Флан с риба тон и спанак!

В основата на този необичаен и питателен пай стои царевично брашно.

Подготовка: 30 минути

Топлинна обработка: 30-40 минути

6 порции

Необходими продукти:

1 голям лимон, обелен и нарязан на тънки резанчета

3 яйца ;

225 мл. прясно мляко ;

150 гр. орехи, нарязани

400 гр. консервирана в растително масло риба тон, отцедена

1 малка глава кромид лук, ситно нарязана

275 гр. консервирана, гъста крем супа с пилешко и гъби

450 гр. размразен спанак, отцеден

115 гр. царвеично брашно

60 гр. пшенично брашно (тип 500)

½ чаена лъжичка сол

1 ½ чаени лъжички бакпулвер

85 гр. краве масло, разтопено

горчица, клонки мащерка за украса

В 1 порция се съдържат:

Калории – 476; белтъчини – 30 г ;

мазнини – 27г ; въглехидрати – 30 г

Загрейте фурната до температура 200 С. Намажете с масло дъното на широка форма с диаметър 25 см. Постелете отгоре пергаментова хартия и наредете резанчетата лимон равномерно.

Разбийте в голяма купа 2 яйца със 115 мл. мляко, после сложете там рибата тон и лука. Изсипете внимателно гъстата крем супа, добавете орехи и разбъркайте.

Изсипете половината от сместа с рибата равномерно върху резанчетата лимон. След това покрийте с нарязания спанак. Върху спанака изсипете остатъка от рибната смес.

В отделна купа, пресейте през цедка / сито царевичното и пшеничното брашно и бакпулвера. Направете кладенче в средата, добавете яйцето, остатъка от млякото и ратопеното масло. Разбийте внимателно. Полученото рядко тесто излейте върху сместа с рибата. Поставете съда във фурната.

В зависимост от силата на печене на фурната, времетраенето е 30-40 минути.

Според желания вкус трябва да се следи тестеното покритие. То трябва да бъде с коричка, златиста или светло кафява (както е в моя случай).

Важно е съдържанието под тестото да е добре изпечено, да не е течно.

След изваждане от фурната, с нож отделете краищата на пая от стените на формата. Внимателно обърнете съдържанието. Отстранете формата и пергаментовата хартия внимателно. Така лимоните се озовават на върха на пая.

Украсете отгоре с горчица и клонки мащерка.

Възможно е поднасяне със зелена салата.

Добър апетит!

Източник: „Домашен пир“ на Рийдърс Дайджест

Снимки: аз

Advertisements

3 thoughts on “Флан с риба тон и спанак!

  1. Г.Чобанова 31, октомври, 2008 / 14:49

    Пепи,паят беше невероятно вкусен.Да ни направиш пак!

  2. катерина 9, февруари, 2009 / 14:49

    Ама това е от Домашен пиер на Рийдърс дайджест

  3. bulpete 9, февруари, 2009 / 14:49

    Точно така, Катерина…
    Пропуснал съм да го напиша, благодаря ти за напомнянето!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s