Решаващите моменти в живота


.

ВИЖ ВИДЕО КАК ПРЕДСТАВЯМ ТЕКСТА!

Има моменти в живота и в човешката история, които са решаващи и определящи хода на бъдещето. Във всяка сфера на живота – военно дело, личен живот, спортна история. Когато  казват, ще запомня този момент или тази ситуация реши мача. Ще разгледаме един важен момент от Библейска гледна точка в историята на Израил. И след това ще прехвърлим погледа си към настоящата действителност в България.

Кой е Соломон?

Соломон  е последният от тримата царе на обединеното Царство Израел, което наследява от баща си Давид. Той управлява в средата на 10 век пр.н.е.

При Соломон Древен Израел достига най-голямата си военна сила, като подчинява съседните области от долината на Ефрат до границите на Египет. Той предприема и мащабна строителна програма, увенчана от Соломоновия храм в неговата столица Йерусалим. Държавата, създадена от него, се разпада малко след смъртта му.

Голяма част от сведенията за Соломон идват от Библията, като по-късно му е приписвано авторството на няколко от нейните книги (сред тях „Притчи Соломонови“, „Еклисиаст“ и „Песен на песните“). В Библията Соломон е възхваляван за своята мъдрост, богатство и могъщество, но в същото време е обвиняван за толерантността към многобройните си жени, които, макар и приели юдаизма, продължават да почитат старите си богове. (от Wikipedia)

Продължението на една бащина мечта – построяването на храма

Молитва на Соломон за посвещаването на храма в 6 глава с молитва.

Соломон коленичи пред голямо множество, събрани от всички предели на царството, издига руце към Бога и се моли. Моли се за това да бъде място на покой за израилевия народ. Те да намират милост и прошка от Бога, когато ближния те е онеправдал, когатто има разгромна загуба във военна битка, когато има суша – Бог да бъде благоразположен към молитвата за покаяние.

В случаи на глад, мор, природни бедствия или болести, когато чужденецът е онеправдан, Соломон се моли да “бъдат отворени Божиите очи и да бъдат внимателни Божиите уши към молитвата, която се принася в храма.

И така след дълго време на строеж, градеж и спазване на точни инструкции по подредбата и разположенито – храмът е готов.

Домът Господен е завършен и настъпва свръхестествен момент.

Господната слава изпълва храма. Божието присъствие предизвиква огън, който слиза върху жертвите и свещенниците не могат да припарят до постройката. Всички присъстващи израилтяни просто падат на земята в преклонение пред Господа!

Освен персонифицирането на Бога (представяне с човешки характеристики, като очи и уши) се забелязва друго инттересно повторение…

Много ми е любопитно повторението на няколко пъти “милостта на Господа”. Ако отворите с мен на 2 Летописи 7 лава ще забележим

“Ст. 3 … прославящи Господа, защото е благ, защото милостта Му е до века.”

“ст.6 за да словословят Господа, защото милостта му е до века”

“ст. 10 царят изпрати народа в шатрите им , с радостни и весели сърца за благостите, коитоГоспод бе покзал към Давид, към Соломон и към народа си Израил,

“Бог вижда и чува” , своите деца. Не само някаква висша сила, която поддържа света – но Бог, който се интересува от хората – от мен.

Познаваш ли Бога? Като какъв познаваш БОГА?

Страшен и изпращащ огън…

Познаваш ли от опит Божията милост и доброта? Или само на думи, но не си чувствал/а на практика Неговата благост и милост?

Забравих си лаптопа в бензиностанция.

От опит знам, че Бог към мен е милостив и се смятам за любомец на Бога

След като толкова време работи чрез мен  – не се е отказал, въпреки слабостите ми и грешките.

2 ЛЕТОПИСИ 7: 11- 22     ОТГОВОРЪТ НА БОГА

На няколко пъти има припомняне на избавлението от Египет и дългият път от робство, скитане в пустинята, установяване на държава. Всичко това с Божието покровителство и защита.Специална грижа за израилтяните.

И съвсем не искам да забравяме мисълта за това, че текстът, който разглеждаме се отнася конкретно и пряко за народа на Израил от 10век преди Новата Ера. Но, тук има заложени важни принципи, за начина по който Бог гледа на вярващите. Принципи на взаимоотношения, които са валидни днес- за нас – в България.

