Симфоничен концерт

Как изглежда един почитател на класическата музика? Имаме изградени стереотипи за феновете на отделните типове музика. По начина, по който човек се облича го определят като грънч, рапър или диско машина.

По интересното е, че съществува и неписано правило за възприемането и реагирането на музиката, която се слуша. Нагласи и предубеждения наслагвани с времето, хората около нас и рекламните видеоклипове.

На снимката отдолу, не бихте предположили, че младите хора се радват на изпълнение от опера на открито. Не, това са метъл фенове, които се наслаждават на музиката като развяват дългите си коси. В знак на принадлежност към метъл културата се издига знак, наподобяващ рога.

А как изглежда средностатистическият слушател на оперна музика? В костюм, с изтънчени маниери и префинен вкус?

Ето какво се случи с мен по време на един от блестящите класически концерти в зала 1 на НДК. Майсторският клас на Анна Томова Синтова изпълни един букет от подбрани класически симфонични изпълнения. Наслаждавах се на прелестните гласове в уникален синхрон с Академичния симфоничен оркестър.

Несъзнателно започнах да си тактувам с крак, под напора на емоцията и увлекателните ритми. След още едно брилянтно изпълнение добавих и главата си, като предприех движения в синхрон с изпълнението. След минутка, усетих допир по рамото си. Беше жена в преклонна възраст, която процеди през зъби: „Моля прекратете това друсане на главата си. Много е изнервящо!!!“ Удържах се да не отвърна на удара. Все пак слушайки класическа музика, аз се успокоявам. Затова в автомобила си напоследък в задръствания и маршрути из София слушам все по-често симфонична музика.

Да се върна на случката от концерта в НДК. По време на следващите няколко произведения, внимавах много да не си мърдам главата наляво и надясно. Даже се усетих, че забавих и дишането си, да не би да смутя още повече духа на дамата зад мен. По време на антракта съвсем културно се изнизах за кратка разходка из коридорите на НДК. Но нали съм обучаван да употребявам слуха си – успях да дочуя разговор от задния ред. Явно възмутената жена не успя да се стърпи и ме коментира пред своята компания. „Млади хора, какво да ги правиш. То сигурно момчето за първи път е на симфоничен концерт. Не знае как се слуша музика!“.

Опитвам се да се разграничвам от злостни критики и подмятания, затова спокойно се завърнах на мястото си след антракта. Случката обаче ме наведе на мислите за стереотипите и изградените предрасъдъци. Щом е млад човек, значи не цени класическата музика като изкуство. Щом е възрастна жена, значи не слуша нищо друго освен стари градски песни…

Истината е, че младото поколение възприема музиката по различен начин. Когато някое изпълнение ми хареса, аз не мога да седя без емоции на стола и да не мръдна. Поколението на MTV сме свикнали да реагираме на музиката. Особено, когато тя ни харесва. Освен наслада за мозъка, душата и сетивата ни, включваме и тялото си в преживяването. Дали чрез движение на крайниците, дали чрез поклащане на торса или просто тактово помръдване на главата. Затова идеята да не мърдам и едва ли не да спра дишането си при звука на гениално сътворено музикално изпълнение, е много странна за мен. Ако не показвам емоция, то тогава не съм и съпричастен на също толкова емоционалния композитор, който е подредил нотите.

Какво е бъдещето на класическата музика? Със сигурност няма да липсват поклонници на вековните творби, защото хубавата музика живее вечно. Но, също така съм убеден, че ще продължават да се появяват иновационни форми на взаимодействие между новите идеи и класическия жанр. Ще се смени и поколението – почитатели на творбите на Росини, Моцарт и Бетховен. Надявам се, когато остарея да не се превърна в старец, осъждащ порядките на „младото поколение“. Кое би било по-добре: публика съставена от млади хора, които се наслаждават на творбите или празна зала?

Снимки: BrandonWu, CBC.ca, Svconline.com

Advertisements

4 thoughts on “Симфоничен концерт

 1. Чичо Гърга 18, януари, 2010 / 14:49

  Браво за статията!!! Рядко реагирам на такива словоизлияния, но този път съм впечатлен наистина. Ужасно вярно и ужасно тъжно…и ужасно мъдро от твоя страна да не осъдиш дамата – аз щях да я наредя доста солидно за мой срам…само искам да добавя, че дами като тази надали ще могат да оценят и съвременни музикаални гении, които не творят по начина, по който са го правили класиците, което я прави по-скоро сноб, отколкото ценител на качествената музика.

 2. Графът 21, януари, 2010 / 14:49

  Поздравявам Ви за разсъжденията!
  Толерантно се въздържате да наречете нещата с истинските им имена, но аз ще го направя.
  По Вашия начин на слушане Вие получавате от музиката всичко, което е за Вас – 100%.
  Въпросните „възпитани” (а по-скоро сноби), не „чуват” и 30%!

 3. Муниконтин 21, януари, 2010 / 14:49

  Ако човек чува музиката, а не само я слуша, той я съприживява и тогава тялото му не може да не реагира! Това няма нищо общо с възрастта! 😉 Старата дама да има много здраве! 😀

 4. lammoth 8, февруари, 2010 / 14:49

  Само да вмъкна, че метълите от първата снимка може да са на концерт на симфоник-метъл група, доста популярен жанр, който смесва класическа музика и метъл. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s