Бесите четат Библията на тракийски език?

Вчера бях с приятели в местностите около Перперикон, обл. Кърджали.

Място с много история и мистични вярвания в миналото. Това е и интересното на българската земя. Ние сме съвкупност от много и различни гени. Траките са част от преплитащата се история на езичество и християнството по нашите земи.

“ На 24 февруари 303 г прочутият гонител на християнството, римският император Диоклециан, издава едикт за забрана на религията, проникнала вече до всички кътчета на огромната империя. Само десетина години по-късно един от претендентите за имперския трон, Константин, побеждава с помощта на християните в армията и утвърждава едноличната си власт. Християнството е признато за основна религия в Римската империя.

Утвърждаването му обаче далеч не става безболезнено. През 4 в. в планината Родопи не се променя нищо. Свободолюбивото тракийско племе на бесите съхранява култа към бог Дионис и поддържа неговото светилище в Свещената планина. Тези вкоренени старинни вярвания дълго не позволяват на християнството да се наложи като официална рВ самия край на века настъпва известно успокоение, дало възможност на Източната Римска империя, наричана в съвременната наука Византия, да се обърне към вътрешните си проблеми. Християнски мисионери се насочват към многобройните области с полуезическо или въобще неприело новата вяра население. Според написаното в 409 г. житие от църковния историк Павлин Нолански към Родопите се насочва мисията на Никета, епископ на Ремесиана(днес Бяла Паланка в Източна Сърбия). Именно при него започва масовото кръщение на планинците, продължило през целия 5 в. В житието е неприкрита радостта на християнските мисионери:
„…Нали бесите, ако земята и душата им са корави, ако и те самите са по-корави от тамошния сняг, са станали сега по твое напътствие кротки овце, които се трупат в кошарата на мира. Сега бесите ликуват, че са повече забогатели от своя труд: нали златото, заради което претърсваха земята с ръце(т.е.копаят в рудници – б.а.). Недостъпните и кървавите по-рано планини сега закрилят превърнатите в монаси разбойници, станали питомци на мира“.
За да стане по-леко приобщаването към християнството дори е допуснат компромис, направен преди това единствено за готите. Някъде в дебрите на великата планина свещените книги са преведени на езика на бесите, макар
според тогавашните виждания те да е трябвало да се четат единствено на гръцки, латински и еврейски. Според легендарни сведения т.нар. „Библия бесика“ била преведена на тракийски език в планински „бески манастир“.

Естествено днес е трудно да се локализира местонахождението на тази древна обител. Защо обаче това да не се е случило в свещения град Перперикон. Археологическите проучвания в целите Родопи показват, че християните не унищожават старинните тракийски светилища, а напротив -унаследяват ги и ги превръщат в църкви.“

Източник: perperikon.bg

Кои са бесите? Виж тук

Появява се доктор по психология, заедно с екип лингвисти изследователи и дават пресконференция за това, че са:

Открили древна тракийска Библия Бесика

Няма да коментирам, че мнозинството български учени смятат д-р Стефан Гайд за предприемчив писател с желание за печалба от недоказани твърдения.

Бих искал да алармирам за финото и последователно вмъкване на орфическия култ в твърденията на изследователя д-р Гайд (съкратено от Гайдарски).

Той твърди, че разшифрованата Библия Бесика е канонична, т.е. присъстват всички книги от Стария и Новия Завет признати на църковните събори.

Същевременно вмъква в превода на няколко места значението на думи с идеите: „тракийци”, „Дионисиев храм”, „разкриване на Божия завет в Орфей”.

Възможно е наистина тези думи да присъстват в преведената Библия. Възможно е траките да са били с такова огромно влияние в миналото, че Библията да е била преведена на техният език.

Но …

НЕ е възможно тези думи да присъстват и преведената Библия да е канонична.

Всички апостоли и църковни отци са се борили да представят Божието слово, без каквито и да било примеси на езичество. Затова много произведения и текстове не са включени в каноничната Библия: поради опасността читателят да се завлече по друго вяра, освен в Христовата.

Конкретно в Галатяни 1 глава 6-9 стихове, апостол Павел пише:

6. Чудя се как вие оставяте Онзи, Който ви призова чрез Христовата благодат, и така скоро преминавате към друго благовестие,
7. което не е друго благовестие, но е дело на неколцината, които ви смущават и искат да изопачат Христовото благовестие.
8. Но ако и самите ние или ангел от небето ви проповядват друго благовестие, освен онова, което ви проповядвахме, нека бъдат проклети.
9. Както по-горе казахме, сега пак го казвам: Ако някой ви проповядва друго благовестие, освен онова, което приехте, нека бъде проклет.

Така, че ако д-р Стефан Гайд(арски) и екипът му желаят да се нарекат откриватели – добре. Но това не може да е с цената на вкарване на

орфически идеи и вярвания и представянето им за част от Библията.

А дали преведения текст е действително Библия Бесика, оставям на компетентните учени да преценят.

Снимки:

wes

chujdata

Моите снимки от Перперикон:

Advertisements

56 thoughts on “Бесите четат Библията на тракийски език?

 1. Филип 1, август, 2008 / 14:49

  Браво Пепи!
  Много ми допадат статии, които защитават авторитета на Библията 🙂

 2. bulpete 7, август, 2008 / 14:49

  Ей, много се радвам, че археолозите продължават да изнамират находки от миналото на траките.
  Последните открития са от местата, които посетих … близко колкото на хвърлей камък.
  http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=165708&cid=1&eid=1439

 3. Мерв 11, август, 2008 / 14:49

  Яка статия! Сега и аз ще си кажа моето мнение, хихи…

  Християните често пъти приемаме Библията като даденост и всъщност не се замисляме над това, как тя е дошла при нас, как е преведена и т.н.
  На какви езици е написана първо и т.н.

  Библията малко или много се е променяла, според промяната в човешките езици, оригиналите се преписвали, после превеждали на други езици, на места са се опростявали нещата..дори днес, когато се е стигa до крайности, например с опитите на някои хора да вкарат Макдоналдс културата в нея…с цел да е по „достъпна“ до съвремения човек…като по този начин убиват дълбочините в нея и истинските й смисли…

  С една дума, според мен, много от модерните християни са „готованковци“ на тези Божествени словеса и много много не се задълбочават, понеже се чувстват „сигурни“, това е Библията, няма как да се заблудим…без да се налага да гледат към същността на Божието слово…
  (докато например първите християни са нямали Библията, имали са само отделни текстове и писма, които са идвали до църквите им от Апостолите…и май хич не са били със слаба вяра, имало е и много други писания, дори Павел цитира неща, които ги няма в библията като текстове..)

  Например думата покаяние, в гръцкия текст от който е преведена не значи покаяние, а е по близо до трансформация, промяна…една дума определено може да промени много като послание…а за да може човек да е по близо до Смисъла, определено трябва да е по близо до източника, до оригинала.

  Например, изглежда, наистина тракийската действителност тогава е имала силно отражение. В Откровението на Йоан, където се казва за меча, двуостър, който излиза от устата на Бога се използва „romfaia“, което в превод значи точно тракийски меч. И защо автора ще използва точно тракийски меч, а не например само меч, или ятаган (ако е имало тогава), разбира се преводачите не са го сметнали за съществено да се преведе…но се чудя може ли автора на самото Откровение да използва просто случайни думи и могат ли случайни думи да предадат наистина смисъла, който е вложен от Бога?

  Такива мисли ми идват.

  Всъщност другото, което се бях замислил е относно самото християнство и как то действа, променя народите. Много от първите църкви са построени отчно върху езически храмове и то, не като са ги разрушавали, а като са надградили върху тях…

  Например в началото някои от апостолите искаха и езичниците да се обрязват, общо взето като християнството, което да направи от езичниците евреи, но Бог им забрани това…и постепенно видяха, че християнството не е нещо толкова регинално, а светочно, дори и като очакване, например мъдреците, които по звездите бяха познали, че се е родил Спасителя и дойдоха при Младенеца не бяха евреи. Пък и самия Павел в посланието към Евреите, казва, Бог, който ни даваше „откъслячни явления“ или в др. преводи „частични съобщения“..с една дума старото е било непълно, само в Христос е пълнотата, явлението…изглежда и не само при евреите е било така, за това и народите сякаш надграждат.

  Друг важен момент е какво е езичеството. От къде идва то. И кое е първо, вярата в Бог или езическите вярвания. Дори и преди Ной, всички хора познаваха Бога, кланяха Му се, някои от тях бяха и от началото, след потопа, само ПРаведния Ной оцеля и синовете му и всички те познава Бога. Значи първо не е езичеството. Изглежда просто езичеството е дошло в следствие, като хората са забравили и изкривили нещата…

  И всъщност християнството не просто идва и маха всичко на човека, отрязва му корените, а напротив, просто трансформира, изправя пътищата…например на някой абориген, едва ли благовестието е да му даде човек чифт дънки, хамбургер, а не да влезне в неговия свят и да му преведе на неговия език, да му покаже къде е Христос, кой е Христос…

  Съжалявам, че съм толкова многословен, ама и нещата не са прости…та такива неща съм си мислил аз..

 4. bulpete 11, август, 2008 / 14:49

  Мерв, благодаря за споделеното мнение.
  Твоите разсъждения са малко по- встрани от главната идея на публикацията. Въпреки това се радвам, че умът ти работи по духовни въпроси.
  Това за хамбургера и дънките е интересен пример … Силата на християнството е адекватността в живота на човека, независимо от културата. И то, не защото са адаптирани доктрини и традиции, а защото Бог е всемогъщ – вчера, днес, завинаги и навсякъде по света.