Ст. 14 “народът ми, който се нарича с моето име”

Наричаме се християни – с името на Христос, част от Светата Троица.

Конкретно в новия завет в Галатяни 3: 26-29

“ Защото всички сте Божии синове, чрез вяра в Исус Христос. Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христос, в Христос сте се облекли.

Няма вече юдеин, нито грък, нито роб, нито свободен, няма мъжки пол, нито женски; Защото вие всички сте едно в Христос. И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.”

Ние вярващите християни  сме сънаследници с Израил. Грижата, водителството и милостта, която Израел е получавал – ние като български християни получаваме също. Говорим за духовна реалност, не за физически мъжки/ женски пол….

ХРАМЪТ е символ на духовното състояние на нацията. Няма да се спирам подробно на точните инструкции за храма, изразени в десетки глави от Библията. Н е е храмът тема на нашите размисли…

Но, ако ХРАМЪТ е изграден и функционира безпроблемно – значи è израилската нация е в добро духовно състояние. Исус е само един от примерите, когато в храма имаше  тогавашното “чейндж бюро” и Исус изгони среброменнителите и събраните животни  в храма. Символиката е, че духовните служители и вярата в Бога е била формална и закостеняла.

Самите свещенници са вървели срещу Бога – доказателството е разпъването на кръст.

“наричат се с моето име”

Щом си с името на Бога, значи трябва да живееш подобаващо на името и правилата в семейството.

– ст. 14  “смири себе си” = най- трудното нещо е да осъзнаваш нищожността си

Когато си се издънил или когато нещата вървят тип топ и си на върха – смирение е нужно. Тогава разчиташ само на Исус.

–  “помоли се” = МОЛИТВАТА и мотиката

– “потърси лицето Ми” = не само просперитет , уредена държава

Да търсим Бога, защото държавите са нещо преходно. Те съществуват от около няколко хиляди години. Бог е вечен.

– “и се обърне от нечестивите си пътища”

Греховете в които се наслаждаваме.

– “ще послушам от небето “ същата идея

– “ще простя греховете им” = най- великото чудо е прощаването на греховете = благодаря ти Исус

– “ще изцеля земята им” = материалното благословение идва естествено след духовното покаяние.

– ст. 17 “ а колкото до тебе”

Личната отговорност пред цял народ

Лесно може да се покрия и размия в общи призиви. “Нека християните бъдат активни!” “ Нека построим ново, по- добро бъдеще за България”.

Когато слушам проповед, преживявам действието на Бога – Всевишния говори чрез човека от амвона – лично за мен. Какво е нещото, което лично аз мога да взема, като извод за себе си. Каква е моята житейска действителност и как да приложа Божия принцип в живота си. Как бих могъл да се променя. Това е силата на променящия Святи дух. Църквата не е забавление, шоу, постановка за разсъждения на духовни теми. Тук Бог работи, ако хората желаят Той да работи!

Състоянието на църква в момента рефлектира и върху държавата. Дух. състояние на всеки един влияе на хората около себе си. Духовното състояние има отражение и във физическия свят.

След Петдесятница, учениците повлияха на стотици хора.

Защо зачеркваме действието на Бога в политиката….

В Библията има много текстове говорещи за политика:

Притчи 29 глава: 2 : “Когато праведните са на власт, народът се радва; а когато нечестивият началства, народът стене.”

1 Тимотей 2:1-4

“Увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всичките човеци, за царе и за всички, които са високопоставени – за да поминен тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител, който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината”

Ако те интересува политическия живот на България – моли се.

Ако си дигнал ръце от българските политици и не виждаш надежда – моли се. Бог обича България, може да промени страната, да изцели земята.

Само да разчитаме на него и да го търсим.

Защото

– Той е Бог, който се интересува от хората. Гледа и слуша на молитвите

– Изисква висок стандарт от своите деца – които се наричат с Неговото име

– Силен и мощен е да промени България. Колко по-вълнуващо ще бъде да участваме в този процес…като Негови инструменти на земята.

Advertisements

3 thoughts on “Решаващите моменти в живота

  1. nivedano@gmail.com 3, юли, 2009 / 14:49

    Привет, а на каком языке вы пишите? вижу, что буквы русские, а вот слова получаются из этих букв какие-то не очень-то и русские:)

  2. Вили 9, юли, 2009 / 14:49

    nivedano, ето болгарский язьik, у нас тоже славянские буквьi 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s