Какво е RSS?

RSS (Really Simple Syndication) е технология, която позволява на Интернет сайтовете да обменят по между си кратка, честопроменяща се информция за съдържанието си. RSS потока съдържа заглавия, автор, коментари и връзка към конкретния материал. Повечето съвременни уеб браузъри ( Mozilla Firefox, Opera, Safari) разполагат с вграден RSS четец. По-големите международни домейни като Yahoo.com, Gmail.com също дават възможност за достъп до информация през RSS. Хубавото е, че не е нужна допълнителна регистрация, всичко става с името и паролата, чрез които отваряте e-mail кутията си.

Много сайтове имат горепосочения оранжев знак или надпис „RSS“. Когато кликнете върху иконката, ще бъдете отведени към списък с възможни програми поддържащи формата.

Какво е предимството? Получените RSS материали се обновяват автоматично, така че вие разполагате по всяко време с актуална информация. При използването на RSS, не е нужно да отваряте Интернет страницата, на която е поместен обновеният материал. Вместо ежедневно да търсите новите публикации по десетки сайтове, сайтовете автоматично ви уведомяват за нов материал. Ако решите, че сайтът, за който сте се абонирали, вече не ви е полезен, можете да изтриете абонамента си с едно натискане на мишката (по-скоро две). Главната идея е да се пестят време и усилия – пребиваването ви в „мрежата“ да е и полезно и приятно.

Ако ви допада „Частица-та от моя свят“, не се колебайте да се абонирате в RSS формат. Само натиснете оранжевата икона.

Обясненията са от Богомил Шопов

Видео разяснение относно RSS (на английски)

Изображение: 51 Top RSS Button for your Blog

Advertisements

One thought on “Какво е RSS?

  1. ludipari 1, май, 2009 / 14:49

    Както винаги: и в тези обяснения липсва най- важното. RSS е чудесно средство за безплатна реклама, което напълно измества разпращането на безплатни бюлетини, newsletters и пр. И е далеч по ефективно от тях!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s