Свети Валентин срещу Трифон Зарезан

211.gif СРЕЩУ vino.jpg

Започнаха рекламите за „Деня на влюбените”. Множеството сърчица по витрини на магазини, плюшени мечета и надписи „I love you!” изпълзяха от мрачните складове и съзнанието на декораторите. Организирах дебат „Свети Валентин с/у Трифон Зарезан”, с участието на тийнейджъри. След събирането се замислих, защо трябва да се противопоставят двете неща?! Още повече, легендите за Свети Валентин и Свети Трифон толкова си приличат, че някои историци смятат, че това е една и съща личност.

„Свети Валентин” sv-heart.jpg

Както и Бу пише, не е задължително да се сещаш за човека, когото обичаш веднъж в годината (вторият път е рождения ден). Това е крайност, която всяка уважаваща себе си личност трябва да избягва. Показвай грижа и внимание, колкото е възможно по-често. Освен, че изразяваш чувствата си, любимият / любимата получават любов в един студен свят.

В опит за нетрадиционен подарък, моята зъболекарка купила на приятеля си кутия с 2 щурчета. Представете си изненадата и разочарованието, когато скоро след 14ти Февруари, едната животинка изяла другарчето си !?!

„Трифон Зарезан”trifon1.jpg

Празникът на лозята и виното е свързан с дългогодишни традиции. Чаша хубаво вино ми доставя огромно удоволствие. Но има неприятна крайност и по тази линия. За съжаление, доста хора са се превърнали в битови алкохолици. Последният път, когато пътувах до провинцията се заговорих с човек от село. Една от фразите му беше „ Момче, ние тука на село нямаме друга радост, освен да си пийнем. Всяка вечер като седна на маса, пия и забравям на какво дередже съм!” Тъжно наистина… Смисъла на живота, не може да се открие в злоупотреба с алкохол. Освен че здравето ти си отива, оставаш си нещастен, когато изтрезнееш.

И така нека избягваме крайностите… Вместо да противопоставяме двата празника, нека им се насладим. Да покажем любов към близките и да оценим плода на лозата. Както казва моя позната: „Животът е изпълнен с толкова делници, че е грехота да пренебрегна празника!”

Текстът е публикуван на 09.02.2008

Снимки:

www.sommelierbg.com/UserFiles/Image/trifon.jpg

http://forum.rozali.com/viewtopic.php?p=22139&sid=a0a9d8567951e1a6a8c7862a85390fd9

www.bloodys.com/…/uploads/old/sv-heart.jpg

Връзки:http://drlove.hit.bg/Other/Valentine/story.htm

bg.wikipedia.org/wiki/Трифон_Зарезан

Advertisements

4 thoughts on “Свети Валентин срещу Трифон Зарезан

 1. The Line 11, февруари, 2008 / 14:49

  хихи това с щурчетата ми хареса 😀
  ама си прав, да 🙂 аз отричам св.валентин, само защото имам имидж за поддържане хаха иначе бих ги отпразнувала и двата празника с удоволствие!

 2. vira111 13, февруари, 2008 / 14:49

  Ние си празнуваме св. Валентин, защото съпругът ми има имен ден. Почитатели сме и на хубавото вино и за утре сме си взели една специална бутилка, така че уважаваме и двата празника на тази дата.

 3. eli 28, януари, 2009 / 14:49

  tupi saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 4. Bennie 13, февруари, 2009 / 14:49

  Има ли значение какъв е произходът на празниците, че да се празнува само единия или другия? Съгласна съм, Пепи – да празнуваме и двата. Любовта и виното се съчетават много добре 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s