 5. Мерв 16, август, 2008 / 14:49

  Tака е, но за жалост точно адекватността е това, което липсва на днешното християнство и то много трудно може да докосне хората в сърцата им, не във външни доктрини, философии, заповеди и подобни неща, а в сърцевината на душите им, където всъщност ги няма тези умствени прегради, които много пъти пречат на човека да познае Бога.

  Аз се разрових по надълбоко в нещата.

  Относно това, че няма как да ги има думите Орфей и т.н. в каноничната библия, изглежда не е така.

  Както преди това споделих, за това, че днешно време сме големи „готованковци“ относно Словото и дори не знаем как то с години се е преписвало и превеждало. Дори не се знае със сигурност на какъв език са били оригиналите…

  Самата тракийска библия Бесика е написана на бохарски език, който и до днес се използва в литургиите на коптските египетски християни, една от най-първите църкви основана от самия Св. Апостол Марк. Този диалект (бохарския), се е говорил в Северен Египет и е бил изтръгнат и почти изчезнал в следствие на идването на исляма и гоненията върху християни и т.н., които между впрочем продължават и до днес, но са запазили най-важните писания с цената на много жертви.

  Интересното е , че самия бохарски има доста сходства с българския като думи, както и звуци, които не присъстват в гръцкия (самата гръцка азбука се появява около 900 година преди Христа някак си изведнъж…), но тези звуци присъстват съвсем изразено в българския, дори в модерния български.

  Та изследването е върху тези бохарски думи, на които са написани тези канонични евангелия. На бохарски думата орфей (ерфей) значи храм. Нормално е, за храм да се използва думата орфей.
  До колко това е вмъкване на орфичекса концепция?

  Ами според орфизма и една от главните идеи на орфизма е точно прераждането на човека в божие естество или по точно раждането на божествено естество в човека, умирането на смъртното естество и придобиване на небесно.

  Тук говорим за сърцевината на орфизма, не за гръцките богове и римските, които са просто изкривяване на много неща, оргии и т.н. нещо съвсем чуждо на орфизма…

  Интересното е, че много от първите светии и християни са били орфици, питагорейци и това не е съвсем чудно, понеже единствено в християнството те са видяли въплъщение на нещата, които са търсили. Също, много от първите християни са били и войници в римските легиони и интересното е, че много от тях са били посветени в митризма, като ядяли хляб, образ на плътта на Бога и вино, образ на Кръвта Му, за това много от тези хора съвсем естествено са влезнали в Христа, но не просто, понеже 2 ритуала се припокриват, но понеже в християнството има въплътеността на всичко това, което търсят, понеже само чрез Христа може да се достигне до Бога, както и сам Иисус каза на евреите, че само чрез Него могат да имат достъп до ОТцаи после, че Той и Отца са едно…нещо толкова богохулно в техните уши…Може да се каже, че Христос е предизвикал голямо противоречие в тях…

  За това и не съм съгласен, че християнството е оставило езически обичаи, за да е по лесно на езичниците да го приемат. Напротив, то е изправило пътищата, показало истинското Име на Бога, понеже дори езическите обичаи са просто изкривено Богопоклонение, понеже в началото всички са познавали Бога и са Му се кланяли. В този случай, дори юдаизма не е бил в добро положение, ако прочетем, всъщност Христос много критикуваше самите фарисеи, самата „институция“ на юдаизма, точно защото вече вярата се беше изкривила, бяха забравили кое е важното, какво са последвали.

  Така че няма как Християнството да е просто по-еврейчване на езичниците, напротив, чрез Христос човек може да разбере истинските си корени, като Божий Род, да, Божий Род, произхождаш още от Ной, праотеца на днешната ни цивилизация. (ако разбира се вярваме в Божието Слово написано,а не в маймуни решили да слезнат от дърветата…)

  А колкото до самата Библия Бесика, тя още се пази, и използва от коптските християни. Разликата между нея и гръцките преводи е, че в гръцките преводи много от думите и изреченията са опростени…много са изгубили смисъла си, като примера с трансформацията/метаноята, така че някои смятат, че всъщност тези коптски писания са по древните и чак от тях са преведени на старогръцки, а не както се е приело, че оригиналите са на гръцки. Поне лингвистичните изследвания показват това.

  Така че това да познава човек извора на словесата, най-близко до смисъла вложен от св. Апостоли и Отците на вяра е едно голямо Богатство. Но много пъти заради наши представи ни е трудно да възприемем, като всъщност, християнството е преди всичко, то не е просто еврейска секта, то е било от началото, както и Христос, а исторически въплътено преди 2000 години, но Вечно Слово. За това и езичниците по лесно са го приели, понеже са чакали Сина на Бога, вечно съществуващ, докато евреите се съблазниха, като видяха човека Христос….

  И си мисля, че ако не робуваме на стереотипите, наложени ни в мисленето, Християнството пак може да стане адекватно и силно и ние също, както Св. Апостоли да пишем продължението на Библията с нашите дела.

  Ех, пак се отпуснах…да пиша повечко. Но нека ако търсим Истината, да я познаем до корен, а не отчасти…

  Това е от мен:-).

 6. Българин 10, септември, 2008 / 14:49

  Мерв,

  От 100 километра си личи че си от четата на Гайдарски, и покрай уж непринудените заявления че ти, видиш ли съвсем безпристрастно „изследваш“ нещата си личи, че прокарваш идеите на Гайдарски.

  За такава тактика като твоята Господ е казал „вълци в овчи кожи“… То е ясно, че само търсиш начин хем да пробуташ тези идеи, хем обаче да изглежда все едно не си от тях, ами самостоятелно си стигнал до същите изводи.

  Поне на мен всичко ми е ясно – драпате със зъби и нокти да покажете, че идеите ви срещат широка подкрепа всред свободомислещите и независими хора, но понеже такава подрепа реално няма, вие си я „симулирате“ чрез подставени лица, които се правят че не са от вашите среди. Това само показва липсата Господ зад всичките ви думи, защото ако Той беше зад тях, нямаше да има нужда да правите цялата тази маймунщина, която е типично сектантска…

 7. Мерв 13, септември, 2008 / 14:49

  Аз лично не мога да разбера къде в изказването ми горния коментиращ видя „маймунщина“, „сектанство“ и т.н.???? Егати хората…по темата има много материали и книги, не само на гайд, който може да мисли и да чете мое да си направи съответните изводи…и то САМ…;-)

  а за тия „вълци“, идеи… мненията са ми горе, аргументирай се, къде ги видя тези неща…

 8. Българин 3, октомври, 2008 / 14:49

  Между редовете, скъпи Марв…. между редовете…

  Ти самият познаваш ЛИЧНО поне един от двамата братя Гайдарски, и си член на сектата Тракийска Църква… От постовете ти се вижда прекрасна подготвеност по теологичните догми на въпросната секта… Просто няма как да си я получил само от четенето на тези книжки…

  Ама научи се и ти да лъжеш както господина Стефан Гайдарски. Той, например, най-безсрамно лъже че няма нищо общо със сектата на брат си… даже обвинява другите че го клеветят… Явно е разбрал, че трябва да имитира поведението на честен човек.

  Когато честен и искрен човек го обвинят в нещо, което е тотално невярно, той не отговаря по подобен начин както ти си отговорил… Той спокойно и директно отрича, защото явно няма гузна съвест и няма какво да крие, нито да завоалира…

  Е, това че не си достигнал подобни „висоти“ само показва че лъжата не ти е станала нещо естествено… което може само да ме радва…. че ако ги достигнеш – нали знаеш кой е бащата на лъжата?

  Колкото до въпросните дълбоки Тракийски работи – ще ти кажа само едно – богатството на истинските християни е изпитаната през огън любов… А богатството на окултистите е броя и дълбочината на Великите Им Тайни, за които си мислят че са голяма работа… Но са просто балон под налягане… Помисли си лично за твоето спасение – на какво си се радвал повече през последната седмица примерно – на това че си дал нещо скъпо на сърцето ти за някой в нужда, или на това че си научил поредната велика тайна от Бог?

  Не си спомням нито един случай Господ да лъже… Или да му се налага да си води клакьори, които да се правят на, видиш ли, самостоятелно достигнали и оценили великите му идеи.

  Самият факт че вие не сте искрени и честни вече говори достатъчно за ЛИПСАТА на Божия Дух в това ви начинание… И да сте тръгнали с Него, някъде по пътя сте го заменили за някоя човешка суета и идол… Не може Бог да ЛЪЖЕ И МАЖЕ… Нито ЛУКАВО да праща по Интернет форумите такива „клакьори“, които уж нямат нищо общо с тази секта, и самостоятелно и сърцато защитават сърцато на Гайд, а всъщност ходят най-редовно на събиранията им. Цялата ви работа е като блондинка дето си боядисва косата кафява.. само че боята си личи отдалеч, и ставате за смях…

 9. bulpete 4, октомври, 2008 / 14:49

  Да изясним някои неща:
  Не познавам лично нито Мерв, нито Българин! Затова не мога да твърдя кой какви „събирания“ посещава.
  Факт е, че Мерв изразява свое мнение. Потрудил се е и дава сведения, които дословно се повтарят от пресконференцията на д-р Гайд.
  Има много хора, много твърдения. Това, че бохарския превод на Библията е смислово по-богат от гръцкия е твърдение. Факт е, че е имало стотици текстове и групи от „вярващи“. Целта на църковните отци и съборите им е била да предпазят християнството от „примеси“. Затова са канонизирали книгите и преводите, за които е било най-сигурно да са принадлежали на апостоли.
  @ Българин: Не желая темата да се превърне в арена за лични нападки. Затова, ако познаваш лично Мерв можете да си организирате един дебат/ спор/ кореспонденция в някой форум. Там форматът ще е и по-подходящ за дълги отговори.
  Личният ми блог е място, където свободно може да се изказват мнения. Това е демократичното общество на Интернет. Ако тези мнения не съвпадат с моите разбирания аз пиша и давам контра мнение.

