Великденското яйце

Настана отново Великден и хората се защураха по хипермаркети, магазинчета и пазари да пазаруват. В края на краищата празник е – не може на оскъдна трапеза да се посреща…

И така в историята главен герой е едно яйце. Закупено ей така, от пазара. Пренесено до къщата на младо семейство с внимание. Толкова трудно напоследък се намират бели яйца! Освен, че цветовете на боята за яйца хващат по-лесно белите яйце, тази разновидност се отличава с крехкост. Аха да проявиш невнимание и се счупило яйцето…

Усърдна подготовка изразена в подбор на 3 вида боя за яйца. Искане на съвети – как се варят яйца с най-малък процент на жертви.

А самото боядисване… Това се е превърнал в един „свят“ обичай, свещенна церемнония издигаща яйцето в най-съкровенния предмет.

След експеримент с цветовете се появило много красиво яйце. Преливащи нюанси на синьо, розово, лила и зелено. Веднагически това яйце било обявено за най-красивото от целия куп 40 яйца. Започнала дори фотосесия- с цел да се увековечи перфектната визия, да се похвали младото семейство пред приятелите си.

След всичко изброено дотук, не е изненада, че това конкретно яйце си помислило, че е най-красивото на света. „Вирнало си носа“ както казваме и още вечерта се отделило от останалите яйца. Решило, че ще търси по-голямо признание и популярност, се спуснало по пълзящото разстение на терсата.

Броени минути и ето че яйцето било вече в градинката пред блока. Било вече преди смрачаване, дори захладняло. Но нали яйцето било решило да се появи по телевизията за празника продължило пътешествието.

Скоро на пътя на яйцето се явил заек. Знаете, че хората имат склонността да си измислят символи, знаци и традиции. И поради тази причина и Яйцето си помислило, че това е „Великденският заек“. Единственото пухесто и дългоухо същество, което на Великден може да приеме славата и светлината на прожекторите. Яйцето се зарадвало на мисълта, че двамата със заека щели да бъдат като крал и кралица на държавата. Пък кой знае, може и някое рекламно договорче да подпишат за целогодишен ангажимент с някоя компания!

Голяма била изненадата на яйцето от поздрава на Заека:

– Христос възкръсна!

Досега съществото с крехка черупка било чувало само за козунаци, яйца, зайци и минаване под маси… Явно имало нужда да разпита Заека! Кой е този Христос и как така е възкръснал?

………………………………………………………………………..

Знаеш ли причината да има Великден?


Advertisements

2 thoughts on “Великденското яйце

  1. Боян Цветков 6, април, 2010 / 14:49

    Има Великден, защото Исус възкръсна за нас, грешните, като даде живота си по ужасно мъчителен начин, за да можем да живеем живот изпълнен с радост и смисъл.

  2. bebona 6, април, 2010 / 14:49

    Ама много ви у хубаво яйчицето, браво, младо семейство 🙂
    Хубава е и приказката, трябва да я разкажеш на някое дете 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s