При избор на слънчеви очила…

Много трудно си избирам слънчеви очила. Или не ми харесват как изглеждам или ги губя често. Последните се надраскаха с пясък от плажа… В търсенето си на нов чифт попаднах на следната статия:

СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

Нека оставим модата настрана и да признаем един факт – слънчевите очила наистина са необходимост. Те предпазват човешките очи от вредните слънчеви лъчи. Вероятно добре съзнавате необходимостта да защитавате вашата кожа от слънцето, но Вие също така трябва да защитавате и очите си.
Опасностите от ултравиолетовата светлина

Ултравиолетовата радиация представлява невидими лъчи от ултравиолетовия спектър на светлината. Най-общо ултравиолетовата светлина, в зависимост от дължината на вълната се дели на три вида: UVA, UVB и UVC.
UVC лъчите не са повод за тревога, тъй като се поглъщат от горния атмосферен слой и практически не достигат до земната повърхност.
UVB лъчите са онези, които при дълго въздействие изгарят кожата и могат в голяма степен да повредят очите. В действие със студен вятър и сняг UVB-лъчите са в състояние да причинят снежна слепота (фотокератит) или временни (в продължение от 12 до 48 часа), но болезнени проблеми с роговицата на окото.
Въпреки че не всички експерти и научни работници се съгласяват с това твърдение, съществуват някои проучвания, които предполагат, че ежедневното излагане на силна слънчева светлина без съответната защита в продължение на много години може да причини катаракта (постепенно затъмняване на очните лещи).
UVA- лъчите основно се поглъщат от кристалина на човешкото око. Няма установени и доказани увреждания на очите, причинени от UVA лъчите. Това обаче остава твърде дискутирана тема според Американската асоциация на слънчевите очила (SAA).
Предпазване от UV лъчите
Напоследък се говори много за все по-нарастващата ултравиолетова радиация и вредното и въздействие върху хората. В някой държави (Австралия, Нова Зеландия) дори има приети национални програми за информация и превенция на населението.
Основните начини за предпазване от ултравиолетовата радиация, са носене на дрехи с дълги ръкави от материи непропускащи светлината, шапки и подходящи слънчеви очила. Избягването на обедното слънце също е препоръчително. В Европа е възприет стандарта за категоризиране на степента на защита на очилата Pr-EN-1836:1997 (слънчеви очила за обща употрба), според който очилата се делят на пет групи в зависимост от степента на защита от 0 до 4. Категорията на защита на слънчевите очила трябва да е означена на една от дръжките или на прикрепен етикет. Очилата от група 0 са неподходящи за излагане на слънчева светлина, 1 – са подходящи за носене само при облачно време, тези от група 2 – за не силно слънце, група 3 – за слънчево време, а последната група 4 е за силно слънце и сняг. Очилата от група 4 не са подходяща за шофиране поради особено силното им затъмнение. Независимо от категорията на защита на очилата те трябва да притежават 100% UV защита до 400 nm.
За качествата на стъклата.
По-евтините и некачествени стъкла за слънчеви очила са изработени от пластмаса или минерално стъкло, които пропускат в голяма степен ултравиолетовите лъчи. Те предпазват единствено от ярката видима светлина. Намалявайки яркостта на преминалата светлина те карат зеницата на окото да се разшири, което води до попадане в окото на още повече UV лъчи. Поради това особено внимание при избора на слънчеви очила трябва да се обръща на степента на пропускливост на ултравиолетови лъчи. Наличието на маркер CE означава удовлетворяване на изискванията на европейските директиви, а именно 100 % филтриране на електромагнитни лъчи с дължина до 400 nm.
Да не забравяме нещо важно: у нас по уличните сергии масово се продават очила, на които има етикети, показващи, че уж “имат” ултравиолетова защита. В голяма част от случаите тези очила или нямат или имат частична UV защита. Познават се по ниските им цени – до около 20 лева. Ако искаме да имаме наистина очила с качествена защита, най-добре е да ги търсим в специализирани оптични магазини. Освен гарантираното качество на продуктите, в по-голяма част от тях има апаратура за измерване на степента на UV защита.

Носете коригиращи и едновременно с това тъмни очила. Имайте предвид следното: ако сте късогледи, най-подходящи за очите Ви са очила с кафяви или сиви стъкла.
• Ако имате добро зрение и искате да виждате по-добре в летните дни, идеален цвят за вас е тъмно кафявото или сиво- зеленото.
• Ако очилата Ви имат голяма степен на затъмнение около 85% и повече не ги носете по време на шофиране – внезапна промяна на условията на осветеност (облаци или влизане в тунел) могат да предизвикат неприятен инцидент. Такива очила са подходящи за екскурзии в планината особено през зимата.
• Ако шофирате много, избягвайте сините, розови и всички други оцветени стъкла, които променят цветното възприятие. Кафявото и червено- кафявото оцветяване повишава контраста на образите и игнорира в голяма степен синия цвят на небето. Особено подходящи за шофиране са очилата с кафяви стъкла и поляризиращ ефект.

Поляризиращи слънчеви очила.
Чрез специална технология в затъмнените стъкла на слънчевите очила се влага слой поляризиращ филтър. Най-често той е с кафяв, сив или сиво- зелен цвят и затъмнение около 85%. Очилата с такива стъкла премахват хоризонтално поляризираните лъчи светлина, които са следствие от отблясъци от водни или метални повърхности, лед и влага.

Лесен тест за наличието на поляризация е завъртането на течно- кристални екрани (на часовници, мобифони), изображението върху който се затъмнява изцяло на 90 º от изходното положение. По същия начин ако завъртите очила с поляризиращи стъкла вертикално трябва отраженията в хоризонталните повърхности да станат видими. За хората с диоптрична корекция се предлагат поляризиращи стъкла с диоптър и различни екстри. Отскоро се произвеждат и поляризиращи фотосоларни стъкла (с и без диоптър), изключително подходящи за шофиране.
<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>

Източник: Joy Optics

Полезни съвети и грижи за очите тук

Снимки: Solano Sunglasses

Advertisements

5 thoughts on “При избор на слънчеви очила…

 1. Апостол Апостолов 31, юли, 2008 / 14:49

  Най- добре съм се предпазвал в пустината с очилата на Polaroid. И сега нося такива, но имам и Police. Мисля, че Polaroid са по- добри.

 2. Филип 1, август, 2008 / 14:49

  Аз пък не нося тъмни очила. Може би защото не излизам от офиса и не съм осъзнал нуждата 😀

 3. squash 18, февруари, 2011 / 14:49

  Категориите от 0 до 4 обозначават единствено трансмисия на светлината и затъмненост на стъклото, нямат никакво отношение към защитата. При един и същи модел стъкла с различна категория 0 или 4 – ув филтърът им ще е абсолютно еднакъв и ще спират еднакво ув лъчите. Разликата ще е, че при ниско число на категорията примерно 0 преминава повече светлина(трансмисия) и ще са по-светли, при най-високата категория – 4 защитата ще е пак същата, но ще преминава значително по-малко количество светлина, тъй като са по-тъмни. Затова и стъкла с категория 4 обикновенно не се препоръчват за шофиране.

 4. squash 18, февруари, 2011 / 14:49

  Имам си едни Solano категория 3(поляризирани) и едни Guess от категории 2 и напълно еднакво е усещането. Разлика има единствено при шофиране заради отблясъците, които се елиминират от поляризираните.

 5. Abit 7, февруари, 2012 / 14:49

  Мерси, статията доста ми помогна !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s