Блог (не)успех

Популярността на блоговете се увеличава. Няколко от моите приятели и познати стартират свои блог страници. От време на време ме питат за някоя подробност от процеса на споделяне на информация в интернет. Не може да не ме ласкае ролята на блог учител и наставник, която ми се отрежда.

Обаче се замислих. Мога ли да бъда блог наставник? Толкова далече ли съм стигнал в прекосяването на океана от блог развитие?

Истината е, че вписвам блог от 13 месеца. Ако съпоставим блог развитието с човешкото развитие, означава че съм бебе на годинка и няколко месеца. Ето какво пишат специализираните сайтове за развитието на бебетата:

Месеци 12- 17

Бебето вече ползва няколко думи и знае тяхното значение. То дори ще се опитва да използва интонация – например, когато пита нещо, ще повишава тона на последните звуци. През този период бебето научава важността на речта при комуникирането.


10z1

Снимка

Олеле, зная няколко думи! Представих си едно бебе сложено на катедра в университета. Събрала се е аудитория от жадни за знание хора. Всички пазят тишина с желанието да чуят какво ще каже говорителят! А бебето знае само няколко думи: “Мама”, “ам ам”, “кучо” и “аки”.  Осъзнавате какъв проводник на знание ще е малкото човече, което повтаря тези оскъдни думички, в интервал през двайсетина секунди!!!

Не искам да се самозабравям и да се представям за нещо, което не съм. Не съм достигнал нивото, което желая да бъда. Искам да се развивам, да разширявам кръгозора си, да бъда технически по-подготвен. Но и имам желание да помогна на моите приятели, които все пак ме помолиха за напътствия.

Затова ще пусна една серия от статии, които са много полезни. Освен, че дават основи за поддържането на блог, те дават и насоки на развитие за блогъри с опит.

Автор на първата публикация е Тодор Христов от блога за блогове http://alabala.org

Кои са най-важните правила за блог-успех?!?!

Искаше ми се да знаех отговора на този въпрос, когато започвах дейността си на блогър през 2006г. с блог (всъщност, в началото беше по-скоро сайт с блогови функции) на български език, за да се придържам към система от простички, но важни стъпки, които да ме изведат по-лесно до успеха, без прекалено много грешки и изгубено време.

Днес искам да поговорим именно за това – за двете най-важни правила за блог-успех, без които всеки един блог няма да е максимално успешен, при равни други условия. Тези две правила са отдавна известни на успешните блогъри, те ги прилагат с постоянство и това им носи завидни резултати.

Но преди това – какво изобщо е “блог-успех”?

За всеки блогър е различно. За някои това може да означава да привлича възможно повече читатели в блога си, за други – да печели повече пари от реклама с блога си, за трети – да продава продукти и услуги, за четвърти – просто да се радва на читателските коментари и любов…

Независимо от дефинициите и метриките за “блог-успех”, едно е сигурно – всеки блог има нужда от две основни, може би най-важни условия, за да успява (да бъде четен, коментиран, печеливш или др.)

А тези две най-важни условия са:

 • Блогът да предлага стойностно съдържание.
 • Блогът да привлича линкове от други блогове и сайтове + да извършва дейности по SEO.

1. Стойностно съдържание

По първото правило – предлагането на стойностно съдържание, е важно да се спомене, че “стойност” е субективна величина, тя е функция от възприятията на читателите и е с различна тежест в очите на всеки един отделен читател.

Не за всички читатели съдържанието на един блог ще е стойностно, но за колкото повече от тях това е така – толкова по-добре за блога и блогърът, който го развива, особено, ако именно това са хората, до които блогърът желае да достигне с блога си.

Едно съдържание може да е стойностно без значение какъв е блогът, който го предлага – личен блог, тематичен блог или корпоративен блог.

2. Линкове + SEO

По второто правило – привличането на линкове + SEO дейности, трябва да се знае, че за разлика от стойностното съдържание, за което изяснихме, че е субективно, тук става дума за съвсем обективни неща и за съзнателни действия, ако щете за сухи цифри и сметки.

Например, става дума за количество и качество на обратните (входящите) линкове, брой и качество на дълбоките линкове, оптимизиране на дължина и структура на заглавия на статии, гъстота на ключовите думи в текста, линкове по подходящи ключови думи, структура на линковете в блога, вътрешно интерлинкване и т.н.

