Енергията на младите

Шокиращи кадри за насилие и хулиганизъм в сърцето на Лондон. Не е мач, за важна купа в напреднала фаза, напротив. Това, с което ще се запомни е изблика на агресия в родината на футбола. До момента хулиганските изпълнения се ширеха из Южна Америка. В Италия миналата година беше предизвикана обществената реакция.

Англия обаче беше различна картина. Даваше се за пример как приятелски настроени фенове седят един до друг без нужда от охрана, ограда или полиция. След смъртните случаи от 70те и 80те години на миналия век, британците сякаш се бяха откъснали от лошите спомени. Заличено, но не забравно, ограничено, но не утихнало… насилието е дълбоко спящо в човешката природа. Като звяр, заспал зимен сън, разбуждащ се отново с рев – за ужас и паника на мирните фенове.

Става ясно, че уличните боеве са организирани предварително. Планирани и уговорени през тайни канали в интернет и чрез лична комуникация. Кои са участниците? Видно е от кадрите, че това са предимно млади хора – членуващи в банди и футболни фракции.

Ходя на мачове често. Нагледал съм се на тези момчета, които не идват за да се наслаждават на играта, а за да се сбият. Това са резултатите от липса на родителски контрол, свободно време без градивни дейности и лоша компания.

Вчера разсъждавахме с група лидери за потенциала на младите хора. Почти винаги когато се случва нещо динамично и извън рамките – можете да сте сигурни, че младежи са мотор на събитието. Енергията, ентусиазмът и свободното време могат да бъдат впрегнати по два начина. Градивно или деструктивно?

Аз бих искал да съм мотиватор на положителни инициативи за доброто на България!

Още по темата в sportni.bg

Advertisements

8 thoughts on “Енергията на младите

 1. pierrot 26, август, 2009 / 14:49

  Много … брутални и грозни сцени наистина. Позволявам си да пусна връзка към една публикация в един необновяван ( за съжаление ) от доста време блог – http://sport.vanev.info/?p=105 .
  Виж, като човек който работи с футболните хулигани, не мога да съм никога сигурен какво ще видя след минута, да предскажа поведението на 100 и повече, хомогенно събрани в група младежи.
  Питаш дали е градивно или деструктивно мотивирано е впрегнато това действие – и двете. Те се борят срещу съществуващия ред и искат да градят някакъв техен. Изключително негативен знак е, че подобни сцени, а и не само по стадионите, намаляха като количество, но стават все по-груби. Както ти казваш – звяра дреме, но не спи. И винаги в основата са им млади хора, хора, които след десетина години ще са в разцвета на силите си. Какво ще правят тогава?

  • bulpete 26, август, 2009 / 14:49

   @pierot
   Впечатлен съм от разсъжденията ти като запалянко! Ще бъде прекрсно, ако от време на време пускаш някоя публкация. Ти наистина ли работиш във сферaта на футбола?

 2. pierrot 26, август, 2009 / 14:49

  🙂 Благодаря ти! Решил съм като свърша тези дни с преместването да седна и да започна да го пиша редовно, защото футболът и спорта като цяла са ми страст.
  А на въпроса – да, отговарям за спортното хулиганство в Русе. Работя в ОДМВР.

 3. Макс 28, август, 2009 / 14:49

  Желанието на младежите да са част от някаква общност поаволява на всякакви организации да ги вербуват в редиците си. За жалост футболното хулиганство е една добре организирана структура, в която се наливат доста пари. Така е в целия свят. Доста от членуващите след време се интегрират в обществото, като нормални хора, но и доста стават престъпници. Жалко е, че повечето са деца и са лесно манипулируеми, особено когато има и намесени пари. Хубаво е, че има организации, които професионално се борят с това зло, за да може по-малко от нашите деца да попадат в такава среда.

 4. гравитон 29, август, 2009 / 14:49

  Защо до преди двадесетина години редовно ходех на футболни мачове сам или с приятели? Купувах си билет от касите на стадиона и влизах като свободен човек.Никой не ме претърсваше, никой не ме насочваше къде да седна. Футболната среща беше като празник. Днес за съжаление ми е обидно, на моите 62 години, да отида на стадиона. Обиждат ме органите на реда с презумцията им, че съм престъпник и терорист, обиждат ме футболистите с непокритото си самочувствие и безсърцата игра, обиждат ме футболните босове подчинени на задкулисни комерсиални и политически игри. Обижда ме организираността на стадото. Кой защо го организира? Кой и защо направлява стадото?
  Кой покри промъкналата се информация за наркотици в помещенията на фенклуба в Левски ,например? Кой и защо има нужда от организирани групи за насилие и безредици?
  Не това не е само спорт, това не е футбол, за това сме на този хал. За това и не ходя вече на стадиона на мачове,защото ме е страх, защото ми е обидно, защото футболната среща вече не е праздник, а мъка!

  • bulpete 31, август, 2009 / 14:49

   @ Гравитон:
   Надявам се ще има по-светли дни за българския футбол…

 5. Калин 30, август, 2009 / 14:49

  Напълно очаквано. Феновете на Уест Хем и Милуол се мразят най-много от всички, не само в Лондон, а и в Британия като цяло.

 6. Dimitar N. Mitev 15, септември, 2012 / 14:49

  Голям фактор играе роля за възпитанието – личния пример! Факт е, че най-често насилието се среща сред футболните фенове! Има спортове е които дори и през ум не им минава на хората за подобно отношение! Имах щастието да разбера какво е любов и уважение към другия в един далеч по-труден и непосилен спорт като супертриатлона. http://www.youtube.com/watch?v=4qz8ox-VytI&list=UUd-7iQ0LK_xJMpgp8_1cfvA&index=1&feature=plcp
  В България за жалост подобни ценности не будят интерес!
  Един човек, който може само да възпитава и мотивира последователи е обезценен в родината си! Как тогава да му подражават младите 😦 !?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s