Летящият шотландец

180px-eric_liddell_11

Ерик Лидел

1902 – 1945 г.

Ерик Лидел е роден в Тяндзин, Китай, където неговите шотландски родители са мисионери. Когато става на 5 години, семейството му се връща обратно на Албиона. Лидел, заедно с брат си са записани в специализирано училище, където се грижат за тях, докато родителите са в Азия.

През 1920 г. Ерик започва да учи физика и математика в Единбургския университет.

Той е надарен атлет, игре ръгби и тренира бягане. Заради учебните си задължения, решава да се концентрира само върху един спорт – бягането. Най –силната му дисциплина е спринтът на 100 метра, като поставя световен рекорд през 1923 г. в Лондон. Никой не се съмнява, че може да спечели и олимпийско злато…

За игрите през 1924 г. в Париж – плановете са, Лидел да участва в няколко различни дисциплини на спринта. Но възниква дилема…

Младият спортист е силно вярващ и с убеждения – пази неделята като ден за Господа. Така отказва да се състезава на квалификациите за 100 метра спринт. Вместо това, той говори за християнската си вяра в местна парижка църква.

Ерик все пак е с намерението да даде всичко от себе си, пък каквото Бог е отредил, ще се случи. Записал се за участие в спринта на 200 метра, никой не очаква големи успехи. Изненадващо завършва на трето място и печели бронзов медал.

Публиката се удивлява на необичайния стил на бягане на Лидел. Бяга с глава изтеглена назад, подскоци и размахвайки ръце. През цялото време краката му са високо над земята.

Бягането на 400 метра изглежда изгубена кауза. Шотландецът бива изтикан в най-външния коридор на пистата. Подреждат конкурентите му зад него и така не може да прецени позицията си в първия етап на бягането. Радиослушателите чуват коментатора на надбягването да казва:

„Вече са на последната обиколка. Лидел е начело! Той се отдалечава още повече! Какво надбягване!” . Ерик Лидел финишира с метри преднина, спечелва златен медал. Световен рекорд, който му извоюва прозвището „Летящият шотландец”.

winninggoldinparis

Видео от финала на 400 метра в Париж 1924 г.

Толкова завладяваща е историята на вярващия атлет, че се прави филм „Огнени колесници” (1981г.) Не случайно, получава горещи отзиви навсякъде, 4 статуетки Оскар (включително и за най-добър филм). Музиката към филма е една от най-известните мелодии на Vangelis.

Но за Лидел, медалите в спорта, не са края на историята – нито най-важното събитие в живота му!

На следващата година завършва Единбургския университет със специалности „Естествени науки” и „Религия”. Шотландецът се завръща в Китай като учител и мисионер. Не си стои в устроените големи градове, а се впуска в дълбоката провинция за да разкаже на китайците за Исус. В Китай времената са опасни. Японските нашественици патрулират по пътищата. Въпреки това мисионерът не носи оръжие. „Ако имаш пистолет, разчиташ на него, а не на Бог!” – казвал той.

През 1932 г. Ерик решава, да изпрати съпругата си Флорънс и трите си дъщери на безопасно място – в Канада, при тъста си. Мисионерът, обаче остава в Китай. Така две години по-късно е арестуван. Обвиняват чужденеца Лидел, че е шпионин. Заедно с 1500 души е изпратен с влак в пленнически лагер в Уенфанг. Натъпкани са затворници в място с площ 140 на 180 метра.

Животът в лагера е тежък, особено за подрастващите младежи. Дори най-малкото неподчинение, довеждало до сурово наказание от японските надзиратели. Ерик Лидел успява да убеди пазачите да му позволят да се занимава с близо 70 тийнейджъри. Шотландецът започва да наблюдава ежедневието на младежите. За да ги предпази от неприятности, Лидел импреподава физика и математика. В лагера не е имало нито дъска, нито тебешир и въпреки това, китайците били заинтригувани и мотивирани. С помоща на спортни състезания и игри, животът в лагера станал по- цветен. Мисионерът преправял дървени летви в хокейни стикове, като скъсва собствените си чаршафи. Дарява обувките си на едно от децата… Освен това Ерик Лидел организирал всяка седмица и църковни служби.

След две години прекарани в лагера, всички са отслабнали и обгорели от слънцето. Макар, че не се оплаква, става ясно, че Лидел е болен. Постоянно главоболие и недохранване довеждат до припадък. Скоро се разнася вестта, че шотландецът е починал от мозъчен тумор на 43 годишна възраст – само 5 месеца преди освобождаването на затворниците.

Малко преди да умре, около болницата обикаля импровизиран оркестър. Деца и юноши силно впечатлени от любовта на „чичо Ерик” изпълняват духовни песни и химни.

„Всички ние сме мисионери. Където и да отидем- приближаваме хората до Христос, или ги отблъскваме от Него.” Ерик Лидел


По материали от “ 101 велики личности и как те промениха света ” / Джон Хъдсън Тайнър / издателство “Мемра” ООД, 2007г.

Още за Ерик Лидел:

Wikipedia (английски)

Център за грижа за възрастни хора и болни от склероза

Автентични снимки

Кадри и музика от филма „Огнени колесници“:


Advertisements

4 thoughts on “Летящият шотландец

 1. Вили 16, декември, 2008 / 14:49

  Мерси за статията, Пепи! Лидел наистина е страхотен пример за това, че не е важно какво правим – важно е да правим това, за което Бог ни е създал, и да даваме 100% от себе си. Мога само да препоръчам филма на всеки.

 2. deni4ero 17, декември, 2008 / 14:49

  настръхнах, докато го четях … сетих се за Рийс Халуелс … страхотен ходай за Бог. Чувал ли си го? Неговият живот също е невероятен!

  • bulpete 18, декември, 2008 / 14:49

   Не съм чувал за него…
   Ще писнеш ли някоя препратка, за да се запознаят читателите с неговата история?
   Благодаря предварително Deni4ero!

 3. deni4ero 18, декември, 2008 / 14:49

  ще пробвам да намеря нещо в нета, но аз съм го чела на хартиена книга преди около 10-на години и не знам дали ще открия нещо, но ще се постарая 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s