Поема на Господа

laurie-maitland-symphony-in-red-and-khaki-ii

След като това лято посетих древният град Ефес, вече чета с друго отношение посланието на апостол Павел към Ефесаните. Цялата богата история на града, започваща още от древността разкрива стратегическото значение на това азиатско пристанище. Областен център през II и I векове пр. Хр.

След 133 г. пр. н.е. в Римската империя, като един от най-важните градове и седалище на проконсула на провинция Азия. През късната античност запазва значението си като място на поклонение и седалище на епископа на Азиатския (държавно-административен) диоцез.

В Новия завет Ефес е известен с това, че апостол Павел оставя Тимотей в Ефес („Тогава градският писар, като въдвори тишина между народа, каза: Ефесяни, кой е оня човек, който не знае, че град Ефес е пазач на капището на великата Диана и на падналия от Юпитера идол?“ (Деяния на апостолите 19,35).

Съществува легенда, че след Възнесение Христово Богородица с жените около Исус Христос и апостол Йоан са се заселили в Ефес и живели там до Успение Богородично, където са просвещавали и лекували. През 431 г. император Теодосий II свиква там Третия вселенски събор.    Източник Wikipedia.


Целта на апостол Павел за написването на писмо към ефесяните е била да помогне на читателите си да осъзнаят по-добре измеренията на Божия вечен план. Чрез разкриване на гледна точка от по-глобална перспектива, ефесяните биха могли да оценят и високите цели, които Бог поставя за църквата. Павел описва църквата образно като сграда, чийто крайъгълен камък е Христос. Вярващите в Бога не са някакви свръх човеци, безгрешни и чисти до съвършенство. Във 2 глава на посланието към ефесяните, авторът подчертава, че християните са спасени от греховете си по благодат, като дар от Бога. За да не се похвали никой – само Господ е способен да преобърне разбития живот в прекрасна градина!

В Ефесяни 2:10 пише: „Защото сме Негово творение, създадени в Исус Христос, за добри дела, каквито Бог отнапред е определил да вършим.“

Много ми е любопитна думата за творение, използвана в оригиналния гръцки текст. (ποίημα  poiēma) Думата „поема“, се изполва в днешно време за литератрно произведение.

Никога преди това не съм чувал хора, да бъдат определяни като поеми. С думата „поема“ ми изникват красиви асоциации на изкусно творение. По-важното е, че това не е само някакъв текст излязъл изпод пръстите на писател! Хората са произведение на изкуството, създадени от самия Творец.

Целта на „хората поеми“ не е да седят на рафт на библиотека и да хващат прах. Целта на хората не е да си уредят удобен и щастлив живот. Тектът в Ефесяни ни разкрива планът на Господа за хората още от предвечността. „Бог отнапред е определил“ да вършим добри дела.

Отново, вършенето на добри дела не е с цел да се спасим и да станем много святи. Контекстът на посочените стихове доказва идеята за естеството на „поемите“. Защото са творение на Бога, защото са очистени и спасени от Него – затова те вършат добри дела.

Интересен нюанс се забелязва в глагола „вършим“. Друг начин да се преведе тази фраза е „ходим“. Ходене напред, постигайки прогрес, в това което се върши. В този ред на мисли „поемите“ не са написани веднъж завинаги. Те се променят с течение на времето. Надеждата ми е да съм поема, която става все по-изкусна, все по-близка до плана на нейния Писател.


Advertisements

2 thoughts on “Поема на Господа

  1. Хриси 7, ноември, 2009 / 14:49

    Чудесно! Колко прекрасно и задължаващо е да си „поема“!
    Още веднъж имаме уверението за Божията любов! Досега никога не съм мислила за обичаните от мен хора с това определение „поема“…а за нея се изискват талант, любов, опити, сърце… и още, и още…

  2. Людмил 8, ноември, 2009 / 14:49

    Хубави разсъждения 😉 Колкото повече се доближаваме до гледната точка, от която Бог вижда света, толкова по-красиво става всичко…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s