Сватбено пътешествие 2.0

Доста трудоемки бяха последните 2 седмици за мен. Затова да си припомня гръцкото крайбрежие на полусотров Атон, за мен е едно освежаващо бягство към морето, рибата и споделени моменти със съпругата!

След обстойно проучване в интернет, осъзнах, че в края на Октомври няма много работещи хотели по гръцкото крайбрежие. Бяхме се насочили към района на градчето Stavros, заради романтичните и забележителни разкази на наша обща позната. И така след проведеното проучване се спряхме на едно семейно хотелче със гръмкото име Big Dinos Galini.

Dino е колоритен млад грък, който има студио за татуировки, огромен стар доберман на име Argos и две дружелюбни жени в хотела – в лицето на сестра му и майка му. Стаите са без климатик, затова бяхме в едно от двете студиа на третия етаж на сградата. Терасата с изглед към морето и голямото легло бяха уютно прибежище за двама младоженци.

NEA VRASNA

13186462

Това бе градчето, в което прекарахме 3 дни от сватбеното си пътешествие. Малки семейни хотелчета и къщи със стаи за гости разположени на няколко квадратни километра. През лятото сигурно селцето е оживено, но извън сезона постройките са заключени. Останали са само местните жители, които посещават едно от работещите кафенета. За закуска можеш да си закупиш традиционни гръцки закуски, подобни на нашите баници със спанак или със сладък крем и канела. Ако търсите добър ресторант в градчето, El Greko е приятно местенце.

ASPROVALTA

15393631

Това селище е няколко пъти по-голямо от Nea Vrasna. Дори и в края на Октомври по централната улица имаше работещи магазини и супермаркетчета. Градчето е разположено по продължението на брега в разстояние поне на 3-4 километра. Сред множеството вили имаше и надпис „Вила Станкови“ – доказателство за аспирациите на българските туристи към този район. Минахме и покрай местното стадионче, боядисано в червено бели цветове.

STAVROS

6847718

Това, което отличава градчето от повечето подобни крайбрежни селища, са тесните градски улички. Напомнят малко за тесните пространства в кварталите на Наполи, Италия. Със специфичен стил и привлекателна интимност- това кътче от Stavros е любимо за много туристи. В приземните етажи на местните къщи са се подслонили различни кокетни магазинчета – пекарна, плод и зеленчук, конфекция, аптека и сувенири. Препоръчвам дюнерите и турската кухня на заведение за бързо хранене, което се намира на път за централната улица Alexandrou Panagouli, срещу баскетболното игрище.

OLYMPIADA

Вторник, 27.11.2009 се оказа национален празник на независимостта за Гърция. Представете си гледката да влезеш в провинциално селце и да няма жив човек в периметър от километър. Цялото население се бе събрало в центъра на града – парад с музика, децата в училищни униформи, родителите в официални костюми. След празничната врява от улицата, глъчката се пренася в местното ресторантче на крайбрежната улица. Семейства с деца, знаете гърците като са в настроение как повишават децибелите, сервитьорите едва смогват на поръчки за рибни ястия и морски деликатеси. В края на крайбрежната улица на Olympiada се е сгушила една прекрасна църква.

25755814

STAGIRA

25914425

Древният град е разположен на два хълма в околностите на Olympiada. Разкрити са доста подробности относно организацията на родният град на Аристотел. На мен ми напомни много на друга старинна крепост, която съм посещавал в района на Platamonas. Дори и да не се интересувате от история, разкопки и камъни си струва да се изкачите до крепостта. От там се разкрива гледка, която си струва няколко стъпала труд.

25914498

IERISSOS

Спускайки се 30 км. на юг едно от последните градчета на полусостров Атон е Ierissos. Кокетен и поддържан център с градинки и една уникална църква са се запечатали в съзнанието ми. Дали паркираният пикап пред храма Св. Николай, дали морския бриз или червено бялата фасада, не знам, но се пренесох далеч в Южна Америка. Поне такава атмосфера ми навя гледката.

7175014

Друг приятен спомен от гръцкото крайбрежие –  местен рибар, който говори английски и пред очите ни улови едър кефал. Оказа се международен шофьор на автобус минавал през България многократно.  Денят завърши с приятелски разговор, който подхранва интереса ми към пътуванията и срещите с нови култури.

Очаквайте „Сватбено пътешествие 3.0“ с отговора защо се чувствам добре в България?

<<< А как започна „Сватбено пътешествие 1.0“


Снимки: Panoramio


Advertisements

One thought on “Сватбено пътешествие 2.0

  1. Люси 30, април, 2011 / 14:49

    прекрасни спомени – нека винаги ви е красиво!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s