Чай

Закупих този пакет чай от една закътана механа в Добринище. В днешно време мозъците ни са така промити, че се плашим от всичко да не би да е менте. Не вярваме на био продукти, ГМО продукти и още какви ли не други продукти. Просто защото „домашно“ вече няма дори и в селата. 

Все пак бих искал да попитам: според вас това истински билков чай ли е?

На етикета пише „Смес от Екологично чист чай от горски и полски билки набрани от Пирин и Западни Родопи“. Отпечатан е и мобилен телфонен номер за връзка.

 Следва списък с 21 билки, изброени по възходящ ред в зависимост от количеството:

 

  Изброените билки, сред които цвят от роза, цвят от магарешки бодил и ехинацея респектират! Още по-завладяващо е уточнението на продавачката, че човекът който берял билките отделял по-голяма част от времето си да обикаля планините. За да се снабди със стръкове от „бабини зъби“ целенасочено обиколил района на Кресна.

Как ви се струва цената от 8 лева за такъв пакет от билки?

Сравним ли е този продукт с вносните продукти на пазара? 

 

Бял чай от Biozona – 6 лева

 

 

Lipton  (20 пакетчета)

в Пикадили – 3.55 лева

  

 

  

Vitax за отслабване (30 пакетчета)

по магазините – 7.99 лева

 

 

 Китайски чай  за отслабване

(30 пакетчета за 1 месец)

Цена: 25 лева

 

 

 

Естествено, че предпочитам да пия натурален български продукт. Може да съществува риска да си запарвам листата от нечия окосена ливада… Но предпочитам този риск, пред опасността да пия химически продукти внесени „от далеч“. 

Всъщност вие какъв чай пиете?

 

Още по темата: 

Любопитно за видовете чай

Бързото отслабване е опасно за здравето

 

Advertisements

2 thoughts on “Чай

  1. ИвαN 24, март, 2010 / 14:49

    Черен 🙂 С мляко или сметана, ако съм навън. За съжаление от пактчета, но помолих един приятел да ми донесе от Русия не-в-пакетчета 🙂
    Иначе, да, и аз предпочитем смесиците в торбички, където може да се види какво има, за съжаление, обаче, и те скоро може да изчезнат заради средата и културния стереотип, който сме избрали да ни се налага.

  2. Димитър 24, май, 2011 / 14:49

    Ако човека е билкар и планинар,цената е добра за потребителя и за него и пласьорите му,но ако…..По някога тези билки/изброените/ много помагат,но дали могат да се комбинират така толкова.Има чай на проф.Ламбрев за бъбреци,който сега струва 1.20 лв,а беше 1 лев и се пордава по аптеките и много хора са му благодарни.Върши същата работа и по безопасно,отколкото изписаните ми лекарства и антибиотици за 50 лв от доктора.Не пишете колко грама е този пакет.Но дали да се вярва,това е въпроса.За това трябва съответите служби да дават това право по пазарите и лафките.Ако познавате билките,е много добре,но…..Всеки да си прави избора.Лекарствата по аптеките също вредят и не се знае това което пише,дали е вярно,особенно в такива държави като РБ,в която всеки внася и продава,без пълен контрол съгласно чл.52 от Конституцията ни.Бог да ни пази.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s