Блог матрицата на (не)успеха

В крайна сметка, получава се следната блог-матрица, в един от сегментите на която попада всеки блог (блогър):

блог матрица успех

Нека видим по-подробно какво се “случва” с всеки от четирите типа блогъри и техните блогове, в зависимост от това доколко се придържат към двете основни правила за блог-успех:

1. Блогъри – глупаци

Това са блогърите, които не предлагат стойностно в очите на своите читатели съдържание, нито полагат усилия по привличане на линкове към своите страници и/или SEO дейности, т.е. дейности за оптимизиране на страниците си за Google.

В резултат, блогърите-глупаци пишат в своите блогове, но написаното не достига до голяма аудитория, а дори и малцината читатели, които попадат на страниците на тези блогове, не ги намират за стойностни и ги напускат с идеята да не се връщат отново на страниците им. Това са блогове, които не струват.

Много от тези блогъри-глупаци всъщност са умни хора извън блогосферата! Но ако искат да се сдобият с блог-успех (читатели, популярност, авторитет, пари или др.) следва да обърнат внимание на двете най-важни правила – да създават стойностно съдържание и да полагат грижи за генериране на входящи линкове, както и SEO дейности.

В противен случай, тези блогъри просто ще пропускат златни възможности, ще пилеят ценно време и енергия, както и ще трупат негативни емоции, терзаейки се вътрешно, че блогът им е неуспешен.

2. Блогъри-наивници

Блогърите-наивници, или “мечтатели”, както също могат да бъдат определени, са онези хора в блогосферата, които умеят да създават стойностно в очите на читателите съдържание, но не полагат никакви усилия по линкбилдинг и SEO.

Част от тези блогъри наивно смятат, че ако съдържанието, което предлагат е стойностно, то ще бъде по естествен път ликнвано от други блогове и по този начин блогът ще се сдобива с нови и нови читатели и ще постига по-успешно целите си. Суровата практика в България например показва, че това не е така. Няма да бъдат линквани толкова охотно, дори и в Wikipedia!

Друга част от блогърите-наивници пък изобщо не се замислят за важността на линкбилдинга и SEO и съвсем логично не полагат усилия да се научат на основните, базисни техники в това отношение. Работата е там обаче, че линковете и останалите SEO дейности играят критична роля в блогосферата и тепърва ще имат все по-важно значение, с увеличаване броя на блоговете у нас.

Ето как, разчитайки само на стойностното съдържание, блогърите-наивници пропиляват златни шансове да увеличат читателите си и/или коментарите и/или броя на RSS абонатите и/или броя на спечелените пари в края на месеца от блоговете си и т.н. и т.н.

3. SEO Зомбита

SEO Зомбита са онези блогъри, които са вманиачени в темата за оптимизация за търсачки и по-голямата (при някои единствената) част от тяхната блог дейност преминава в търсене на начини за допълнително оптимизиране на един или друг техен блог-проект – регистрация в директории, откриване на сайтове, които дават възможност за поставяне на реален “do-follow” линк, активност във форуми с линкове в подписите, максимална on-page оптимизация, активна употреба на социалните медии и мрежи и т.н.

Всички тези, а и много други техники за SEO са без всякакво съмнение важни, тъй като те спомагат за по-доброто индексиране в Google на една или друга страница от блога, но за жалост, SEO Зомбитата залитат в другата крайност – те не създават стойностно в очите на читателите съдържание.

Неоспорим факт е, че по света стотици хиляди хора изкарват прехраната си, ползвайки активно всевъзможни SEO техники. В България обаче, с блогове на български език, да се залага единствено на това е груба грешка. Българският пазар е твърде тесен, за да позволява добри приходи от блог или някакви други ползи на блоговете, които разчитат единствено на SEO.

Силната страна на SEO Зомбитата е, че познават тънкостите на Google по-добре от предишните две групи блогъри, затова и нерядко имат предимство пред тях в генерирането на безплатен интернет трафик.

Трагедията на SEO Зомбитата е, че често пъти те са специалисти само в сферата на SEO, и именно това им пречи да създават истински стойностно и уникално съдържание.

Това отблъсква читателите, не ги привлича.

Специално в България, предвид тесния пазар, трудностите на нишовите блогове да генерират висока посещаемост и липсата на големи възможности за монетизация, една подобна липса на стойностно и уникално съдържание и слепият фокус единствено към количество на статиите и злоупотреби със социалните мрежи е път без изход – вярвам в това.

4. Умните блогъри

Като във всяка друга човешка дейност, и в блоговете ще има хора, които успяват, и такива, които не успяват, при равни други условия. Тези, които ще успяват са т.нар. “умни блогъри”, а много други блогове просто ще умрат.

