актьори, аниматори! Защото Бог е творец!

Но забележете, в края на всеки ден – Бог прави преценка.

“И видя, че беше добро!” Този израз се повтаря в завършека на всеки ден. 7 пъти се повтаря след всяко сътворение и накрая на целия цикъл го има 8ми път, като една преценка на всичко създадено до момента.

И така оставаме с впечатлението, че Бог се наслаждава на Своето творение. Не прави нещата от днес за утре, а после тия там животинки да се оправят, както си знаят. Бог е прецизен Творец. Не прави нещата през пръсти, през куп за грош…

Всяка клетка в човешкото тяло е изчислена. Имаме дори косъмчета в носа, един естествен филтър, възпиращ по-едри замърсители в носа! Учени изчисляват наклона на земята и ако той бъде променен само с 1 градус, траекторията на планетата ще се измени, атмосферните условия ще се промянят и животът ще приключи! Бог прави оценка и в сътвореното от Него се старае да има баланс, разнообразие и ред. Не е ли това уникално!

Създадени сме по Божий образ и подобие. Ние също можем и трябва да преценяваме нещата. Всеки един от нас разполага с вродени сетивни функции.

След като сме създадени по Божий образ и подобие, как можем да бъдем намарливи в своята работа. “Ами, не ми харесва тази работа, затова не си давам зор! Мързи ме, ще се скатая за малко! Нали на края на месеца ще взема пак пари, колкото и будалата дето се бъхти.

За какво ще му работя на този… той е невярващ!”

Колосяни 3:23 “ Каквото и да вършите, работете от сърце, като за Бога, а не като за човеци”. Богоугодният човек е богоугоден навсякъде.

Не само извън работно време!

Освен, че е Творец, освен че е прецизен – Господ търси взаимоотношение! Можеше да си обитава в непристъпност и святост, без какъвто и да е досег с творението.

Заселил, човека в Едемската градина. Даде му наставления и отговорност да я обработва и пази. Определи функции на човека, правейки го специален – венец на цялото творение.

Освен това, в Битие 3:8 четем:

“ При вечерния ветрец чуха гласа на Господа Бога, който ходеше из градината…” Бог е достъпен за Адам и Ева.

Бог е достъпен и за теб, колкото и да си мислиш, че няма време за теб.

Проблемът с колегата, радостта от добре свършената работа, насладата да се чувстваш оценен и полезен – това са неща, които Бог ще се радва да обсъдите. Защото Бог се наслаждава в общуването със Своите деца. Не защото има нужда от това, а защото ние имаме нужда от това. Както първолаците искат да разкажат на родителите си за изминалия ден в училище … За мен е добре да споделям с Бога аспекти от работата ми. По този начин, Господ е Бог над работата ми.

Той е Бог не само, когато имам проблем (за да помага), но и в радости и в успехи, дори и в скучни дни!

В цялата Библия се забелязва тази идея: Бог желае взаимоотношения със Своя народ. Не само като жертви в храма, а във всека област на живота – включително и в работата.

Взаимовръзката между труда и поклонението е важна. Трудът никъде в Библията не е описан като нещо недуховно или грешно . Покоряването и управлението на Едемската градина е службата на човека пред Бога. Трудът е бил форма на поклонение, покорство на Божията воля!

Ще си кажете: добре де, ама работата не е само някакво духовно преживяване. Има стрес, преумора, мазоли по ръцете – лее се пот.

Това е последствието от греха на Адам и Ева. Разрушените взаимоотношения между хората и Бога рефлектират във всяка една сфера: също и в работата.

“… проклета да бъде земята заради теб; със скръб ще се прехранваш от нея през всички дни на живота си. … С пот на лицето си ще ядеш хляб…” Битие 3: 17, 19

Това е тъжната истина, на която сме свидетели и в наши дни.

Учени са правили изследване за ракцията на човешкия организъм в различни ситуации. На първо място сред негативните последствия за човека, е шокът от внезапната смърт на член на семейството или близък.

На 2ро място е ситуацията, при която човек се намира в постоянен стрес, когато дълго време работи нещо, което не му допада.

Независимо от последствията от грехопадението, ние сме призовани да работим като пред Бога.

Исус Христос направи възможно връщането назад към Бога.

“Вторият Адам”, както го описва Новият завет, ни осигури свобода от греха. Вярно е, че последствията остават, но също така присъства и благодатта. Имаме стремеж да се върнем към Божията святост, към работа, която отдава слава на Бога. Тези копнежи няма да се разбият като морски вълни в скала, защото чрез Исус Христос още тук на земята можем да живеем за Бога. Живот в поклонение, означава и работа в поклонение пред Бога.

Разсъжденията са породени от споделени мисли на Ед Силвозо и Тим Викърс

Снимка: http://www.sxc.hu


Advertisements

10 thoughts on “Работата

 1. deni4ero 3, юли, 2008 / 14:49

  абсолютно те подкрепям – Бог не е резервен план само за време на нужда, а и мой приятел, който има нужда да си говори с мене 🙂

 2. bulpete 4, юли, 2008 / 14:49

  Така е. Все пак да потърсиш Бога в нужда е по-добре отколко изобщо да не го потърсиш.
  В часовете след взрива, жители на кв. Чепинци са се отправили към манастира близо до Кремиковци…
  Дали защото е по-високо или заради нещо друго ….

 3. deni4ero 5, юли, 2008 / 14:49

  така де, ама Бог е в сърцето ти също, нали 🙂 Не е необходимо да извървиш сумати километри, зада го питаш нещо, когато Той е до теб.

 4. bulpete 6, юли, 2008 / 14:49

  Права си.
  Нужно е само, човекът да е поканил Бог в сърцето си. Всемогъщият няма да се намърда насила (това е парадоксът)!

 5. Cordial 29, август, 2008 / 14:49

  Днес „случайно“ попаднах на блог-а ти. Много ми хареса тази статия за Бог и работата. Наистина имаме навика да Го забравяме докато сме заети с други неща. А трябва не само да се обръщаме към Него, а да се опитваме да вършим нещата, така както Той би ги свършил. А по този начин се доближаваме повече до Него и не забравяме кои сме и от къде сме дошли.
  А когато имаме трудности в работата или ни е скучно, трябва да знаем, че това са изпитания, които ще ни научат на нещо и ще придобием повече опит и мъдрост.

 6. Vanya 16, март, 2009 / 14:49

  Случайно попаднох в този блок. Много ми харесаха разсъжденията. Днес имах нужда да прочета това. Сестра ми остана без работа. След като нейните подчинени са постъпили некоректно и тя като управител трябва да плаща заради това. А е невероятен човек, раздаващ се за работата. Дори много често пренебрегвайки семейството си заради работата. Отдавна се молехме да се промени ситуацията, но не сме очаквали да стане по този начин.

  • bulpete 17, март, 2009 / 14:49

   Пожелавам още по-добро работно място на сестра ти!

 7. Vanya 1, април, 2009 / 14:49

  Благодаря. Бог никсга не затваря една врата преди да е отворил друга още по добра

 8. hormonche 21, април, 2009 / 14:49

  Много се радвам, че все още не сте загубили вярата в Господ, но аз честно казано след всичко, което преживях и след молитвите, които отправях към него всеки ден…и накрая нищо…вече не вярвам, че Бог е с мен…

 9. Насо 9, март, 2011 / 14:49

  Здр. hormonche
  Не си мисли че само ти минаваш през изпитания
  и че господ само теб не чува
  един ден когато най малко очакваш той ще е там
  но ти трябва да си готова да му се отдадеш изцяло
  Бог да те благослови.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s