Отворено писмо относно климатичните промени

Уважаема министър Караджова,

Пише Ви един млад български гражданин, с ясното съзнание, че се обръщам към висшестоящ служител в администрацията на Република България. Причината за моето писмо е предстоящия конгрес, започващ на 7ми Декември в Копенхаген, Дания. Както е известно, там ще се дискутират въпроси във връзка с климатичните промени настъпващи на планета. Всеобщите очаквания са да се вземат решения и по-стриктни ангажименти за ограничаването на вредните емисии във въздуха и глобалното замърсяване.

Анализаторите твърдят, че главна роля в дебатите ще имат страни като САЩ, Англия, Индия, Китай и други развити страни. Оставя се впечатлението, че останалите представители са само присъстващи, които очакват парче от големия пай на разпределени субсидии.

Предполагам не е нужно да Ви убеждавам в стратегическото влияние на България на Балканите и в Черноморския регион. Визирам не само географско разположение, но и  политическа воля, която има своя отпечатък. В период на промени и желание за започване на ново начало, българското правителство има уникален шанс да окаже положително влияние не само на международната сцена, но и в регионален мащаб.

Приканвам както Вас, така и останалите български представители на конгреса в Копенхаген да бъдете активни участници. Надявам се това да не е самоцел, но да бъдат координирани усилия за подобряване на екологичното равновесие в България. Не е тайна, че нашата страна е на едно от последните места по енергийна ефективност и екологичен баланс в Европейския съюз. Точно затова, моментът е настъпил за активни действия за излизане от екологичната криза. Стабилизирайки екологичния баланс на регионално ниво, ще дадем сериозен принос за глобалнот подобряване на климатичните условия!

Бих искал да завърша това писмо с изразяване на безусловната си подкрепа към Вас. Като представител на България на международно ниво, Вие сте представител и на всеки български гражданин по отделно. Затова изразявам своята подкрепа към Вас, публикувайки това отворено писмо в Интернет пространството.

На 15 Октомври в един ден, над 8000 блог страници от 136 страни пишат на темата за климатичните промени. Бих искал да знаете, че дестки български автори на блогове се включват в тази инициатива, наречена Blog Action Day.

Оставам с искрена надежда, че с обединени усилия можем да окажем положително влияние на планетата Земя!

С уважение,

Петър Рашев

https://bulpete.wordpress.com

Това писмо е изпратено до министъра на „Околната среда и водите“ Нона Караджова, заместник министъра на „Oколната среда и водите“ Евдокия Манева, началник отдел „Политика по изменение на климата“ М. Димитрова, министъра на „Външните работи“ Румяна Желева, председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова, министър на “ Финансите , енергетиката и туризма“ Трайчо Трайков.Advertisements

16 thoughts on “Отворено писмо относно климатичните промени

 1. tin4e 15, октомври, 2009 / 14:49

  Браво, имаш ли нещо против да използвам текста ти и аз да изпратя едно писъмце

  • bulpete 15, октомври, 2009 / 14:49

   Имаш „зелена светлина“ от мен!

 2. Милена (Меми) 15, октомври, 2009 / 14:49

  Браво, поздравявам те! Дано най-после имат смелостта да направят драстичните стъпки, защото нищо друго няма да е достатъчно…

 3. Svetla Bonova 15, октомври, 2009 / 14:49

  Днес сутринта по радиото чух за темата на блогърите днес. Преглаждам вечерта какво са сътворили българските блогъри и твоят ми се стори много на място. Повечето сме състредоточени върху кризата и икономиите, които трябва да предприемем за да се справим с последствията и. Намаляването на климатичните промени и опазването на баланса в природата изглеждат много илюзорни и химерни. Нима обаче кризата не е резултат от нарушаване на баланса?! Хубаво писмо! Може да се адресира и до Министерството на икономиката и енергетиката. Те решават за енергийната политика на държавата. Дали да инвестираме в скъпи но възобновяеми енергоизточници или в мерки за намаляване на енергопотреблението…? Въпрос на здрава логика и баланс!

  • bulpete 16, октомври, 2009 / 14:49

   Благодаря за предложението!

 4. Стаси 16, октомври, 2009 / 14:49

  Радвам се за предприетото действие! Нека бъдем активни!!!

 5. Николай 16, октомври, 2009 / 14:49

  Дано му бъде обърнато внимание на писмото ти ;]

 6. UZUMAKI 17, октомври, 2009 / 14:49

  Цялата свинщина около глобалното затопляне и скоростните климатични промени, дело на човека, са тотален crap; стига сте се поддавали на манипулации.

  • bulpete 17, октомври, 2009 / 14:49

   @ Uzumaki: Цялата иницаитива на блогърите може да е манипулация на стадото. Но, когато след 20 години крайните квартали на Варна и Бургас са под вода, ще си все още жив свидетел на времето, когато никой не го бе грижа. Моят подход е директно към хората в България с влияние на практика. Ще информирам за техните реакции!

 7. UZUMAKI 24, октомври, 2009 / 14:49

  Хаха, човече, слез на земята. Ако ледените шапки се разтопят, Сан Франциско да му мисли, не Варна и Бургас. Докато релефът не се измени и океанът не стигне до България, сме на сигурно, така че спи спокойно.

  • Анонимен 25, октомври, 2009 / 14:49

   Чудя се на тъпотата на тоя UZUMAKI! Не разбира ли, че и Сан Франциско, и Варна, и Бургас са все в същия леген наречен Световен океан, чието ниво ще се повдигне едновременно като се разтопят „шапките“. Ех, вродена и търпяна тъпота, ти ще погребеш света!

 8. UZUMAKI 26, октомври, 2009 / 14:49

  Драги ограничен Анонимен, има два вида морско ниво – относително и абсолютно; много зависи кое от двете и до каква степен е афектирано от евентуалното глобално затопляне. Ако океаните се повишат с десет метра (да речем), всички ще загазим, но ако няколко глетчера си отидат, нас не ни ***. За да се наводнят Варна и Бургас, трябва да стане някакъв Роланд Емерих катаклизъм, а в обозримото бъдеще това не е никак вероятно; все пак, дори и да стане, няма да е резултат от човешката намеса, нито пък е в наши ръце да го предотвратим.

 9. Алексей 16, ноември, 2009 / 14:49

  Тука се водят високоинтелектуални спорове! Хора вие парното платихте ли си? Че , ако не сте, ще сте част от глобалното замръзване скоро! Мърсотията в този свят ще си става все по- голяма и по- голяма , 1 Тим 3
  Работата е ние да стоим извън боклука и да имаме ясна позиция за нас и нашите семейства . Това е начин на живот , а приказките за свтовните проблеми ги оставете на Бойко Борисов, той ще отиде ако трябва при папата и ще решът какво е необходимо да се направи по въпроса . Сполай ви!

 10. Иван 6, декември, 2009 / 14:49

  На форума в Копенхаген няма да се дебатира за „екологично равновесие“. Какво имаш предвид? Относно ограничаването на емисиите CO2 – няма научна основа като основание за замисленият нов данък, това надявам се че става ясно. Стига пропаганда, оставете хората намира, особено децата.

 11. QkY 12, декември, 2009 / 14:49

  не се интересувайте от climate change, a от climate gate. А иначе е забавно как обикновено най-ревностните защитници на идеята за глобално затопляне причинено от човека, са хора, които много говорят, но обикновено не знаят какво казват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s