Сватбено пътешествие 1.0

helpful_groom

Сватбеното ни пътешествие започна с 2 спуснати гуми на автомобила. „Добронамерен съсед“ ме поздрави за добре дошъл в квартала, като се е опитал да подчертае, че мястото където съм паркирал през нощта е негово?! Няма да си хабя нервите да се ядосвам, но очаквайте продължение на историята…

След прекарани 2 часа на смяна на гуми и разходка с такси до вулканизтор, най-накрая тръгнахме! Избрахме маршрутът ни да мине през Гоце Делчев – Илинден – Драма, защото не познавах тази част от Балканите. Иначе пътят минава през Разлог и Банско, но няма какво да спомена относно тези „китни бетонени селца”.  Карал съм няколко пъти сноуборд на Пирин в подножието на в. Тодорка и планината е истинската причина да дойда – не безбройните хотели нагъкани без инфраструктура и идея.

Пътят през местността Предела криволичи из красиви планински хълми, които през есента са в различни цветни багри. Слънчевите лъчи докосваха листата на дърветата, които по това време на годината бяха в прекрасни цветове.

pred

В Гоце Делчев се отбихме на гости на приятелско семейство.  Лидия и Бойко, заедно с децата им Мария и бебето Божидар ни посрещнаха с широки усмивки и отворени сърца. Вярата в Господа е скрепила това семейство и им дава надежда за живота напред. Тяхното гостоприемство, сърдечност и лъчезарност бяха прекрасен следсватбен подарък за нас. Винаги е добре да имаш приятели при които да се отбиеш. Още по-добре е да спечелиш приятели на готово, само заради факта, че си се оженил за прекрасна невеста!

Избрахме с. Огняново за първа спирка за нощувка. Следвам принципа да питам местни хора за най-подходящо място нощувка. След като отминах няколко минувачи, се спрях пред човек с побеляла коса, до когото явно си играеше внучето му.

„Добър ден. Да препоръчате някой приятен хотел в селото, подходящ за младоженци като нас?”- запитах аз.

„ Разбира се, ще ви покажа най-доброто място. Даже аз съм се запътил натам – работя като охрана в хотел ДЕЛТА.

За миг извика жена си да прибере внучето, непознатият се качи в колата ни и за няколко минути се превърна в ценен познат. Разказа ни за ситуацията в селото, показа някои от хотелите и ни заведе до просторния двор на хотела. Четири постройки със стаи, закрит басеин, сауна, джакузита, детска площадка и дори изкуствено езерце за ловене на риба съставляват хотелският комплекс.

Оказа се, че заради текущ ремонт на едната от сградите, получаваме възможност да ползваме лукс апартамент, на цената на двойна стая.

„Случайната среща” с охраната на хотела ни позволи да открием едно прекрасно кътче от България, в което се влюбихме и с удоволствие ще посетим отново. Най- малкото заради пропуска ми да се цопна в басеина с минерална вода.

Пътят до ГКПП Илинден ми напомни за миналите дни в българската история. По тези земи многократно са крачели български войници, които са се борили за доброто на нашата държава. През времето на комунизма, хълмите около границата са служели за прикритие на биещите до пръсване сърца на български бегълци през границата. Сега само изоставена табела „Граничен район” напомня за миналото. Илияна ми разказа за детските и спомени от живота в пограничен район край Петрич. Как детското й съзнание е запечатало сирените на пограничната линия, издаващи липсата на някой местен.

В светлината на тези разкази, минахме за около 2 минути и през бългаския и през гръцкия граничен пункт. Нямаше нито един автомобил преди или след нас – може би заради делничния ден, или заради обедния час?!

Като споменах обеден час, явно наистина гърците не работят по това време. Поне няколко градчета в Северна Гърция през които минахме бяха напълно без признаци на живот. Като се замисля, през което и да е българско село да мина по обяд, предполагам гледката би била същата…

За по-малко от час път заобиколихме планината …… и достигнахме до Драма.

10897322 9213449

Градът е най-големият в района и след като смело навлязохме из централните улички се загубихме. Лесно следяхме посоката към Кавала, но нашата крайна дестинация бе Неа Врасна. По-скоро посоката, която трябваще да следваме бе пътя за Солун. И така след корекции с помощта на местните, успяхме да се насочим в правилната посока.

В ранният следобед достигнахме до залива на Аспровалта и околните крайбрежни селца. През лятото тук гъмжи от туристи, преобладаващо балкански. Каравани, палатки и бунгала са плътно заети в слънчевите дни. Сега, в края на Октомври контрастът е порзителен. Всичко е затворено, няма никакви следи от живот. Както по американските уестърни, камерата показва изпразнен призрачен град, асоциативното ми мислене ме насочи в тази посока. Добре, че българските бандити не са се насочили към грабежи в тази част на света. На пръв поглед, затворените летни къщи биха били лесна плячка…

Около половин час лутане из пустите крайбрежни улички на Неа Врасна и най-накрая с любезната подкрепа на една жена, успяхме да намерим семейният хотел Big Dinos Galini.

Продължението е „Сватбено пътешествие 2.0“ >>>

Advertisements

3 thoughts on “Сватбено пътешествие 1.0

 1. Хриси 2, ноември, 2009 / 14:49

  Най-хубавото и оставащо незабравимо е, че сте били двамата!
  А иначе всеки наш ден е с името „трудност“ и ако понякога ни се струва, че имаме безгрижни и лекокрили дни…то е защото Бог ни дава възможност да придобием опит и да използваме мъдростта и любовта си.
  Като криле, които ще ни закрилят и издигат над препятствията.

 2. Макс 2, ноември, 2009 / 14:49

  Жалко за спуснатите гуми. Като ги махнем тях, пътешествието си е струвло 🙂

 3. Цветана 6, ноември, 2009 / 14:49

  Да, постъпките на хората-егоисти не бива да ни развалят настроението. 🙂 Страхотен разказ, аз наскоро бях в района – но през лятото. Наистина прекрасно е там! Вярвам, че хубаво сте изкарали, особено като младоженци. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s