Facebook – активното общуване

Бях предубеден към социалните мрежи. Струваше ми се прекалено голяма играчка и губене на време. Покрай поддържането на този блог, съм пред монитора достатъчно дълго. Едно сравнение между MySpace  и Facebook:

MySpace.com не ме грабна и впечатли с нищо. Дори бях изненадан колко грозни и нефункционални могат да бъдат някои страници. Черен фон, тъмни букви… Истинско мъчение: за да прочетеш даден текст, трябва да маркираш буквите предварително. Аз не съм музикален маниак, не се разхождам навсякъде със слушалки в тъпанчетата. Затова, регистрацията ми в MySpace.com е с потребителска цел: да раглеждам сайтове на музикални групи или ако някой приятел качи нещо интересно.

Мислех, че Facebook.com е нещо подобно.

Приятна изненада бе подреденият изглед. Директории, поща и меню в достъпен за клиента вид.

Най-голямото предимство е връзката с хората. Намираш познати лица в „приятелите на твоите приятели”. Така възобнових контакт с няколко човека заминали в чужбина; дружки, които не ми знаят e-maila или просто хора, с които сме се виждали някога, някъде.

Негативен аспект на тази социална мрежа са допълнителните групи по интереси, викторини, тестове и джаджи. Всеки път, когато някой твой приятел се запише в група по интереси, в твояta страница се появява съобщение:

„Пешо стана фен на „Любуващи се на Андромеда

Така дневно има десетки съобщения, които все още се опитвам да регулирам до минимум чрез настройки в сайта.

Интересен феномен е виртуалното общуване. По-лесно е някак си, особено за „интровертни типажи” като мен.

Когато гледаш само снимката на дадена личност си в безопасност. Можеш да се почесваш зад тила, можеш да се напънеш да измислиш нещо интересно, можеш да си спокоен в своето обкръжение.

Докато в реалният живот не е така. Там си лице в лице с човека, общуването е по-динамично и не контролираш обкръжението.

Затова много млади хора са пленени от “on-line” реалността.

Обаче:

Не винаги по-лесното е по-полезно и пълноценно…

Във виртуалната комуникация се придобива изкривена представа за другия.

„Тя е прекрасна” (гледаш подбрани снимки от фото албум)

„Той е толкова забавен” (чете вициве от сайтове и ги пуска в e-mail кореспонденцията ви)

„Тя ме разбира перфектно” (след като е прочела няколко пъти текста).

По-трудно е да поддържаш взаимоотношения, когато в ежедневни ситуации има конфликтни интереси. По-трудно е, когато трябва да си подкрепа в трудни моменти, когато трябва да си в помощ по време на нужда.

По-трудно е … но в крайна сметка реалността на живота е много по-интересна и вълнуваща от зададените параметри, на която и да било интернет мрежа.

Още за мрежата Facebook и нейният създател?

Марк Зукърбърг

Връзки:

Статия в сп. Мениджър – историята на младия милиардер

Където има много пари, има и съдебни спорове

Facebook се превежда на български

Facebook заплаха за израелската национална сигурност

„Истината“ за Facebook (video на английски)

Снимка:

Stormy Shippy

 

Advertisements

6 thoughts on “Facebook – активното общуване

 1. ruslantrad 22, юли, 2008 / 14:49

  Много добра статия 🙂 и споделено от мен мнение 🙂

 2. jordanka 17, март, 2009 / 14:49

  Доста добро ревю с елементи на анализ, браво! 🙂

  Поздрави и благословения от
  jordanka

 3. Максим Кирилов 30, юни, 2009 / 14:49

  Здравей.
  Попаднах на блога ти, търсейки информация за Facebook.
  Казваш, че за интровертни типове е по-лесно общуването в Интернет и си прав (съдейки по блога ти имаш доста приятели, та май не си интровертен чак толкова), но също така смятам, че модата наложи общуванети по този начин.

 4. magi 16, януари, 2010 / 14:49

  kak da se pegistriram vav facebook

 5. Sah War 17, май, 2010 / 14:49

  Браво за добрата статия – усетили сте много добре как стоят нещата с тези социални мрежи.

  И аз лично предпочитам Facebook поради изброените от теб (пък и други) причини, но най-вече поради по-голямата пригледност, подреденост и по-приятната цялостна визуална тема на уебсайта. А и както спомена г-н Кирилов преди мен, новите уебтехнологии са широко налагаща се мода, но за разлика от други видове мода, Интернет е модерен, защото е много функционален, отворен към свободно общуване и споделяне (на файлове, мнения и други типове информация) и помага за развитието на съобразителността, изобретателността и аналитичната ни мисъл.

  Някои научни проучвания дори твърдят, че използването на Интернет, и по-специално на търсачки и уебприложения, увеличава уменията ни по правене на паралели, аналогии (сравнително умение) и мислене с категории и подкатегории (мрежово-свързочно умение), както и на цялостните ни способности за справяне с проблеми, като находчивост, досетливост и дори предвидливост (умения за прогноза и правилна интуиция). Тези изследвания обаче не са приети навсякъде с доверие и може леко да са преувеличени.

  Същевременно е истина и че прекомерната употреба (или злоупотреба) с Интернет също има сериозни негативни ефекти върху психическото и физическото здраве на човека. Примери за това са смъртните случаи с китайци и корейци от последните години, в които става дума за „предозиране“ на игрането на видео игри („гейминг“) и „хиперинтернетофилията“, които довеждат до шокова смърт или в по-леките случаи – до нарушено действие на функциониране на централната нервна система, а оттам и на координацията, съобразителността и т. н.

  Всичко в реалността е нож с две остриета, затова умереността („златната среда“ според великия древногръцки философ Аристотел) като подход е препоръчителна при работата с тази технология (както и с почти всяка друга впрочем) в общи линии.

  В заключение, мога да се съглася и с наблюденията ти относно типовете хора (откъм характери), които използват онлайн социалните мрежи по-активно. Разбира се, трябва да се вземе под внимание и фактът, че човешките разлики не са чак толкова схематизирани, ако се вгледаме детайлно в тях, т. е., че общите представи не са винаги приложими в частни случаи.

  С уважение,
  Sah War

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s