„Чайка“ – А. П. Чехов

actors

Не бях ходил на театър от миналата година. Затова с желание приех поканата да отидем група познати на театър заедно. „Чайка“ на А.П.Чехов в театър Българска армия по режисура на Крикор Азарян.

Още с първите мигове на пиесата, в мен нахлу мисълта, че трябва да ходя по-често на театър. Киното си има своите преимущества като визуални ефекти и атмосфера, но театърът те предизвиква да се замислиш. Контактът с актьорите, настроението и идеята, които те предават оставят отпечатък в зрителя. Магическо и непреходно изкуство…

В „Чайка“ има доста комични моменти, но и сериозни теми за размисъл. Многопластови персонажи, които реагират хем неочаквано, хем предвидимо и праволинейно. Всеки един от героите със собствена непостижима цел, несподелена любов и тягостно съжаление за отминалите дни.

След края на представлението останах с лек горчив вкус в устата. Чуждата тъга, болка и пропилян живот не може да не те впечатлят.

Същевременно бях радостен. Доволен от живота си, без никакви угризения за миналото и без съжаление за себе си. Не защото съм голяма работа, а поради взаимоотношенията ми със „Създателя на всичко видимо и неводимо“. Знам стойността на моето съществуване, уверен съм в посоката на бъдещето си и се наслаждавам на настоящето.

1523f2

Мнения за представлението от:

Студентка по журналистика

Актриса, певица и автор на статии

Поетеса

Advertisements

3 thoughts on “„Чайка“ – А. П. Чехов

  1. ludipari 3, май, 2009 / 14:49

    Критиката смята, че това е една от неразгаданите пиеси на Чехов. Като че ли всичките му пиеси не са разгадани до край…

  2. hormonche 3, май, 2009 / 14:49

    Ох, искам и аз на театър :), когато си бях в БГ често ходих… но това е нормално, като се има предвид, че едно време и аз играх в театър 😉 Наистина киното не може да замени представленията на живо и съм много щастлива, че толкова много хора посещават театъра в днешно време. Дори, се налага няколко дни предварително да си закупим билети 🙂 А, кой каза, че театъра у нас замирал – няма такова нещо 😉

  3. Стефан Димитров 7, май, 2009 / 14:49

    Независимо от многообразието от визуални ефекти, които киното използва, театърът по нищо не му отстъпва и там си проличава истинското актьорско майсторство на актьорите. Обичам да ходя на театър, защото той запълва една конкретна ниша от моите духовни потребности. Насърчавам и всеки един да го прави поне веднъж месечно или при всяка възможност, която му се отдава. Има много добри постановки, които си заслужава да бъдат гледани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s