ДАНС, властта и Wall E

Много се изписа за подслушването, проследяването и шпионирането в Интернет. За ДАНС и Огнян Стефанов (бит журналист), за гражданските и човешки права.

Аз бих искал да разгледам от друг ъгъл събитията и произтичащите от тях изводи и оценки. От гледна точка на неизбежното.

Неутолимо е човешкото желание за власт и контрол. Да се изтрият гафовете, да се прикрият далаверите и да се потулят нелицеприятните факти.

Необратим е стремежът на личността да се издигне над околоните. Да господства, колкото се може по-бързо и лесно. Така желанието за контрол и дезинформиране на обществото става необходимост.

Рано или късно, група от хора ще се опитат да владеят ресурсите на човечеството. Пред другите ще парадират, че това ще е за общото благо и сигурност, а всъщност … Всъщност ще използват властта си за собствена полза. Дали тази група хора ще се изявява като организация, съюз или ще има един човек за представител – това е без значение.

Какви средства ще използват – това е без значение. Днес интернет технологиите са в подем, утре може да измайсторим нещо още по-ефикасно за пренос на информация.

Важното е, че подбудите и мотивите за контрол са нечисти и користни.

Бъдещите събития са илюстрирани в Библията – в последната книга “Откровение на св. Йоан”. Описаните картини са с цел, читателят да може да разбере чрез нагледни описания бъдещите събития. Но каква ще бъде точната последователност и конкретика – един Господ знае.

Не съм откачен фанатик, който е обсебен от мислълта за края на света и световната конспирация на Антихриста.

Аз съм мислещ човек, който знае какво да очаква от бъдещето.

Е какво тогава, да седнем и да чакаме със скръстени ръце края на света и неизбежното? Съвсем не.

Според мен трябва да се работи за подобрение на ситуацията. Да има активна гражданска позиция. Да има здравомислещи хора, които и да действат. А не само да мръкат, да се оплакват – а когато дойдат избори нищо. Като не гласуват или бягат от България, те остават страната на онези, с желанието за власт и контрол.

Нека бъдем и мислещи, но и активни. Иначе ще се превърнем в ето това:

Герой от WALL E (Walt Disney / Pixar)

Анимационните филми поднасят истини в достъпен формат.

Примерът горе, е от поколението чийто мозък бива промиван чрез постоянна атака на сетивата. Втълпява им се да купуват продукт, да се чувстват доволни от живота на един кораб, да не си задават въпроси и да имат едно мнение (удобно за властоимащите).

Аз не желая да съм с промит мозък и бездействено тяло. А ти?

Advertisements

2 thoughts on “ДАНС, властта и Wall E

 1. Selene 29, септември, 2008 / 14:49

  И аз не желая, разбира се.
  Но не мисля, че трябва да стигаме до такъв песимизъм. Според мен хора, искащи власт – точно както ги описваш – е имало винаги. През цялата човешка история. И с различни средства (според епохата) са успявали да се домогнат до мечтаната власт, а после с различни средства (пак според епохата) са били спирани.
  Епохата ни е такава, че средствата са по-технически – камери, следене на интернет и т.н. И понеже сме в епоха, в която се вярва в гражданското мнение като част от от демокрацията и като фактор в събитията, нека това бъде метода за спирането.
  Неизбежни неща няма, стига човек да се бори. Затова – абсолютно си прав – имаме нужда от активна гражданска позиция.

 2. bulpete 30, септември, 2008 / 14:49

  Selene, благодаря ти за мнението. Споделяш това, което и аз имам предвид, но със свои думи 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s