 10. Българин 6, октомври, 2008 / 14:49

  Уважаеми bulpete,

  Твоят блог си е твой блог, и се извинявам ако по някакъв начин съм прекалил и съм преминал някои граници в реакцията си…

  Позволих си тази реакция единствено от желание да предпазя хората, които биха чели чистосърдечно всичката тази информация, която идва от Гайдарски, Мерв и от подобните нему, и биха я приели като идваща от свободомислещ човек.

  Нека разкажа какво знам със сигурност за тази Тракийска църква, пък нека ти и читателите на този блог преценят доколко е лична нападка и доколко е стремеж да се защити истината от хора с нечисти методи и лукавство:

  1) Стефан (или Стив ) Гайдарски участва заедно с брат си в Тракийската църква (секта). Основното вярване там е че траките са специален народ, на който е поверена властта да командват ангелите на Бог, и че всъщност Царя на Тир (тираки = траки според техните теории). Защо Стефан Гайдарски толкова упорито се отрича от участието си (пред bTV той съвсем директно и безсрамно излъга) – ами елементарно е – защото един от основните принципи в науката е безпристрастността. Затова науката се отделя от религията… За да може един изследовател да види нещата такива каквито са, той трябва да има чист и лишен от предрасъдъци поглед. Т.е. да няма предварително подготвена теория, в която да се опитва да напъха всичко. Ако това не е така, тогава той е пристрастен, и много вероятно да криви ако не фактите (което вече е съвсем лошо), то със сигурност – тяхната интерпретация, така че да съвпаднат с неговите собствени теории. Следователно има ОГРОМНА вероятност теориите на Гайдарски да са отражение на това, което му се иска да бъде, а не на това, което е било… Защото той не гради безпристрастно теория върху факти, ами свише (или по-скоро снише) е получил някакво велико откровение, към което фактите се нагласят (ако трябва с чук и длето)

  2) Въпросната секта организира членовете си, които имат някаква грамотност и достъп до компютър да правят нещо като PR кампания – те се регистрират по разните форуми и т.н., и почват да се правят на независими и свободни хора, които са се запалили от същите идеи, и които уж показват как теориите на въпросния Гайд намират своята почва и потвърждение. Иначе – ама моля ви се, те даже не го познават и само по книгите са чували за него… Истината е че 90% от феновете по разните форуми (както е господина Мерв) са вътрешни членове на сектата, и те всяка седмица се събират минимум по два пъти и там им се пълнят главите с „последните новини“ и тракийски открития. Намирам това за ОТВРАТИТЕЛНО и НЕЧЕСТНО спрямо наистина искрените хора. Н

  И двете неща които коментирах са ФАКТИ зад които заставам на 100% и нека Бог ми е свидетел че не лъжа. Ако пък някой ги отрича – да му мисли…. защото ще отрича истина.

  И двете неща ДИРЕКТНА МАНИПУЛАЦИЯ към хората – защото представят един сектант за честен учен… и защото представят клакьорска подкрепа на нещо, което далеч няма тази подкрепа която се опитват да му припишат.

  Признавам правото на всеки човек да вярва в това, което иска… Ако иска – в Марсиански зелени човечета, ако иска – в Дядо Коледа…. Но – да ЛЪЖЕШ и МАНИПУЛИРАШ за да спечелиш поддръжници за своята идея – за това не мога да стоя равнодушен и да мълча.

  Това са последните ми думи по този въпрос тук,

  Пак, прощавай ако по някакъв начин съм писал не точно където трябва или не точно както трябва…

 11. Мерв 21, октомври, 2008 / 14:49

  Единствения факт тук е, че въпросния българин, който не познавам, нито той ме познава, не може да даде никакви аргументи онтосно това, което съм написал като мнение.

  А кой какъв е, не ме интересува, както и съм свободен да коментирам каквото ме интересува, където искам и както искам, независимо дали ще е музика, филми, история, каквото и да е.

  А това дали някой вестниците са go изкарали сектант или някакъв не ме интересува, както и определението сектант е доста манипулативно и използвано най-вече от медиите.

  Едно от нещата, които ме карат да мисля, че има истина в твърденията на въпросния човек, е това, че никой не го е оборил научно, а нападките са все на лична основа.

  Обикновенно, като лиспват аргументи и доводи, хората почват да нападат на лична основа.
  С доста учени са постъпвали така, които са се твърдяли различни неща от „общоприетите“.

  И в историята на изкуството например, когато експресионистите са правили изложби, още като се е зародил този стил, останалите художници и критици са ходили на тези изложби, за да се посмеят на странните и идиотски, според тях картини, които изглежда не са могли да възприемат…Разбира се в днешно време възхваляват тези автори. Но ако днешните критици, са живели по онова време, едва ли щяха да реагират по различно от тогавашните;-).

  Така че…ми е малко нелепо как този българин говори за …свободомислие. Хахаха.

 12. Церовски 21, октомври, 2008 / 14:49

  Уважаеми Българино, наясно съм с всичко, свързано с активността на лицето Стефан Гайдарски, самонарекал се Стефан Гайд. Тук подписващият се „Мерв“ е самият той, а не негов познат или сектант от сектата „Тракийска църква“. Съществуват проверени методики, с които се определя авторството на произволен текст. Ние имаме достъп до тези продукти и сме засекли повече от 100 текста с автор Стефан Гайдарски, пишещ под различни никнеймове (пардон за идиотската „българска“ дума!), много от които са с женски имена. Тук Гайдарски ще вие за пореден път( (виж по-горе) …“като лиспват аргументи и доводи, хората почват да нападат на лична основа. С доста учени са постъпвали така, които са се твърдяли различни неща от “общоприетите”. Какви „аргументи и доводи“, нещастнико, въобразил си, че си „учен“? Уважаеми Българино, моля извини ме, че поразместих пластовете. Просто станах нетърпелив, чакащ кога ще дойде онзи с квитанцията…

 13. Непредубеден 29, ноември, 2008 / 14:49

  Абе хора, дайте да отделим зърното от плявата!
  Темата ме заинтригува, но признавам си не съм запознат с подробностите. Дайте такива за така наречения „бохарски“ език, каква е тази тракийска писменост, как се рапространила и пр. Този въпрос мен ме заинтригува повече. Теологичните прения не са за пренебрегване, но мисля, че в случая изместват темата в необятните дебри на християнската доктрина по отношение на която широката публика е повече от неорентирана. Предварително благодаря за Вашата информация.

 14. к 6, декември, 2008 / 14:49

  Супер статия
  Обаче аз си мисля:

  Как траките са имали своя библия, след като са нямали писменост, и винаги са ползвали грътски букви за целта.

 15. Българин 10, декември, 2008 / 14:49

  „Единствения факт тук е, че въпросния българин, който не познавам, нито той ме познава, не може да даде никакви аргументи онтосно това, което съм написал като мнение.“
  –––––
  Това не е факт, аз пък те питам откъде си така сигурен че не се познавам ехехехе….

  Иначе – за пореден път отговора на Мерв се плъзга по допирателната, и прилича на случката с онзи митничар, дето го бяха снимали от ББС… Та – проблемът тогава не беше „защо съм взел подкуп“, а „защо сте ме снимали без да ми поискате разрешение“.

  Та, значи – проблема не е във истините и фактите, които съм написал (той тях не ги коментира изобщо). Предпочита да се съсредоточи върху това кой кого познава. Но дори и това му убягва, защото не знае кой съм… така че е малко глупаво да обяснява че не се познаваме и че това било факт

  Мерв:
  „Едно от нещата, които ме карат да мисля, че има истина в твърденията на въпросния човек, е това, че никой не го е оборил научно, а нападките са все на лична основа.

  Обикновенно, като лиспват аргументи и доводи, хората почват да нападат на лична основа.
  С доста учени са постъпвали така, които са се твърдяли различни неща от “общоприетите”.
  ––––

  Скъпи Мерв,

  „научно“ е синоним на безпристрастно…. а когато теорията вече я има, и някой силно вярва в нея, така че да напъхва фактите в калъпа на тази теория, се нарича „псевдонаука“. Това е на нивото на средновековието и схоластиците, но няма нищо общо със съвременната наука.

