Милосърдни ли са българите?

edwardleger

Следях интернет пространстовото за коментари около кампанията на фондация “Щедро сърце”. Съвместно с vsekiden.com те отделиха много енергия и сили за инициативата  „Облечи дете“

Свързали са се с 64 дома за сираци от цялата страна, направили списък на над 2500 деца без родителска грижа. Координираха кампании за набиране на топли дрехи в няколко български града. Мотото бе “Облечи дете”.

Поздравявам организаторите за страхотната инициатива. От взаимодействието си с хора съм се убедил, че те имат нужда от мотиватори, лидери, които да ги поведат и покажат верен път. Може да е тежка и неблагодарна ролята, но каузата си заслужава.

Госпожо Мариана де Мео, моля не се отчайвайте. Не се огорчавайте и впускайте в коментари на разочарование като този

picture-0331

В коментарите към Вашата статия има практични предложения и насоки. Грешките, които са били допуснати са, за да се поучим от тях. И следващата кампания да бъде още по-успешна и професионално изпълнена.Моля не се отказвайте!

В София имаше много желаещи. Двумилионният град не е останал без сърце. На пункта за дарения, видях млади и стари, бедни и богати да оставят своя дар за децата от домовете.

picture-040

Вярно е, че не бяха спазени инструкциите за надписване и надлежно опаковане. Вярно е, че много от дрехите и обувките не ставаха за употреба. Но, не мисля, че софиянци искаха да се отърват от старите си дрехи и обувки. Не мисля, че нарочно са стоварили ненужните си вехтории от мазетата.

Това, което видях в очите на дошлите хора бе милосърдие…

picture-036

Може би имаме нужда от обучение и разяснение – как се даряват дрехи? Как се улеснявя дейността на доброволците? Къде могат да се явят доброволци? И още доста организационни и практични аспекти. Имаме да се учим. Но, сърцата ни не са се вледенили до безкрай. Преходът не е изцедил от нас последните капки милосърдие!


Радвам се, че за Рождество Христово ще подарим подаръци на деца лишени от родителска грижа. Те са настанени в дом в с. Разлив

Преди да започнат коментари: “Ама, защо само по празници?” Е, не е само по празници. Група хора с големи сърца от моята църква, посещават дома вече 3 година. Поне веднъж месечно на децата библейски истории, играят с тях, показват любов.

“Ама, защо само 20 броя?”

Тази година подаръците бяха разпределени на 3 групи. Включиха се семейства на деца от 6-12 години, от 12-14 години и тийнейджъри над 14 години. Моята група тийнейджъри подсигуриха подаръци за свои връстници.

“Ама, защо тази реклама?”

Не си правя реклама. Искам да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на моите тееn приятели. Те доказаха, че в днешно време младежите могат да дават. Да не са само консуматори… Нови дрехи, играчки, лакомства.

Подаръците не са много скъпи, но от сърце.

Advertisements

2 thoughts on “Милосърдни ли са българите?

 1. bulpete 30, декември, 2008 / 14:49

  Интерсно проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

  Почти половината българи открито заявяват, че не възнамеряват да дадат пари за благотворителност по време на коледните и новогодишни празници. 29% твърдят, че могат да отделят средства за благотворителни кампании. Сред тях преобладават заможните българи.

  http://profit.bg/news.php?cid=1&id=39546

 2. Цветана 10, март, 2009 / 14:49

  Не дарих тогава, въпреки че и аз имам голямо количество стари дрехи и обувки, които не смятам да нося и затова смятам да даря.
  Мисля, че в общи линии един от движещите мотиви е именно да се „отървеш“ от старите вещи без да ги изхвърляш, а да ги дадеш на някой, който се нуждае от тях.
  Правилното в случая е дрехите и обувките да бъдат подбрани, все пак ще ги носят хора с някакво достойнство, не можеш да им дадеш скъсани обувки или избелели блузи.
  Мариана де Мео е права да се ядосва на случките, но и друго е вярно: както ти казваш, важното е да се учим от грешките си. Ако това е една от първите такива кампании, нормално е да има неразбрали. Винаги ще има такива, важното е организаторите да не се отказват и постепенно да наложат култура на дарителите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s