Чешма в горещ летен ден

drwhimsy

Онзи ден имах свободно време покрай една от емблематичните чешми в София – в градинката зад паметника на Патриарх Евтимий. „На попа”, както е известно мястото беше оживено. Въпреки отпускарското време имаше млади хора, чакащи своите възлюбени. Безгрижни ученици тръгнали на разходка из центъра, хора на бизнеса в края на работния ден и продавачи с отегчени физиономии от лятната жега. И една чешма, която блика хладна водица. Градинката и чешмата ги помня още от детството си –  място за младежта на столицата ни.

Седнах спокойно на сянка и се загледах в чешмата. Висока струя вода, която дори е наводнила пространството около себе си. Предвидливи граждани са сложили павета по средата на локвата, предпазвайки пиещите от намокряне на краката. Току през двайсетина секунди се зареждаха жадни души, за да наквасят пресъхналите устни, да освежат потно чело или просто да протакат 5 минути от времето си за чакане. Загледах се в хората и как те пият вода.


Има теория за типа човек, в зависимост от начина по който пие вода.

Дали се навежда и само докосва устните си до струята, дали отваря широко уста, с една шепичка или с две шепи поема живителната течност.

Дори в Библията има описана история, как Бог избира от многохилядна армия, няколко войника, на базата на това, как пият вода от поток… (книгата Съдии 7:2-7)

Нямам идея, какво е значението на начина на пиене. Но ми беше изключително интересно да наблюдавам хората, как те реагират на водата и частицата прохлада в летния ден. Две, три птички също се възползваха от насъбралата се вода. Беше наистина красива гледка, която заснех в няколко кадъра.

Вие как се спасявате от летните жеги?

Снимки: http://www.gettyimages.com/

drwhimsy

Advertisements

2 thoughts on “Чешма в горещ летен ден

  1. Христина 2, август, 2009 / 14:49

    Обичам чешмите и фонтаните! Обичам и водата…в горещите дни тя ни дава прохлада и настроение!

  2. гравитон 2, август, 2009 / 14:49

    Да, водата е живот и красота! А запитал ли си се: „Защо пеят птичките? За възхвала Господа!“
    Антон П.Чехов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s