  Това, което писах в предишните постове (и което ти така и не можеш да обориш просто защото си е истина) доказва еднозначно че теориите на Гайдарски са първо вдъхновени от силите, които са обладали този човек, и чак след това идва „научния“ опит те да се докажат. Това е класически пример за ненаучен подход и той затова така яростно се опитва да се отрече от връзката си със сектата… защото прекрасно осъзнава че ако това излезе наяве, думата „научно“ към неговото творчество ще предизвиква само снизходителни усмивки

  Мерв:

  „Така че…ми е малко нелепо как този българин говори за …свободомислие. Хахаха.“

  О не, не говоря за свободомислие… а за елементарното уважение към хората – да им се казва истината, за да могат да изберат в какво да вярват. Нямаше да имам нищо против, ако въпросния г-н Гайдарски беше застанал пред хората и да каже ето така –
  – да, изповядвам нестандартна вяра, аз съм един от основателите на Тракийската църква. Може да ме смятате за сектант, но това си е ваш проблем

  – имам вдъхновение и вяра относно траките и тяхното специално място в историята. Ето вижте в какво вярвам и ако някой чувства че за него това е истина, нека се присъедини към нас

  Но вместо това, той оплита с лъжите си –

  – нямам нищо общо със сектата Тракийска църква, нито някога съм служил като свещенослужител – 100% лъжа

  – аз всъщност съвсем безпристрастно правя научно изследване, и вижте до какви интересни и неочаквани за мен самия факти стигнах – 100% лъжа – получил божествено (според него) откровение по въпроса за траките, той се опитва да използва престижа на науката за да изкара че това са доказани неща… защото ще привлекат повече хора, отколкото ако признае че това е продукт на неговата човешка вяра…

 16. Българин 10, декември, 2008 / 14:49

  Церовски:

  „Уважаеми Българино, наясно съм с всичко, свързано с активността на лицето Стефан Гайдарски, самонарекал се Стефан Гайд. Тук подписващият се “Мерв” е самият той, а не негов познат или сектант от сектата “Тракийска църква”. Съществуват проверени методики, с които се определя авторството на произволен текст. Ние имаме достъп до тези продукти и сме засекли повече от 100 текста с автор Стефан Гайдарски, пишещ под различни никнеймове (пардон за идиотската “българска” дума!), много от които са с женски имена.“

  –––

  Това, че Стефан Гайдарски пише под различни ник-ове ми е прекрасно известно… А не знам дали на вас ви е известно че той мобилизира и доста от членовете на сектата по това да клакьорстват… Така че – не е само той и когато зад всеки, който го защитава по форумите вие обявите че е Стефан Гайдарски със друг ник, му правите услугата да „надъхвате“ още повече клакьорите му – защото така те си казват – „ето, сега пък ме обиждат че съм Стефан Гайдарски, а пък аз съм си аз“

 17. Българин 10, декември, 2008 / 14:49

  Мерв,

  Една идея – няма да ви вземам пари за нея

  Както сте тръгнали с домашни академии и институти,

  Защо направо не си основете една виртуална държава „Тракийска Теократична Империя“ със Император Стефан I и Регент Сердикийски… Така ще можете да имате представителство в ООН, тракийски посолства по различните държави. Нищо че населението ще е 10-тина човека на кръст.

  Щом с такава лекота институти и академии… що не и държава…

 18. Българин 10, декември, 2008 / 14:49

  Непредубеден:

  „Теологичните прения не са за пренебрегване, но мисля, че в случая изместват темата в необятните дебри на християнската доктрина по отношение на която широката публика е повече от неорентирана. Предварително благодаря за Вашата информация.“

  Непредубеден,

  Значи смисъла на всичко което пиша е в това –

  Имаме някаква теория Х, която лицето Г. ни представя.

  Аз обръщам внимание на всички, че лицете Г. е научно нечистоплътно:

  – лъже без да се притеснява
  – подходът му е псевдонаучен, понеже теорията е вече налице, а фактите (най-вече техните интерпретации) се нагласят според нея (класическо за всяка конспиративна и лъжлива теория)
  – манипулира хората чрез сложна система от псевдо-институти (регистрирани на домашен адрес), научни постижения които били признати в чужбина.

  – той е основател на една малка и незначителна духовна „фирма“, която се опитва да се представи за огромна и мащабна международна корпорация, с голямо влияние и ресурси.

  След като теорията Х идва от човек, за който описаните по-горе неща са верни, то самата теория е супер супер съмнителна… Не може трън да роди ябълки. Не може чрез лъжи и манипулации да се върви към истината…

 19. Ev 15, декември, 2008 / 14:49

  Здравейте,бих искъл да ви разкажа за една смешна историйка за един така да го наречем лузър с беден речник много жалки познания в областта на общата история и още мноооого по зле в общата Тракийска такава.Тъ въпросния…този път ще го наречем калъф докато си стискъл *** и се надявал на мъжество си, прелиствал куп писания писани през различни периоди, за и от едни или други интереси, който дори не виждал,но успял с помоща на смешните си или по скоро жалки познания и никъква представа за разположението във времето на различните причинно следствени връзки да сътвори историйката си за събития далеч от жалката му главица и да не забравя за него и другарите му по форум и ограниченост,който без да съзнават ползват сложни терминологични изрази неправилно и плюят презрително проницания, който никога няма няма да разберат,но да не се отклоняваме!Тъ държа да отбележа,че на жалките аналогии по горе всеки сериозен историк би се присмял и би се разграничил,но понеже Аз не съм……реших да обобщя!Честно казано не ви обвинявам,а дори е хвалебствено да пресеете през филтър една корено разлеча дори за световния исторически мироглед нова истина.Браво,но…“Оня, който търси миналото, губи настоящето!“ – казвал Питагор. Но има загадки от миналото, без които не може да се разбере настоящето. Ключът към тях е скрит в студените недра на отдавна отминали епохи, но не се ли открие, дори и най-мъдрият народ може да изгуби представата за себе си и да затъне в мрак и пустота. За откриването на подобни ключове не е грях човек да отдаде цялото си време. Защото в дълбините на вековете са скрити невероятни сили, от които са получили своя тласък всички днешни цивилизации. Но горчивият присмех на историята е, че някои народи са забравили своите собствени постижения. И днес са принудени да берат незрели чужди плодове, защото са оставили да буреняса градината на техния собствен дух. Ето защо първата и най-насъщна грижа на всеки народ трябва да бъде грижата да познае самия себе си в този вечно изменчив и коварен свят и да се поучи от това, което сам е създал или пропилял в своето собствено минало. Древната мъдрост „Познай себе си!“ важи не само за отделния човек, но и за цели народи. Но малко са народите по света, които умеят да извличат поуки от своето минало, а още по-малко са водачите, които опирайки се върху опита на миналото, умеят да въздигат настоящето и бъдещето на своята държава.
  Всеки народ, който е оцелял повече от хиляда години на света, е имал в историята си някакъв особен мотор, който му е позволявал да се движи и да оцелява въпреки превратностите и бурите, които са го сполитали. В това отношение ние, българите, все още не сме опознали себе, а още по-малко сме се замислили над онези забравени сили, които в далечното минало са носили благоденствие на нашата държава и са я наредили на едно от челните места в Европа. А без разкриването на източниците на тези успехи ние трудно ще намерим пътя си и в съвременната епоха. Невежеството по отношение на нашето собствено българско минало и неговото лекомислено подценяване е една потенциална спирачка за нашето бъдеще, защото оня, който е сляп за миналото, е също толкова сляп и за бъдещето и трябва волю-неволю да си търси чужди водачи.
  И още….Орфей е име, парола още от древността – за доброто начало в Космоса и Социума, за посветеност и знание, за любов и безграничен талант … С името Орфей е обозначавана надеждата на всеки, че безсмъртността е достижима и музиката е космическият език, разбираем от всеки, който е обърнат с отворено сърце към Природата. Самите древни гърци определят Орфей като тракиец, като персонификация на мъдростта и другостта с положителен знак.
  Културно-историческото наследство на Траките, древните обитатели на сегашните български земи, е интегрална част от българското. Културно-поведенческата приемственост между заварените и дошлите ни задължава да обърнем взор към образа на Орфей – достигналия безсмъртие благодарение на знанието и на стремежа си да го предаде на следовници. Българите векове са съхранявали не само реликтова масова мистериална обредност, а и древни сюжети, мотиви, персонажи, митологеми, фабулирани разкази, които изследователите свързват с тракийската орфическа вяра, с равнопоставените Велика богиня-майка и нейния Син с два образа -Слънчев и Огнен. Това съхранено знание е същинското духовно наследство от Траките и то винаги оживява в народни празници, вярвания, приказки, легенди и песни.
  И още….Разкрита е древната тракийска Библия Бесика, която науката считаше за безвъзвратно изгубена вече повече от 1500 години. Това сензационно откритие води до безценни вечни откровения относно писмена и устен древно-тракийски език, които променят научната парадигма относно древното ни минало завинаги.
  Данните от изследванията оповестени в тази книга показват недвусмислено интимната връзка между древната тракийска реч и съвременния български език, и доказват неопровержимо, че днес българите говорят и пишат на модерен тракийски език. Към книгата е приложен (за първи път в историята!) Уникален Речник, със секция от над 500 древно-тракийски думи, които са останали идентични, или синонимни в съвременния български език.
  Всички писмени източници, написани на азбуката на Библия Бесика установяват без противоречие, че съвременната българска Кирилска азбука е модернизиран вариант на по-стар предхождаща я тракийска Бохарска азбука, което означава, че и до днес българите пишат със същата свещена Тракийска Азбука на своите предци.
  Основното експертно заключение на този труд е следното: БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ. В различни исторически периоди някои от многобройните им племена са се преселвали в различни посоки на своята диаспoра, в други са се завръщали отново в Прародината си тук на Балканите, където са се сливали отново с основното автохтонно ядро на народа си, и са възраждали държавата си, за да пребъде България навеки.
  Ашколсум д-р Стефан Гайдарски!Преимуществото да бъде „отворен прозорец“ към най-добрите прояви на човешкото творчество позволява на българската култура да вдъхва живот и на забравено знание за света, хората и нещата. Такова знание, което днес се дешифрира с езика на научните изследвания, с културно-историческото разпознаване и със социалната валоризация, е древнотракийското. Древнотракийската история представлява значителен и важен дял от развитието на древната индоиранска култура, към която са приобщени и Българите през периода на разцвет на своето обществено-политическо битие и която те обогатяват със своите постижения. Културно-историческата близост между старите Траки и ранните Българи, осъществена на основата на индориранската общност, се изявява като натрупване на духовни и материални стойности, което дава плодове при формирането на Дунавска България.
  Изучаването на тракийските паметници и на тракийското историческо битие в днешните български земи е най-съществения принос към модерната тракология, развита в Русия, Украйна, Молдова, Румъния, България, Гърция, Турция, Македония и в научни центрове в редица европейски страни.
  Тази книга съдържа повече загадки, отколкото отговори на зададени въпроси. Един изчезнал античен индоевропейски народ оставя послания на многостранната си култура, които са кодирани във формите, цветовете, украсите, технологиите и функциите на изделия и строежи. Голямата тайна на историческия принос на Траките в европейската и в световната култура се нарича Орфей. Това име е парола на една аристократическа устна култура, която хилядолетия се изразява в обреди и свещени заклинания. Те пробуждат Познанието у посветения чрез действия и мелодекламирано слово, за да вдъхнат безсмъртна енергия на човешкия интелект за вечно сътворяване на Красота и Добро.

