Денят на Света Лусия – 13 Декември

250px-saint_lucy_by_domenico_di_pace_beccafumi1

Девица и мъченица заради вярата си в Бога. Празникът на «Света Лусия» се чества от католици, православни и лутерани.

Според традицията, тя е родена около 283г. сл. Хр. в семейството на богати благородници. Нейният баща е от римски произход, но след неговата ранна смърт   майка й сама се грижи за нея.
Света Лусия се посвещава да бъде девица, след като дава обет пред Бога. Дори смята да
дари материалните си притежания на бедните.

Против волята си, девойката е сгодена за един алчен младеж, който по това време е управител на Сицилия. Но той нямал място в сърцето на девицата.

Всичко това се случва по времето на яростното гонение срещу християните при император Диоклециан. Отхвърленият годеник си отмъщава като донася на властите, че Луция е християнка. Тя е арестувана и измъчвана заради вярата си.  Решават да я затворят в публичен дом, за да проституира. Тогава тя, за да се спаси от позора, решава да си избоде очите. Поставили я на клада с дърва. Огънят пламнал , но благодарение на чудо тя останала невредима! Войниците изпълнили заповедта да убият младото момиче с меч. Други източници твърдят, че е била обезглавена. За край на земния й път се приема 304г.

Няма исторически доказателства за достоверността на преданието. Описаните сцени и действия са сходни с житията на много светци.  Въпреки това, случилото се е описано в няколко християнски съчинения на Свети Григорий и свети Алделм.

Денят в памет на Света Лусия е на 13 декември. Според Юлиянския календар това е най-късият ден и най-дългата нощ в годината. Така от езическите вярвания са останали поверията, че Света Луция „прехвърля дните“ и „носи светлина„.

Днес се смята, че Света Лусия закриля писателите,  болните от очни болести и болните от дизентерия. Тя е патрон на острова Сейнт Лусия, където денят се чества като общонароден празник.

Света Лусия е патрон на град Сиракуза , където е родена, както и на други градове в Италия.

Денят на Света Лусия се чества като ден на светлината във всички Скандинавски страни – Дания, Швеция, Норвегия и Финландия.800px-saffron_bun_20051213_0011

Традиционни за празника са специални кифлички с шафран. Наричат се Lussekatt (Кифличките на Лусия).


В тържествената церемония, участват млади хора. Избира се момиче, символизиращо Света Лусия. Тя влиза тържествено, облечена в бяло (символ на чистотата на девицата светица). На главата си носи корона от свещи. Те са символ на огъня, отказал да вземе живота на Св. Лусия, когато била осъдена. Младото момиче е следвано от група момичета, които изпълняват ролята на нейни посестрими. Те пеят песен, чиято мелодия е с традиционно неаполитански характер. Всяка от скандинавските страни има свой текст, но смисълът е един: светлината побеждаваща мрака. След като завърши тази песен, празникът продължава с Рождествени песни.


Снимки: Wikipedia

Advertisements

One thought on “Денят на Света Лусия – 13 Декември

  1. Ранни записвания 14, февруари, 2014 / 14:49

    Блога ви е много интересен и приятен, често влизам тук когато имам малко почивка през работното си време, за да науча нещо ново и да се отдалеча малко от информацията , която ме заобикаля.Беше любопитно да науча, че в тази невероятна церемония са участвали толкова много хора.Дори не бях чувала, че за този традиционен празника има и специални кифлички с шафран, които се наричат Lussekatt, изглеждат доста вкусни и сега бих си хапнало с голямо удоволствие.Всяка една страна си има своите традиции и обичай , добре е да ги знаем, така разбираме и научаваме повече за тях като хора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s