„Овчар“ ли си?

Рождество Христово е описано в Библията в разказите от Новия завет. В Евангелието според Лука, 2 глава ни представя една картина с няколко действащи лица.

Лука 2:8-20

8 И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си.
9 И ангел от Господа застана пред тях, и Господната слава ги осия; и те се уплашиха много.
10 Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде.
11 Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ.
12 И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец повит и лежащ в ясли.
13 И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки:
14 Слава на Бога във висините,
И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.
15 Щом ангелите си отидоха от тях на небето, овчарите си рекоха един на друг: Нека отидем тогава във Витлеем, и нека видим това, що е станало, което Господ ни изяви.
16 И дойдоха бързо и намериха Мария и Иосифа, и Младенецът лежащ в яслите.
17 И като видяха, разказаха каквото им беше известено за това детенце.
18 И всички като чуха, се зачудиха за това, което овчарите им казаха.
19 А Мария спазваше всички тия думи, и размишляваше за тях в сърцето си.
20 И овчарите се върнаха, славещи и хвалещи Бога за всичко, що бяха чули и видели, според както им беше казано.

Овчарите са първите хора, на които се известява за раждането на Спасител. Това бебе е доказателство за любовта на Бога към човеците „в които е Неговото благоволение“.

В днешно време овчарите са предимно стари хора, които прекарват времето си на полето в подвикване по животни. Свързваме образа на овчаря с беден и неграмотен селянин.

Какво са били овчарите преди две хилядолетия? Предполагам не са били с различен статус и материално положение от днешните овчари. Защо тогава Господ изпратил ангел и небесно войнство за да извести овчари?

Аз бих избрал да разпространя новината из инернет. Ще ангажирам журналисти, медии, влиятелни личности с пресконференции, PR агенции и „имиджмейкъри“. Нали това е Бог, родил се сред човеците в плът! Трябва да се отрзи подобаващо.

Бог не гледа на лице, а на сърце…

Овчарите са хората, приели Исус в сърцата си. За разлика от собствениците на страноприемници и ханове във Витлеем – нямало място за бременната жена и годеника й. Подслонени сред сеното на обора, неканени – без предварителна резервация.

Първите гости, дошли да се зарадват на раждането на бебето били овчарите. Тези хора, свикнали с пустощта и живота на път – точно те приели новороденото. Изисква се стъпка на приемане, стъпка на вяра и приемане от това да чуеш за раждането на „Спасител на света“ и действително да отидеш да го посетиш.

Текстът ни казва, за това, че овчарите отишли във Витлеем. Напуснали полето където нощували и тръгнали да търсят Месията. „Дойдоха бързо … видяха…разказаха“. Действия извършени от овчарите – действия с които, те възвестяват на света около себе си „благата вест за раждането на Месия“. Тази личност, за Която е пророкувано хиляди години преди това, тази нощ е в плът и кръв пред очите им.

Овчарите не се бавят. Не се съмняват, не си организират дебат – дали ангелското войснтво е халюцинация или сега е правилното време в годината за раждането на спасител на света. Овчарите действат! Овчарите търсят, намират и разказват!

Някои от слушателите на новината разпространена от овчарите са реагирали скептично. Всички са се зачудили. Мария запомнила думите на овчарите в сърцето си и размишлявала над тях. Възможно е точно тези думи да са привдигнали вярата й. Да са били светлинка в тъмния и миризлив обор. Тези думи да са били потвърждението, на обещанието, че тя ще е майка на спасителя на света!

Овчарите се върнаха на полето. Нощта бе все така тъмна, звездите все така високо, огънят в огнището угаснал. Но добронамерените им сърца били стоплени от видяното. Ангели хвалещи бога, чудни обещания и едно бебе. Носещо надежда за милиони хора.

Днес, хиляди години по-късно ние сме също обикновени хора. Повечето от нас вършат задълженията си ден след ден, също както овчарите. Но и както тях, знаем една вест. Една новина, която ни изпълва с радост и с мир. Вярата в силата на Спасителя на света ни прави по-добри. И не знам дали заради зимната картина навън, дали заради празнината атмосфера или заради повечето почивни дни … имаме сили да действаме.

Да търсим, да намерим, да разкажем, да помогнем … Да донесем усмивка на нечие лице, да утвърдим вярата на обезкуражените, да насърчим тези, които хвърлят много труд, но не виждат плодове.

Сега е подходящ момент да действаш! Сега е момента да си „овчар“!

Advertisements

One thought on “„Овчар“ ли си?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s