  Някои нецензурни думи са коригирани от администратора.

 20. делян 16, декември, 2008 / 14:49

  др.Стефан Гайд прави наистина много интересни и аналитични изводи и анализи …евала на хора като него няма лошо да се правят пари така.
  Библията г-н Рашев е една древна народна легенда и мъдрост преразказвана преписвана твърде много за да може с някаква извадка да
  твърдите че опонира или оборва задълбочения труд на д-р Гайд.
  Лошо е само когато има безпочвени коментари и желание за слава с бегли цитати.

 21. Ev 17, декември, 2008 / 14:49

  Разбира се ,че как иначе един уважаван п-р,акад. и какъв ли още не,може да преглътне истината ,че за последните 30 години основна част от трудовете им и сапътстващите ги титли се оказват пълен абсурд!Съжалявам,но когато фактите говорят *****мълчат!И друго ,тук не става въпрос за Стефан Гайд защото това е нещо което се знаеше от много време, а неговата основна заслуга е ,че той намери доказателството което ние чакахме и сега това започна да осмисла множество тези ,който са пренебрегвани от въпросните господа!

 22. Ev 17, декември, 2008 / 14:49

  А по въпроса с парите погледнете ценообразуващата стойност на книгите и извадете цената за печат и разпространение и след като видите печалбата спрямо стойността на изданието може да ги съпоставяте с всяка една историческа книга на Славейков да речем или другаде!По евтина е!
  И едно въпросче към д-ра,защо ги няма(томовете)по университетие и книжарниците,много трудно се намират, ако има проблем Аз мога и съм готов да съдействам.

 23. bulpete 18, декември, 2008 / 14:49

  Не очаквах тази статия да бъде с най-много коментари в моя блог. Но когато някой се изкаже и предизвика другиго, трябва да има отговор…

  @ Делян:
  Моите разбирания са, че Библията е боговдъхновено слово, което съм виждал да променя заклет алкохолик в любящ съпруг и баща. Затова не съм съгласен, че тази книга е легенда или просто мъдрост.
  Ако предоставите е-mail или форум за обсъждания, мога да посоча още дузина „извадки“ или препратки. Естеството на блог публикациите е да представи идея в максимално сбита форма. Никой седящ в офиса служител, няма да седне да чете научен труд от 10 компютърни страници наблъскан с цитати.

 24. Анонимен 22, декември, 2008 / 14:49

  10 страници какво ли не, но не и дума относно фактите, за които говоря и повтарям за не знам кой път. Добре, ясно че за т.нар. Тракийската църква не е изобщо важно дали човек лъже или не, и дали манипулира. Виж, Тайните и Велики знания – те явно освобождават приносителите им от такива дребни морални норми.

  Аз съм простоват човек, и нямам докторски и други степени. Даже и висше нямам. Но ето това знам – когато Бог говори, от него лъха ИСТИНА и ЛЮБОВ. А от 10-те страници, които си направих труда да прочета, виждам следното –

  – горделивост и самоувереност
  – презиране на другите като неуки и по-ниска категория
  – месианско самочувствие до повръщане

  Не съм в право да съдя Гайдарски или когото и да е от онези, които го следват. Защото не е важно само какво правиш, но с какъв мотив. А за мотива – само Бог знае и вижда.

  Традициите на отделните народи носят ЧАСТИЧНО познание за онзи Бог, когото Христос показа в пълнота и плът. Той говори за Божий народ… наднационално и универсално понятие. А не за траки, евреи, българи, американци и т.н. Всичко преди това е наречено ВЕХТО, и колкото да се облича в нови дрехи, такова и ще си остане.

  Та, от тази гледна точка има достатъчно гнило в така усилено прокламираната Тракийска теология, дори без да се стига до задълбочена археологическа или историческа проверка.

 25. Българин 22, декември, 2008 / 14:49

  Горното е писано от мен

 26. Българин 22, декември, 2008 / 14:49

  @bulpete

  Аз пък съжалявам за това, че дадох обещание си да не пиша повече по темата тук.

  Има така разгорещена дискусия, защото темата е от онези неща, които на глед изглеждат изолирани и дори научни теории и твърдения, но са като върха на огромен айсберг с дълбоки последствия. За лаиците може да се струва, че се спори за нещо безсмислено, но всеки вярващ християнин ако се поразмисли, ще види че това са неща, стигащи до символа на вярата и същината.

  Всеки искрен християнин в същността си е Fidei Defensor (Защитник на вярата), и би реагирал

  • bulpete 22, декември, 2008 / 14:49

   @ Българин
   Надявам се да не съжаляваш, че си влязъл в моят блог!

 27. Мерв 22, декември, 2008 / 14:49

  Всеки искрен християнин в същността си е Fidei Defensor (Защитник на вярата), и би реагирал

  ============

  Като чуя това и се сещам тези Fidei Defensor-и колко народ са изгорили, обвинявайки ги в ереси, вещерство и какво ли още не, нещо, което отвращава и досега хората от християнството.

  Както и тези Fidei Defensor-и в лицето на еврейските книжници и фарисеи, които убиха и Христос, като го обвиниха точно в ерес и изкривяване на вярата, на която бяха наследници. Христоянската секта. Това е християнството за тях и до днес.

  А за твърденията в книгите на д-р Стефан Гайд, както се изрази по горе Ев, има много неща, които от отдавна се знаеха и сега излезнаха наяве за българската история. И тези неща, понеже става дума за наука, тепърва ще се коментират и доказват или отхвърлят.

  А като въпросния българин спомена, че науката е обективна, предполагам това включва и мнението на науката относно това, че сме произлезли от маймуните е обективно. Както и много други неща. Понеже ако някой християнин се опита да докаже обратното,ще бъде обвинен от научните среди, че действа субективно и въз основа за вярата си, което е нещо твърде неприемливо, ако и да заявява, че вярата му е единствената истина. И разбира се, ако някой упорито иска да учи децата си, че не са произлезли от маймуните, те спокойно ще го обвинят, че манипулира малките мозъчета, което за тях е ОТВРАТИТЕЛНО и НЕЧЕСТНО спрямо наистина искрените дечица.

  :-).

 28. Българин 28, декември, 2008 / 14:49

  Мерв,

  Не мисля, че в написаното от мен дотук имаш каквито и да е основания за подобни обвинения. В никое от мненията си не осъждам никого от вас. Но – нечестните ви дела – ДА.

  Когато говориш за инквизиции, присъди и т.н. – защо да не коментираме бисера който Гайдарски са сътворили като присъда на т.нар от тях „небесното съдилище“ над Димитър Дакашев, която всеки може да намери в Интернет. Или теософското произведение „Димитър D’aka’shit“ и т.н. Така че – да ни пази всички Бог, но много внимавай защото вие сте понагазили вече в тези извращения, и е най-малкото странно така самоуверено да ми ги приписваш. „Защо гледаш сламката в окото на брата си, а не виждаш гредата в своето си око“?

  Ако си искрен, тогава с пълна сила би следвало да се отвращаваш не от моята позиция (която дори да смяташ за погрешна, е поне искрена), а от много лъжи, с които Тракийската църква се е обградила, от тази т.нар. „Присъда“ и куп други неща.

  Защото единствената разлика между вашето самоуверено съдене от името на Бог за много неща и хора, и мрачните дела на Инквизицията е, че вие нямата светската власт да изпълните тези си присъди в материалния свят. И Слава Богу! По-лошото за вас е че Бог гледа на мислите почти като на дела.

  Колкото до науката – обективната наука разглежда теорията за еволюцията (която явно цитираш) като една от многото теории за произхода на човека. Разбира се, науката има своите си грехове спрямо Истината, и то те са не по-малки отколкото тези на официалната Църква преди това. Както в религиите, така и в науката има и е имало фанатици и слепци, които са носили огромна вреда чрез обявяването за последна и единствена истина на НЕДОКАЗАНИ догми.

