Слушаме ли се докато разговаряме?

Скоро ми обърнаха внимание на темата за разговорите, които водим в наши дни. Забързаното ежедневие ни осакатява в начина, по който разговаряме по между си. По-точно в начина, по който слушаме събеседника си. В повечето случаи ние не осмисляме какво ни казва човека, а обмисляме какво да отговорим!

Термините в превод от английски са „автобиографичен и емпатичен слушател“(англ.). За пълноценен разговор се препоръчва да гледате говорещия човек в очите. Кимането и ответни реплики, показват заинтересованост. Те са ясно доказателство, че следите думите на събеседника си.  

Преди 2 години прочетох една интересна книга на Лари Кинг за изкуството да бъдеш добър събеседник. Ето някои пасажи, които са ме впечатлили… 

 

Разглеждайте нещата от друг ъгъл. Интересна и неочаквана гледна точка дори по познати теми. Такива личности са мислещи хора, не разсъждават на базата на стадния принцип.

Добрите събеседници притежават широк хоризонт на познание. Не само по теми от сферата на тяхното хоби и интереси. Любознателните хора освен чрез книги, медии и Интернет научават нови неща и от своите събеседници.

Говорете с жар и настроение. Приятните хора за разговор са изпълнени с ентусиазъм. Демонстрират страст относно начина си на живот и това, което им казвате. Помислете какво ви ентусиазира: децата ви, хобито ви, някоя книга или филм, скорошно преживяване… Ако успеете да обясните на слушателите си защо сте запалени по темата, ще бъдете интересен събеседник.

Не говорете единствено за себе си.

Не се разпростирайте прекалено много върху собствената си особа. Върнете топката: “ А вие, къде работите?” “Какво е мнението Ви за …”

Проявете съпричастност. Добрите събеседници показват отношение както към думите, така и към чувствата на събеседника си. Ако някой говори,че е преминал успешно интервю за работа, реагирайте “Браво на теб!” “Пожелавам ти успех!”.

Проявете чувство за хумор.

Не се насилвайте да бъдете забавни, а следвайте хода на раговора. Шегите трябва да са естествени и непосредствени.

Изградете собствен стил. Умелите събеседници не имитират някого другиго. Те са себе си, с изграден стил, който показва сигурност естественост.

– Знайте кога да замълчите. Независимо колко голям дар слово имате, в някои моменти е по-добре да замълчите.

Откъс от “ Как да водим разговор, без значение с кого, кога и къде“ Лари Кинг – ИК Жануа 98

“По-добре да замълчиш и да те помислят за мъдър, отколкото да проговориш и да няма съмнение, че не си.”

Advertisements

3 thoughts on “Слушаме ли се докато разговаряме?

 1. bebona 28, април, 2010 / 14:49

  Ей, Пепи, кога ще се видим с вашето семейство?

  А последният цитат съм го чувала така: „По-добре да мълчиш и да те мислят за глупав, отколкото да проговориш и да разсееш всякакви съмнения“.

  Поздрави и още (но като се видим) :))))

 2. Боян Цветков 1, май, 2010 / 14:49

  Темата за разговорите напоследък ме вълнува и мен. Усещам как неумението ми да общувам се отразява на взаимоотношенията. Бихразширил малко темата в посока на това дали можем да изслушваме хората срещу нас, какво е да си активен слушател, тоест такъв, който наистина слуша отсрещната страна без да се опитва непременно да отговори нещо? Аз често попадам в капана на това да се опитам да отговоря нещо на момента, да дам съвет, без да разбера напълно човека срещу себе си.

 3. pierrot 2, май, 2010 / 14:49

  Много правилно и интересни цитати 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s