Народни танци

За хората с по-заседнал начин на живот е важно да има форма на спорт и движение. Важно е работещите в офиси, зад компютри, закотвени на столове (като мен и жена ми) да практикуват някакъв спорт. Не само заради физическата форма, но и заради психологическото разтоварване се записах на плуване. След като обиколих близките квартални басеини се спрях на плувен комплекс Спарта (бившия басейн Спартак). Любопитно е, че 25 метровия и 50 метровия басеин са разделени и се предлагат в два различни пакета. Препоръчвам по-малкия басеин, в комплект със сауна и възможност за фитнес.  

 Истината е, че всеки човек си има предпочитания за начина на изразходване на енергията. На Илияна и трябваше малко повече време да открие подходящото хоби.Като жена, израснала в югозападна България фолклорните ритми определено и идват отръки. Затова се отказах от опитите си да убедя съпругата си да се топне в „студената вода“ през зимата. Насърчих я да потърси школа за народни танци и не след дълго се появи подходяща възможност. Оказа се, че точно в съседния блок има подходящо помещение за тренировки по бокс, тае бо и народни танци.

И така представям ви танцова школа „Нашенци“Фолклорната формация представлява танцов ансанбъл, като освен фолклорни програми предлага и изпълнение на нестинарски танци и кукерски игри. Провежда и обучения по български народни инструменти. А за всички бъдещи младоженци – експресни уроци на сватбарски хора и ръченици. 
Илияна се включи в школата по народни танци за напреднали. Жени на различна възраст и с разнообразни професии вече 2ра година танцуват всяка седмица. Внушителния брой от 22 научени хора респектира с разнообразие и майсторство. Ще се радвам, ако съпругата ми освен да се поизпоти, съумее да намери и приятелки сред танцьорките.

Много ми допада хъсът и желанието, с което хореографите и инструкторите обучават. Не са много танцовите школи, които имат Фейсбук страници. Дори участниците в репетициите си препращат клипчета с народни хора по и-мейлите! Радва ме видният ентусиазъм за запазване на българските традиции и разпорстранение на автентичното фолклорно изкуство.

За завършек, ще ви поздравя с едно от хората от курса за напреднали. Клипът е сниман с участието на танцьори от ансамбъл „Филип Кутев“. В песента, която спада към типа малашевско хоро текстът е показателен. Пее се за работник, който с желание ще отиде на работа и ще вземе със себе си гайдата си. Гайдата е символът на позитивното, на оптимистичното и активно отношение, което всеки от нас трябва да вземе със себе си. Ако отивате на работното си място с желание и оптимизъм, тогава шансът нещата да се развият по мед и масло е значително по-голям. Тогава работата няма да е сива и безидейна, шефовете няма да лазят по нервите ви и след края на работния ден, ще имате сили за своето хоби!

 

 

Още връзки:

Текстове на народни песни в Balkanfolk.com

Снимка: nashenci.org

Advertisements

3 thoughts on “Народни танци

  1. Иво 14, октомври, 2010 / 14:49

    Рали, много ти се радвам 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s