  На това ще се противопоставям винаги и по всякакъв начин – където и да го видя. Така че – опита да изкараш думите ми като идващи от научен фанатизъм за да ги противопоставиш успешно на твоите, е всъщност доста плосък. Всъщност фанатизма не може да е добър откъдето и да идва. Всъщност подкрепяйки подобен начин на действие те прави да си от същата страна на барикадата като еволюционистите, които манипулират децата с тяхната си „Велика и Единствена Истина“. Колко иронично!

  За пореден път отговора ти се плъзга по всичко друго, само не и по поставените от мен елементарни въпроси –

  1) Лъже ли г-н Гайдарски за твърденията си че не е бил никога част от Тракийската църква. И ти, Мерв, ще застанеш ли на страната на лъжата като кажеш че това което съм написал не е така? И може ли доказан лъжец да даде велика Истина?

  2) Ти самият си част от същото това общество, и можеш ли да поемеш отговорността да излъжеш и да се отречеш от това? Пред очите на Бог?

  Хайде, стига празни приказки – омръзна ми от разтягане на локуми!

 29. Българин 28, декември, 2008 / 14:49

  @bulpete

  ти си търпелив и широко скроен домакин… благодаря за което 🙂

 30. :) 2, януари, 2009 / 14:49

  :))))
  …….Започват да излизат ИСТИНИТЕ!!! :)))
  За Великия Български Народ!!!

  …За ИСТИНСКИТЕ Българи!!! :)))

  …И когато някой Истински Българин
  /а не самозван „българин“-такъв!…- апропо внимавай, един Ден може и да отговаряш за сквернословия- приятелски съвет! 🙂 /
  ,
  поиска да научи нещо повече – за т.нар. „бохарски“ език например, – веднага на съответния форум/разговар, диспут и т.н./
  притичва глутница „разбирачи“, които започват да вият от храсталаци и вонящи дупки – какъв еретик бил; какви „ганьовци“, „предатели“ и т.н. оплювания на българи и българщина!
  :))) ХА! ХА! ХА!
  Нещастни инородци…! 🙂

  Братя Истински БЪЛГАРИ!
  Да си Преоткрием ИСТИНАТА!
  ТЯ СИ Е НАША!

 31. Българин 5, януари, 2009 / 14:49

  „ТЯ СИ Е НАША“ е възможно най-доброто доказателство за явно сектантство. На националистична или тракийска основа – няма много значение.

  Благодаря – спестяваш ми доста усилия в това да покажа какви сте хората, които стоите зад господина Гайдарски и идеите му.

  Истината е една, и тя се нарича Христос. И тя не е наша или ваша, и не е на българи, тракийци, евреи, американци или каквито и да са. А е на Божият Народ, който идва от краищата на Земята. И тази истина е общовалидна, универсална и вярна за всеки откъдето и да идва и какъвто и човешки език да говори. Такива като вас, които се опитват да си я присвоят е имало много. И всичките са свършили зле. Натам сте тръгнали и вие, за съжаление.

  Както евреите поискаха Христос да бъде разпнат защото не изпълни техните патриотични и национални мечти, така и вие ще го разпънете, и може би го разпъвате вече. Защото Господ ще въздига Божият народ. А не тракийския или българския.

  Правите си Господ по ваш образ и подобие, и както много преди вас – едни твърдят че е българин, друг – че е тракиец, трети – че е евреин. И сте готови да се избивате заради това, та и онези които не мислят като вас да избивате. Щото вашата си слава търсите, и на вас самите искате да прилича. Но това е само едно от многото отражения на разни частични откровения, които отдавна са вехти и лишени от сила, откакто Той се въплъти преди 2000 години.

  Колкото до „нещастни инородци“ – моят род е Христовия, и към него се стремя. И обичам рода на майка ми и баща ми (да са живи и здрави)…. и обичам България заради което съм останал да живея в нея, въпреки че съм имал доста възможности да отида да живея в по-богати и уредени страни.

  С тези си обиди обиждаш единствено себе си и рода си

  Господ да ти даде да опознаеш любовта, защото тя в проявленията си е универсалния език в Царството му.

  Бохарският отдавна никой не го говори.

 32. Българин 5, януари, 2009 / 14:49

  „апропо внимавай, един Ден може и да отговаряш за сквернословия- приятелски съвет! 🙂 “

  Благодаря за съвета.

  Готов съм по всяко време на деня и нощта да отговарям за думите си пред Него, и да се разкая където греша. Не претендирам за собственост върху истината или безгрешност.

  Но със всеки пост по темата вие потвърждавате все повече че това, пиша по ваш адрес е точно така… а може би дори и по-лошо.

 33. Merw 9, януари, 2009 / 14:49

  Българин,

  =================
  Не мисля, че в написаното от мен дотук имаш каквито и да е основания за подобни обвинения. В никое от мненията си не осъждам никого от вас. Но – нечестните ви дела – ДА.
  =================

  точно това ми е основанието.

  Изглежда съвсем точно съм дал определението с инквизицията, като виждам как се изживяваш като съдник. За жалост страшно много религиозни хора се изживяват именно като такива, които разбира се, обичат да цитират поговорката за треската в окото, но им убягва изпълнението.

  Но пък за сметка на това си скромен;-) :

  =========================
  Готов съм по всяко време на деня и нощта да отговарям за думите си пред Него, и да се разкая където греша. Не претендирам за собственост върху истината или безгрешност.
  =========================

  Значи от нещата, които си написал излиза, че не трябва да се интересуваме от историята преди тези 2000 години. А може би и от историята като цяло. Защото ако не си забелязал точно за историята става дума. Българската история и не само. Особено за тракийския въпрос са писали доста учени. Разбира се има различни теории, а и тези които са общоприетите не са били толкова обективно (ако съществува въобще такова животно) приети, а най-вече въз основа на политика и интересни, особено от много по-големи от България страни.

  Разумния човек просто изследва възможностите. А религиозния фанатик първосигнално отхвърля всичко различаващо се от калъпа, в който е влезнал. (да не говорим, че се опитва да наблъска и другите хора в него).

  А относно конкретните ти въпроси, за първия, мога да ти кажа, че не му знам отговора, но в книгите му определено има истина, а нещата, които са спорни тепърва ще се потвърждават или опровергават, което е нещо съвсем нормално.

  Също така има ли кампания да се търсят мръсните ризи на някой, значи определено този някой е засегнал нечии интереси и то нечисти интереси, понеже се съмнявам, че човек с чисти интереси, ще се рови в коша за пране, за да натопи врага си в мръсотия. Поне не и хора с поне малко чест и достойнство.

  А относно мен, никой не може да ми забрани да си споделям идеите и търсенията за история и какво ли още не, ако ще и за малките зелени човечета,стига да ми е интересно.

  А и преди да забравя, за бохарския не си прав, използва се, както и латинския се използват за литургични цели. Едното в египет от православните копти, другото от католиците. (друго си е да имаш висше хаха).

  • bulpete 9, януари, 2009 / 14:49

   Чувствайте се свободни да коментирате статията и изложените в нея материали и идеи.
   За съжаление виждам, че дискусията зацикли в „прехвърляне на топката“ от един потребител към друг. Няма конкретни факти и нова информация, която да бъде споделена по въпроса.
   Като администратор на този блог си запазвам правото да изтривам бъдещите провокативни коментари.
   Нищо лично!

 34. Българин 10, януари, 2009 / 14:49

  Мерв:

  Изглежда съвсем точно съм дал определението с инквизицията, като виждам как се изживяваш като съдник.

  –––––
  Явно не правиш разлика между съдене на хората, и изобличаване на делата им когато не са истинни (което е също вид обич към тях). Колкото до сламката и гредата – аз не си спомням подобно на тракийската църква да съм издавал присъди от „небесното съдилище“ и други подобни. Освен несъгласие и коментиране на факти, на които съм свидетел и хора, които познавам друго не съм правил. Кое е сламка и кое греда?

  Мерв:

  Разумния човек просто изследва възможностите. А религиозния фанатик първосигнално отхвърля всичко различаващо се от калъпа, в който е влезнал.

  –––
  Имах един приятел, доктор по психология, който при първа среща с даден пациент винаги го пита:

  „Ти сега щастлив ли искаш да бъдеш, или прав?“

  Много съм се смял, защото има доста истина в този въпрос и е супер интересно да видиш как хората се определят според него…

  Една част са готови да се променят според света който ги заобикаля и да намерят щастието в хармонията с него. Друга част – това са тези, който искат да променят света според някакъв техен си вътрешен свят. Те предпочитат да са прави, дори да са в постоянен конфликт със света (което да ги лишава от щастие).

  Аз лично повече уважавам тази втора група хора – защото присъщо на човека е да твори и претворява света, дори с болката от това. Дарба от Бог (и проклятие). Но това е да сме хора и ни дава достойнството пред ангелите.

  Но –

  има една трета група – които искат да намерят своята собствена значимост като пренесат своя вътрешен мироглед към света чрез манипулация – чрез някаква конспиративна теория, която е изкривено отражение на реалния свят. Така изкривено, че в него те са значими и уникални. Тази трета група, да ти кажа, са психично не-здрави и направо опасни и за себе си, и за тези които им вярват.

  Тракийската църква има криза на идентичността. Понеже лидерите там са амбициозни и искат да са нещо уникално и значимо (даже в световен мащаб), те прегръщат тази съмнителна теория, защото в нея те не са една от многото мънички домашни християнски църкви, каквито има по цял свят (и каквито те бяха преди това), а стават наследници на тираките, командващи ангели и т.н. и т.н.

