Домът на виното

В землището на свиленградското село Мезек до границата с Гърция се намира винарска изба „Катаржина естейт“ (Katarzyna Estate). За изграждането на модерната производствена сграда „Белведере – България“, инвестира над 12 млн. евро. Логично следва и награда „Златна бъчва” на вестник „Пари” за най-голям чуждестранен инвеститор в българската винарска индустрия.

Със своята технология и модерност „Катаржина естейт“ е на световно равнище, каза при откриването генералният директор на „Белведере груп“ Кристоф Трилински. „Белведере – България“ е 88% собственост на „Белведере С.А.“, Франция, и 12% на Европейска банка за възстановяване и развитие. Дружеството притежава три винарни – „Домейн Менада“, винарската къща „Сакар“ и избата „Оряховица“, и две търговски дружества „Винимпекс“ ЕАД, „Белведере дистрибуция“.
Винарската изба е разположена на площ 24 248 кв.м . Проектът за обекта е дело на колектив с ръководител арх. Тодор Обрешков, носител на наградата „Сграда на годината 2005“ в категория „Производствени сгради“.

Основният принцип при композирането на сградите, формиращи винарската изба, е да бъдат ненатрапчиво и хармонично вписани в характерните ландшафтни форми. Значителният наклон на терена определя стъпаловидното развитие на застрояването отгоре надолу. Винарската изба се състои от три свързани помежду си корпуса – ферментационна сграда, изба за отлежаване на бели вина в бъчви с голяма дегустационна зала, изба за бъчви и бутилки със зала за бутилиране, обслужващи и битови помещения.

Ферментационната сграда е еднопространствена с две нива. Горното ниво съдържа пасажи – галерии с лека стоманена конструкция, разположени над ферментационните резервоари. Приемането на гроздето по време на кампанията ще се извършва през два симетрично разположени спрямо разтоварната зона входа. Ферментаторите за червени вина са резервоари от неръждаема стомана и са подредени в четири редици, образувайки по този начин два широки обслужващи коридора. Всички ферментатори са включени към охладително-загряваща система.

Личи си склонността към изкуството. Във фоайетата и залите за гости има много картини. Обстановката нашепва спокойствие и сякаш си попаднал не във фабрика, а в аристократично имение.

Иначе бизнесът не спи. Има подписани договори, както за вътрешният пазар, така и за скандинавските страни. Публикувам снимки на заседателна зала. Арт решенията са свежи, с подтекст към произвежданият продукт.

Е, това е. Трима приятели – впечатлени от винарска изба по европейски стандарт. Не, не ми e платено за реклама. Даже обратното, разходка из обекта се заплаща.

Радвам се, че можах да видя професионализъм на българска земя.

Може и в България, може!

Връзки:

„Катаржина Естейт“ web site

текст Строителство Градът online

Advertisements

9 thoughts on “Домът на виното

 1. sasho.gergov1 9, октомври, 2008 / 14:49

  az sam va6 fen na vinarska izba mezek

 2. wine 13, октомври, 2008 / 14:49

  Хубави, но скъпи вина.
  Пожелавам на всеки да ги опита.
  Браво за труда и хъса за успех!

  • Анонимен 3, юни, 2009 / 14:49

   Наистина са скъпи, но няма такива вина! Те са първи в момента на пазара. Обраха всички награди на Винария! Уникални са!

 3. Vanya 16, март, 2009 / 14:49

  А други изби посетили ли сте?

 4. bobi 5, юни, 2009 / 14:49

  Браво на Мезек, наистина са добри. Но и има и други много добри в БЪЛГАРИЯ. Посетете с. Старосел и тяхната винарска изба. Убедена съм, че ще ви хареса. Желая ви слънчево и усмихнато лято.

 5. рунк 7, декември, 2009 / 14:49

  най доброто вино перфектно обслужване специялни благодарности на г жа Виолета Алекова

 6. Анонимен 10, май, 2014 / 14:49

  В България вината приличат повечето на подсладен оцет на цена до 10 лева.страх ме е да си купя без препоръки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s