Умните блогъри умеят да създават качествено, стойностно съдържание. Това личи по различни неща – по популярността на блога, по броя на читателите му, по броя на коментарите, по броя на RSS абонатите, по отзивите за блога, по броя на линковете в чуждите блогроли и т.н.

Умните блогъри също така са на “ти” по отношение на линкбилдинг и SEO процесите. Не е задължително да са експерти в тази област (макар че често пъти са!), но най-малкото познават и регулярно се осведомяват за основните принципи и правила на SEO, които им помагат в развитието на техните блогове и постигането на целите, които са си поставили.

Умните блогъри притежават силно конкурентно предимство – своята компетентност като автори и техническата си грамотност да се конкурират с чистите SEO Зомбита. Фокусът на умните блогъри е поравно разпределен между тези две дейности и те знаят, че ще си помагат в значителна степен, ако се придържат балансирано както към едното, така и към другото правило за блог-успех.

Ето как, умните блогъри пишат добри заглавия на статии, компетентни са да разглеждат една тема от много ъгли, ползват активно голям брой външни източници и ресурси, четат много, разбират как работят социалните мрежи, стремят се да поддържат на високо ниво както професионалната си компетентност и езикова култура, така и техническата си блог-култура.

Това са все характеристики на един умен блогър, или най-малкото на блогър, който иска да избяга от поведението си на типичен “Блог-наивник” или “SEO Зомби”. Това изисква повече време, но дава и подобаваща отплата.

Ще познаете умните блогъри и по това, че те се отличават с постоянство и регулярност в писането. Умният блогър знае защо блогва, дори когато поддържа личен блог. Той няма да се откаже лесно, още на първия месец, а напротив – в блогосферата е, за да остави следа. Както и да постига резултати и удовлетворява свои потребности.

В резюме

Това бяха двете основни правила за блог-успех – стойностното съдържание и линкове+SEO. Личният ми опит с няколко български блога показва, че правилното съчетаване на тези правила може да носи неочаквано добри резултати, и обратното – игнорирането им не води до успех.

Като лична моя грешка отчитам факта, че повече от една година като блогър аз тотално игнорирах правилото да се грижа за on-page и off-page SEO. Залагах наивно единствено на статиите, но се оказа, че това не е достатъчно. Наложи се да предприема по-различен блог-подход (сравнено с блог-стандартите в България към днешна дата) и поне засега съм удовлетворен от резултатите. Не твърдя, че вече съм станал “умен” блогър – уча се в движение и ми предстои да правя това още много време.

Както казах и в началото на статията си, тези правила са добре известни на успешните блогъри и те ги прилагат с удивителна лекота. И въпреки голямият брой материали по сходни теми, е изумителен броят на блогърите, които не ги прилагат и по този начин пропускат добри възможности за по-осезаемо присъствие в блогосферата.

http://www.alabala.org/1017.html

Advertisements

6 thoughts on “Блог (не)успех

 1. pierrot 25, февруари, 2009 / 14:49

  Много добра инициатива 🙂 И честита година и един месец! Както би казал мечо Пух – и малкият повод е повод за голям празник :)))

 2. pirx 25, февруари, 2009 / 14:49

  добре … а това например

  http://psalm27.wordpress.com/

  типичен блог ли е?

  или е по-скоро споделен дневник

 3. Боян Цветков 26, февруари, 2009 / 14:49

  Като допълнение, предложение бих съветвал, ако искат хората да си изтеглят от тук http://www.ivostankov.net/2009/01/07/ebook-and-new-project/ една електронна книга за писане на блог статии. Много е опростена и лесно се чете, а най-хубавото е, че може да си я запазите в компютъра, да я разпечатате и изобщо да си я отваряте и на по-късен етап, когато си решите.

 4. bulpete 26, февруари, 2009 / 14:49

  @ pierrot: аз си празнувах официално годинката.
  Ето тук:
  https://bulpete.wordpress.com/2008/12/08/birthday/

  @ pirx: от това което имах възможност да разгледам, ми се струва, че е блог (под формата на дневник) 😉

  @ Боян: Благодаря ти за ценното допълнение. Истеглих си книжката (16 страници) и ще прочета материала с интерес. Kreativen.com присъства в RSS четеца ми и без това…

 5. pierrot 27, февруари, 2009 / 14:49

  Хаха, празнувал си едната година, но единият месец после? :)))

 6. tool 12, февруари, 2010 / 14:49

  Благодаря за интересната информация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s