  Много по-трудно щеше да е да направят някакъв истински подвиг на вяра – да основат мисия в Африка, или да отидат в Китай да проповядват Христа с ежедневен риск да бъдат затваряни и дори убивани както първите християни. Но – това не е по вкуса на търсещите лесна слава.

  Затова – дай да изровим древното наследство… и понеже ние го изровихме и си го измислихме тук и там – ихааа ама ние сме били голяма работа бе! Тираки дето ще командваме парада!

  Това е клопката, в която са попадали мнозина амбициозни хора (какъвто е без съмнение и господина Гайдарски). Позволили са си да правят собствено християнство защото болезнената им амбиция ги заслепява.

  Без да взимам позиция на последна инстанция, ще кажа ето така (и дори да бъркам в нещо – от търсене на вашето добро е) –

  За мен това дело не е от Бога – и плодовете ви ще са такива:

  Във вашия си вътрешен и затворен свят ще сте наследници на великите тираки. Но извън него – ще сте носители на лишено от сила псевдо-благовестие. Без сърцатост, без любов.

  В един момент сигурно ще се запее друга песен – „недостойният свят, който не ни разбира и приема“ когато най-сетне разберете че нещо нещата не се получават така велики както сте си мислели. И който иска да продължва да вярва в илюзията, ще налапа и тази стръв.

  Изобщо не се надявам в момента да се съгласиш с мен, но – времето ще покаже кое е истина и кое – не. Пък и всеки влак си има пътници. Както беше в Матрицата – някои ще избере болезненото хапче на истината, а повечето – онова на измислената реалност, в която ти харесва.

  Мерв:

  Също така има ли кампания да се търсят мръсните ризи на някой, значи определено този някой е засегнал нечии интереси и то нечисти интереси, понеже се съмнявам, че човек с чисти интереси, ще се рови в коша за пране, за да натопи врага си в мръсотия. Поне не и хора с поне малко чест и достойнство.

  –––

  Аха… значи достойно поведение е да виждаш че някой лъже, и да си траеш, защото иначе му вадиш мръсните ризи. Това отношение към истината от кого го научи? От политиците на днешна България сигурно. И те така – защо BBC снимали как митничарите взимат подкуп със скрита камера. Нали е забранено да се снима така? Гадни английски провокатори – само вадят мръсните ризи и злепоставят. И водят лична кампания срещу България. Нито дума обаче за горките нагушили се митничарчета. Нали са наши хора…

  Нямам никаква допирна точка с тракийската църква и нейното съществуване или несъщесвуване изобщо не касае живота или интересите ми.

  Така че – не си познал!

  Но ме боли за хората, които са жертва на подобни сектантски теории и движения. Защото са образ и подобие Божие и Бог го боли когато се затриват.

 35. Българин 10, януари, 2009 / 14:49

  bulpete:

  За съжаление виждам, че дискусията зацикли в “прехвърляне на топката” от един потребител към друг. Няма конкретни факти и нова информация, която да бъде споделена по въпроса.

  ===========

  Има все още някаква степен на полезност, нали? Не е нужна много мъдрост за читателя да отсее важната информация от тези спорове и конфликти. А такава има много 🙂

  Все пак лично аз след последния си пост вече не виждам какво повече може да се каже без да се повтарям излишно

 36. делян 16, януари, 2009 / 14:49

  И аз не предполагах ,че темата е разбудила духовете .
  към автора:Чели ли сте “ Фолклора на Стария Завет“ писана от световно признат и в детството си получил сериозно християнско образование учен
  Джеймз Фрейзър.Понеже книгата може да не е преиздавана,а Фрейзър има и др.книги моя съвет е поне да хвърлите един поглед на биографията му от УИКИПЕДИЯ например…Изобщо човек не може да се вторачи в една или две книги една или две теории или една две държави и да смята че това е истината,апропо вижте и биографията на този български учен Ганчо Ценов…там ясно се вижда защо един сериозен труд може сериозно да се пренебрегва в България…

  • bulpete 16, януари, 2009 / 14:49

   @ Делян:
   Благодаря за споделените източници… ще се постарая да ги намеря.

 37. делян 16, януари, 2009 / 14:49

  Изобщо Гайд не разглежда само Християнството и не разбирам защо някой се чувстват лично засегнати ,че е възможно културата по нашите земи да е по стара и повлияла останалите…
  Истината не се затваря в една две позиции…
  особено за толкова древни култури
  Гръцката азбука:
  Азбуката е пренесена от Финикия около 720 г. пр.н.е., състои се от 24 букви

  A при фригийците/тракийско племе/ върху двореца на цар Мидас има надписи предхождащи гръцката писменост поне 100години /по Мая Василева виден наш учен траколог…/

  Много неща са недоизяснени но спор в науката сведен до обиди и обвинения в сектансво е простотия…
  Най-малкото заслуга на Гайд е,че разбуди заспалите духове по интересни теми които си заслужава да се разглеждат ,обсъждат , доуточняват / а не да са табу/

  А никоя религия не се е появила от нищото,както простичко метафорично е казал народа „крушката си има опашка“

  Много евангелия са били унищожени поради политически причини, някои неудобни истини са обявени за секти, а други съмнителни секти
  неизвестно как влязоха в живота ни.Самото Християнство преди да стане официално е било обявено за секта.Но в науката и историята/ В 21 ВЕК/ е глупаво да говориш за секти. По скоро трябва да се разглеждат источници и тяхната достоверност

 38. делян 23, януари, 2009 / 14:49

  Готският превод на Библията [редактиране]

  Св. епископ Урфил, създава (след 350 г.), по поръчение на император Констанций II, на територията на днешна Северна България (т.е.Добруджа)първия превод на Библията на говорим тракийски беси-готски език, преди още Библията да е преведена на латински език, но без последните 4 глави – „Царствата“ („Макавеите“)
  св. епископ Урфил съставя по съветите на св. епископ Йероним българската глаголица, като използва Пра-Глаголицата(Тази азбука няма нищо общо с т.н. „готически шрифт“, ползван в Германия чак до Втората световна война)

  за бесите: През второто въстание през 11 г. пр.н.е. обаче те били разбити и ликвидирани напълно, като някои от тях се преселили в Добруджа.римляните взимат светилището на Дионис и го дават на одрисите.

  и двата цитата са из Уикипедия търсете на готи,
  Как бесите са се съпротивлявали на покръстването в 4в. ако са били изселени от римляните в Добруджа още през 1век. и?

 39. делян 23, януари, 2009 / 14:49

  Според римският историк Страбон „бесите населявали планината Хемус, скитите – Мизия, а даките – двата бряга на Дунава“. От тук отново става съвършено очевидно, че етнонимът на Готите е обобщаващ и напълно се покрива с единния етноним на древните тракийци Гетите.

 40. Българин 24, януари, 2009 / 14:49

  Делян:

  Много евангелия са били унищожени поради политически причини, някои неудобни истини са обявени за секти, а други съмнителни секти
  неизвестно как влязоха в живота ни.Самото Християнство преди да стане официално е било обявено за секта.Но в науката и историята/ В 21 ВЕК/ е глупаво да говориш за секти. По скоро трябва да се разглеждат источници и тяхната достоверност

  –––

  Първо, и преди всичко – респект към начина по който влизаш в дискусията. Написал си много интересни неща. Пак казвам – за мен древното историческо наследство от траките и тяхната значимост в древността са едно нещо (което става все по-неоспоримо), и трактовките на Гайд, които вкарват траките в някаква силно спекулативна ситуация с тълкувания от вида на Дион-исус = Тион-Исус= Слънцето Христос и т.н.

  Ако ти насочваш тази дискусия по посока на траките в древността, това е чудесно и позитивно… Но върху същите тези факти и източници други учени изкарват и доста различни тълкувания върху това откъде идват траките и каква култура (вкл. религиозни разбирания) са имали.

  Има нещо много съществено, на което искам да наблегна –

  Крайностите във всичките им форми са вредно нещо… освен когато са временно необходими, за да се възстанови някакво загубено равновесие…

  Има два вида „национализъм“ (в положителния аспект на тази дума). Такъв, който се бие по гърдите „колко сме били велики преди еди колко си хиляди или стотици или дори десетки години“, и такъв който казва „Нека направим необходимото за да сме велики и ДНЕС“

  Затова аз обръщам внимание че спора в случая е за нещо много повече от уточняване на исторически истини от преди хиляди години. Той е спор относно мирогледа на Гайд и хората около него, който е религиозен мироглед от определен и специфичен вид и извлича самочувствие.

 41. делян 26, януари, 2009 / 14:49

  По горе не споря а излагам хипотеза, която дори е доста различни от тази на Гайд, но кой да чете?

  Истината трябва да се търси,а не да се изтърква в спорове между хора, които не четат и не се интересуват, а просто спорят

 42. Българин 27, януари, 2009 / 14:49

  делян:

  По горе не споря а излагам хипотеза, която дори е доста различни от тази на Гайд, но кой да чете?

  Истината трябва да се търси,а не да се изтърква в спорове между хора, които не четат и не се интересуват, а просто спорят

  ––––

  Деляне,

  Мойте уважения към това, което си написал. Съжалявам ако съм прекалил. Да, така е – истината се търси а не трябва да се изтърква.

  Направих си труда да ги изпиша тези неща, защото в случая „Гайдарски“ научното изследване и т.н. е само параван, под който всъщност се крият съвсем други неща.

