Създателят на WordPress

mcm_1952-840x558

Мат Муленвег дължи много от своя успех на възходящия световен интерес към блоговете. Добре е все пак, да погледнем по- внимателно историята на 24 годишния милионер. Как прекъснал студент се е наредил сред 25те най-влиятелни интернет личности на нашето време – според списание Business Week?

Муленвег е основател на компанията Automattic, която поддържа блог платформата WordPress. Цифрите на WordPress блогове постоянно се покачват. В настоящият момент са 5 200 000 блога. Това превръща американската компания в един от „основните играчи” на пазара на блогове. А приходите не са малки, според анализаторите тази година около 300 милиона долара са свързани с ползването на блогове.

Муленвег не се превъзнася относно началото: „Първите години WordPress беше доста слаб продукт. Екипът ни обаче не се предаде, концентрирахме се върху развитието и изчистването на детайлите, като изгледа на темите на блоговете и ясни кодове, например.”

Бащата на Мат е компютърен инжинер от Хюстън. Майка му е била домакиня, концентрирала се върху отглеждането на детето. Мат започнал с репетиции на саксофон и се записал в гиманазия за музика и изкуство – специалност джаз. В училище той проявил интерес към компютрите, поддържал мрежи и се включил в група на програмисти. Скоро започнал да пише кодове за софтуерни програми. Влязъл в университета в Хюстън, но 19 годишен се отказал. Започнал работа в представителството на Cnet в Сан Франциско. Там имал възможност да работи над програми с отворен код. Най-важното е, че те били патентовани на негово име. ”Най-трудно бе да убедя майка си.”- споделя Муленвег за времето на напускане на университета. „Ом Малик и Тони Конрад, бяха близки хора, които ми вдъхнаха спокойствие и ме насърчиха да продължа напред.”

Безспорен е таланта на Мат Муленвег да извлича най-доброто от своя творчески екип на програмисти. Като всяка успешна компания, има и не малко критици и недброжелатели. Те обвиняват Automattic в поредица от лоши ръководни решения, които имат негативно влияние върху софтуерната индустрия. Дали това не са гласовете на уплашените конкуренти от Силиконовата долина, само времето ще покаже.finished-150x150

Целта на Муленвег е да разработи WordPress като успешна система за обработка на съдържание, т.е. платформата да позволява на своите потребители да изкарват пари от нея. В настоящият момент това е напълно възможно. Макар започнала като блог програма, WordPress е софтуерната основа на много успешни интернет сайтове по цял свят, въпреки, че те да нямат нищо общо с блоговете. Други качествени продукти на Automattic са Akismet (програма филтрираща спам) и bbPress (софтуер за форуми).

Привлечено и вниманието на консорциум Polaris Venture Partners, който още през 2005 надушва потенциала на продуктите. След първоначална финансова инжекция от един милион долара, през 2008 следва нов стимул – почти 30 милиона долара. Допълнителни финансови партньори са Radar, True Ventures и New York Times Co.Започват и слуховете по отношение на личния живот на Мат Муленвег. Въпреки това хората, които наистина познават младежа, твърдят че той е земен човек, който не се превъзнася. Шофира все още старият си автомобил Шевролет и пътува по света за да популяризира продукта си. Ето едно видео с Мат Муленвег, което показва държанието му по време на интервю…

„В определен момент успехът, влиянието и парите не са от такова водещо значение. Да знаеш, че си отговорен пред над пет милиона потребители – ето това е мотивиращо да направиш наистина качествени подобрения.”

mcm_5833-840x558 Публикацията е по материал на

San Francisco Chronicle


Oще за Мат Муленвег:

в личният му блог

в WIKIPEDIA (на английски)

Advertisements

5 thoughts on “Създателят на WordPress

 1. Дануте 3, януари, 2009 / 14:49

  Имал е вярата, силата и ината да се справи и създаде една от все по-ползваните платформи.

 2. Le_Grand_Elf 4, януари, 2009 / 14:49

  Браво на тоз (набор) :)))

  Похвално е, напоследък все самостоятелни имена се крият зад големите проекти (разработени в мазе преди няколко години) 🙂

  Но точно това ги превръща във велики! 🙂

  • bulpete 4, януари, 2009 / 14:49

   Elf, може би не е точно самостоятелно от мазе. Това е един „американските митове“, но все пак…
   Започнал е почти от нищото. Затова го признавам!

 3. BBH 6, януари, 2009 / 14:49

  Работя за компания, която му плаща изключително сериозни суми всеки месец. До колкото знам е много разбран тип.

  Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s