Махат книгите от площад Славейков! Ексклузивни снимки …

Книги си купувам от книжарници. Допада ми атмосферата на рафтове пълни със знание. Мога да поседна и спокойно да разлистя страниците, да се изгубя в редовете.

На Славейков отивам само, когато ми е на път и нямам време да се разкарвам. Продавачите са услужливи, но някак припряни да обслужат поредния клиент. Повечето книги са в найлони. А, по-редките издания са с нереално надути цени. Така или иначе, да не повтарям думите на Георги Грънчаров (тук).

Имам интригуващи спомени, свързани с продавачите на Славейков. Когато бях млад юноша, направих разчистване на половината библиотека в къщи. Два кашона с книги, бяха отделени за раздаване. Моят нюх на продавач се прояви с гениалната идея да пробвам продажба на заглавията на пл. Славейков. И така, ето го тийнейджъра с раничка за училище, пътува всеки ден по 40-50 минути до книжния пазар. От 10 екземпляра, едва една или две книжки представляваха интерес за търговците. И те даваха по левче на бройка, не повече.

Тогава видях лице в лице, че си разбират от занаята и не можеш да направиш печалба на техен гръб. Но да си професионалист в бранша, не означава да оставяш работното си място в такъв вид

Според мен има място и за книжарници и за сергии.

Това, което подсъзнателно ни плаши с изчезването на сергиите от Славейков: да не изчезнат изцяло книгите от живота ни!? Лошото, е че този процес става реалност незабележимо. Малко по малко свободното време е заето с други неща. Знанието и разширяването на кръгозора, те по подразбиране се осъществяват благодарение на лесния достъп до информация в наши дни. Да, ама не.

Стремежът за научаване на нови неща и любознателността се култивират лично, от всеки човек. Ако сам не си отделиш време, не може друг да има отговорност за твоето израстване.

Не съм консервативен относно книжния формат. Има и алтернативни форми на разпространение на информация – като Audible.com (книги в аудио формат).

 

Въпросът е в личното желание и интерес за развиване. Дали не го губим, в поредицата от делници?!

Какво мислят други блогъри: Eneya , Delian

Други медии: Bpost.bg ; sofia.dir.bg

Снимки: stara-sofia.com; Антоанета Пунчева

Advertisements

13 thoughts on “Махат книгите от площад Славейков! Ексклузивни снимки …

 1. Комитата 22, октомври, 2008 / 14:49

  Знаеш ли каква кочина е около НДК?
  Да го съборим?

 2. bulpete 22, октомври, 2008 / 14:49

  Комита, то и в моята стая е голяма неразбория.
  Не става въпрос да се руши. Както се вижда и във видеото, общинарите имат желание да направят мястото по-приветливо.

 3. Графът 23, октомври, 2008 / 14:49

  От видеото става ясно, че нещата малко са като в приказката за нероден Петко. И ако е казана дума, тя е за преустройство на сергиите – от каквото има нужда, няма защо да си кривим душата.
  Работата на медиите е да внимават това преустройство да не се направи тихомълком само с цел да се осигури печалба на някой „братовчедска“ фирма за производство на павилиони…

 4. Joruel 23, октомври, 2008 / 14:49

  Момчета, в крайна сметка изписахме адски много неща – и ние, и вестниците, а това е само едно предложение на един главен архитект. Все още нищо не се знае 🙂 Може би така и ще си остане – като „бомбата“ на ББ за бизнес сити наместо Кремиковци…

 5. Графът 23, октомври, 2008 / 14:49

  Joruel, ако ме включвате в „момчета“ ще трябва да черпя! 😀

 6. Selene 23, октомври, 2008 / 14:49

  Те ще затварят борсата и на Комбината. На София прес вече я затвориха. Искат всичко да се прелее в големите книжарници и те да бъдат направени монополисти. Това е отвратително. Дано това, което говорят в клипчето – че ще оставят търговците на площада, да е истина. Много пъти саме дразнили тия хора с мръсотията, която се вижда и в снимката на bulpete, с нелюбезност понякога, с надути цени на труднооткриваемите книги – но си имат и много качества. Трябва да останат, това е моето мнение.

 7. N. 23, октомври, 2008 / 14:49

  „Знаеш ли каква кочина е около НДК?
  Да го съборим?“

  О да, не би било лошо! Със седмокрилия да започнат! 🙂

  Когато бях много, много малка, живеехме наблизо и често ходехме в градинката, дето беше на мястото на площада пред НДК – много готина градинка беше, жалко че я няма, определено беше далеч по-приветливо място.

  И аз съм против този вид грозен пазар. Излишно много сергии има, мръсно е и продавачите са крайно нелюбезни, когато искам да ми развият книгата от прашасалото найлонче, за да прегледам съдържанието.

  Обичах да се мотая там и да разглеждам какво ново е излязло, но вече се отказах, защото все ме гледат на кръв – един даже направо ми каза, че съм му пипала книгите, без да купувам!

  Допада ми идеята силно да се ограничат сергиите в единия край, да са чисти и спретнати, а останалото да си е нормален площад с пейки и фонтан(никакви кафенета, будки и други простотии).

 8. deni4ero 25, октомври, 2008 / 14:49

  нямам възможност да гледам клипчето, но съм ‘за’ книжарниците и ‘против’ будките. Както казва и bulpete, в книжарницата просто се изгубвам във времето, разлиствайки това, което ме е привлякло и определено ме кара да го купя. На сергията това е някак си невъзможно. Да не говорим за прашасалта книга. Продавала съм книги на сергия и знам колко е … брррррр… За книгите трябва уважение, а сергията ни най-малко не е това. Ама, кво се пена и аз, като съм Пловдив, а не от София?!??

 9. bulpete 25, октомври, 2008 / 14:49

  deni4ero,
  Проблемът за ниската литературна грамотност е в цяла България. Площад Славейков е само един повод.
  През почивните дни бях на лекции за Стар Завет.
  Професора обясняваше с какво благоговение евреите се отнасят към Тората (Петокнижието от Моисей).
  Толкова знание и уникално интересни неща ми бяха предложени, че бях слисан.
  Осъзнах, че нищо не знам! Това състояние е поправимо. За окайване са някои типажи, които нищо не знаят, парадират с незнанието си и си мислят, че в този живот се успява чрез далавери и измами.

  Но това е друга тема…

 10. deni4ero 26, октомври, 2008 / 14:49

  ами, те евреите са за пример в доста отношения, но и това е друга тема 🙂

 11. Сандо 31, октомври, 2008 / 14:49

  Мъдър е всеки народ, който се отнася с уважение към миналото и традициите си и се опира на тях, за да продължи напред в историята. В България знаем само да рушим, а всичко новопостроено е готово пак да бъде бутнато. Ние, българите, сме универсални разрушители, та затова и си нямаме вече нищо.
  Славейков е кочина, защото цялата държава е на това дередже. А книжният пазар е показателен за отношението ни към литературата и за интелектуалното ни ниво.

 12. bulpete 1, ноември, 2008 / 14:49

  Пожелавам успех на новия блог на Сандо.
  Надявам се от Франция да идват позитивни и градивни публикации!

 13. pierrot 5, ноември, 2008 / 14:49

  Ами наистина възможността да изчезнат книгите от живота ни е доста притеснителна, и много хора скачаме против тази все още идея. Не съм виждал площада в тази светлина, в която го показваш, докато живях в София, но винаги с удоволствие съм обикалял сергиите за да видя дали нещо ще ме накара да изкарам някакви пари. Според мен пазара трябва да остане, но да се подобрят условията…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s