  Да, в 21в. е трудно да се говори за секти, защото много от истинските неща са били обявявани за сектантски когато са се появявали – обикновено защото са заплашвали удобни и приети отдавна догми. А пък залежалата човешка природа мрази промените и не обича да оставя представите си когато се окажат неверни.

  Все пак – етикетът „секта“ е бил лепван през вековете и на учения и организации които са били секта не спрямо някаква човешка институция, а спрямо Истината и Любовта, които поне за мен не са някакви абстрактни понятия, ами са всички онези неща, които носят живот и светлина когато ги следваш. Когато използвам думата „секта“ имам впредвид този й смисъл. Последователите на тези наистина секти са загубвали и загубват душите си. И понякога ученията им са толкова добре изпипани, че заблудата е в нещо много малко, но в крайна сметка – значимо. Точно като много сложно доказателство на нова математическа теорема, в което всичко е стройно и убедително… докато не видиш че на 66-тия ред има сбъркан един минус.

  „Всяко глупаво деяние има свойто мъдро философско оправдание“

 43. делян 28, януари, 2009 / 14:49

  Но за да разбереш за грешката трябва да прочетеш цялата формула.
  Не бърка този който не прави нищо и не търси. А археологията и историята не са точна наука като математиката има липси запълнени с хипотези или най- голяма вероятност и когато се открие още нещо се напластява доразкрива и прибавя към цялото.
  Без търсенето нямаще да има понятието математика, формула или грешка.

 44. Българин 28, януари, 2009 / 14:49

  делян:

  А археологията и историята не са точна наука като математиката има липси запълнени с хипотези

  –––-

  Именно – това имам впредвид. Постройката на Гайдарски е построена от факти. Но – между тези тухли има твърде много „хипотезен“ хоросан. И постройката е построена по предварително измислен план. Т.е. той не открива наука, а се опитва зад авторитета на науката да пробута хипотезите си наравно с фактите. Изровената древна сграда по-вероятно да е имама съвсем друга архитектура и форма от желаната от него.

  Така че – в този случай „четенето на цялата формула“ минава първо през това да се осъзнае кое е факт, и кое – негова интерпретация. Защото евентуалния сгрешен минус би бил точно в хипотезите. В неговият случай те не са резултат на научен подход, ами на вдъхновение не е ясно откъде.

  Всяка идея за да се утвърди има нужда от авторитет и тежест. За много хора науката носи такъв авторитет, защото правилата на чистата наука изключват изкривяване на познанието на схоластичен признак – един вид „първо вярвам, след това го доказвам“. При Гайдарски обаче си е чиста схоластика, която се опитва да се представи като наука.

 45. делян 29, януари, 2009 / 14:49

  Принципно е така, но за да търсиш и намериш се
  иска и убеденост,че ще намериш иначе няма да
  търсиш, но това вече е само разговор за принципи и предлагам да не се удължава .

 46. Ev 30, януари, 2009 / 14:49

  Delqne,za da si izqsni6 pozitziqta vij severno Egipetski(koptski) i posle izrtejdai znaini i neznaini pisa4i na nai razli4ni ideali.Ashkolsum!!!

 47. Тракийски конник 20, март, 2009 / 14:49

  радвам се да чуя такива неща за моята земя. ако Гайд е тук, искам да му кажа – приятелю Гайд, аз съм Тракиец ! българи тук няма, те са си в татарстан. тези тук дето се наричат българи, просто са си заблудени. но ти не вкарвай орфизма като идея, остави го за историята. ние сме приели Християнството далеч преди българята. нека се обединим и да си върнем Тракия. но оставе Орфей да си почива иначи ще отблъснеш много хора, които искат да се наричат Тракийци, а не българи. познавам много такива.

 48. Тракийски конник 20, март, 2009 / 14:49

  да живее Тракия !

 49. Maria 31, март, 2009 / 14:49

  Подкрепям „българина“,истината е от БОГА и БОГ е ЛЮБОВ а тя се проявява чрез нас хората и тя ЛЮБОВТА няма пол,нито социална нито расова принадлежност а е нещо което се усеща със сърцето.Истинските неща не могат да се видят или докоснат те се усещат със сърцето.Него/сърцето/неможете да излъжете.
  Там Бог е записал истината и историята за човешкия род и ако се опитате или само за малко се всушате в този „неръкотворен храм“където са скрити скрижалите може би ще прогледнете отново.Нима от желание да открием кои сме като разкопаваме земята и гледаме в миналото сме забравили да опознаем себе си най-великото творение на Създателя ни,който и да е той.В нас е записано всичко само трябва да си го спомним.Някой беше казал „Всеки един от нас е една малка вселена,опознай себе си за да разбереш цялата Вселена“.Разберете че ние сме едно неделимо цяло като „ИН“и“ЯН“.Идваме от едно и също място и пак там се връщаме.ВСичко друго е суета и гордост които могат само да ни затрият.Всеки от нас е важен и второстепенни роли няма.Всичко е така както трябва да бъде.
  Във вселената има закони които ние все още не сме дорасли да разгадаем защото в човешката ни памет има много нечистотии/ограничения/които с времето ще изтекат както се отмива тиня след придошла река,и тогава ще се променят дори и телата ни защото няма да имат нужда вече от някои органи които са ни служили за низши цели.Новите хора няма да познават лъжата и покварата които сега се издигат на пиедестал но на този етап така трябва да бъде за да се провокира промяна и добрите да се събудят.Има зло на Земята защото тези които знаят истината нищо не правят.

 50. tigritsa 17, юни, 2009 / 14:49

  vupros na gledna tochka. tova, che edin ne vizda neshto, ne znachi, che drug ne go vizda. tova e kato oniya zapleteni risunki, kudeto, ako suedinish razlichni linii, se poluchavat razlichni obrazui. i ednoto, i drugoto go ima. nima maloumniyat chilyashko mozok mozhe da obhvane pulnata istina!

  • Анонимен 18, юни, 2009 / 14:49

   Приемам мнението ти но моля те пиши на български.Съгласна съм че нашите мозъци са ограничени защото ако не е така те ще експлоадират от информация и тогава няма да сме здравомислещи хора а ще си говорим от килиите на някоя клиника.Сърцето е тъй нареченото ни вътрешно зрение което не може да бъде излъгано по никакъв начин и ако човек се научи да си служи с него винаги ще може да различава истината от фалша.Например:
   „Срещу теб стои най-добрия ти приятел и ти поднася чаша вино послучай рожденният си ден.В нея обаче е сложил силна доза дрога която те прави бъдещ наркоман,поредният му клиент.Усмихва ти се,потупва те по рамото и те прегръща за да се снимате заедно.Подканва те да пиеш.Ти се радваш с него и му вярваш но малко преди да отпиеш от чашата сърцето ти се разлупква както никога до сега.Спираш за секунда като си мислиш че това е от силната превъзбуда и настроение но то не спира.То, сърцето улавя и най-малкия сигнал на тревога и опастност,то е вътрешното ти зрение което никой досега не е излъгал но ние не умеем да го слушаме.Решението е твое……………………“Благодаря за сайтовете,чела съм много за тракийските светилища но на Перперикон още не съм ходила.Бях на Белинташ и от мен съвет,там трябва да търсите това което ви интересува за древните познания,в някоя от пещерите наоколо.Сега мисля да посетя Рупите.Там също има много информация за предците ни.

 51. аз 11, ноември, 2009 / 14:49

  Много ясно, че траките ще четат на тракийски език, няма да четат на суахили. Нещо в спора така и не се засегна какъв е този език, как така изведнъж е „изчезнал“ и т.н.

 52. Българин 12, юни, 2014 / 14:49

  Преди години си спомням как бях влезнал в този спор…И се чудих на омразата и хулите, с които някои хора реагираха на откритията на д-р Стефан Гайд. Сега, години след това, когато вече много учени приеха декодирането по метода на Гайд (За справка, всеки може да отиде в музея във Враца и да види оригинала на плочката от Градешница, съдържаща текста за Триединния Бог – да няма нищо странно в това, тази плочка е на 7 хиляди години, чисто библейски това като период е след Потопа, така че е нормално в тези древни артефакти да няма езичество, а знание за Бога, понеже чак много по-късно, когато синовете на Ной се разпръскват и с течение на времето се изкривява вярата в бога в езичество, там е кивота на Орфеевия Завет, прочитите на д-р Гайд. Заслужава си да се видят тези неща. Нека да почетем паметта на един български изследовател като д-р Гайд, който с откритията си само доказа, че най-първата писменост е завет на Бога с човеците, и то не на някой анонимен Бог, а на същия Бог, който преди две хиляди години се въплъти и понесе нашите грехове! На много християни им е трудно да пречупят наслаганите от света начин на мислене и представи, но ако се замислим логично, това е най-естественото нещо, най-ранните артефакти да са свързани с истинското Богопоклонение на синовете на Ной, дядо на Тир, който според Йосиф Флавий /еврейския историк писал за Христос и живял през 1 век. от Христа/ е бащата на Траките.

  Ето повече за Библията на траките, която е нормалната библия, каноничната, но на тракийски език. Не е някаква вуду-библия както някои фанатични християни си мислят и се страхуват да не би да разчупят мисленето си… : http://eklekti.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-3/. Също попаднах и на видео презентация за разчитането, изглежда е снимана малко от кофти ъгъл, но си струва да се чуе повече за разчитането: http://www.youtube.com/watch?v=A5iZvhww8p8

  Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s