Кулинари блогъри… или рецепта за ризото със скариди

Оказа се, че повече от година не съм запрятал ръкави за да сготвя ястие. На шегите от страна на Илияна (съпругата ми), отговарях само с неясни обещания. Затова, след като прегледах книгата с рецепти, реших да приготвя ризото със скариди. Лятото наближава, а пък морските ястия определено са ми по вкуса.

Запътих се към пазара със списък в ръка. Не бе лесно да се сдобия със целина и аспержи. Някои от продавачите на сергиите не знаеха как изглеждат тези зеленчуци, което ме озадачи допълнително. Все пак набавих нужните продукти (скаридите бяха вече обелени и сварени, но като за новак готвач ми е простено 🙂 )

Сетих се за един забавен филм, номиниран за Оскар заради играта на неуморимата Мерил Стрийп. В лентата „Джули и Джулия“ се проследява кулинарното пробуждане на две дами, живяли с 50 години разлика във времето. Едната съпруга на американски посланник в Париж, която се записва на курс по готварство и в последствие издава бестселър книга за готвене. Другата дама работи в офис обича да готви за удоволствие, но решава да сготви всички рецепти от книгата бестселър за една година. Като допълнение публикува в своя блог емоциите и резултатите от вършеенето из кухнята.

Сцената, в която Мерил Стрийп се заговаря с продавачите на сергии на пазара в Париж ми напомни за тръпката да пазаруваш по рецепта. Търсиш точно определени артикули подбираш възможно най-доброто, защото не желаеш ястието да е провал.

От друга страна блогърът в мен постоянно премисляше как да представя на своите читатели кулинарните си приключения. Така се видях в образа на Джули, която публикуваше част от живота си на страницата на своя блог.

Какво се получи? На книга описанието звучи изящно примамливо:

“ В това апетитно ризото с морски дарове аспержите запазват своя фин вкус и структура“.

На практика след продължителното бъркане, оризът се разкашка. На Илияна  скаридите и се сториха тежки, а след 1 ден престой в хладилника ястието просто нямаше добър вкус. Но наистина, аспержите запазиха и формата си и крехкия си вкус.

Ще продължа със своите кулинарни опити, които с неугасващ ентусиазъм бих споделял на страниците на този блог! До скоро…

logoГласувам статията като свежа

Още за рецептата: BG help  или Домашен пир на Рийдърс дайджест

Още за филма: На официалната страница

Снимки: Cinefish.bg

Advertisements

2 thoughts on “Кулинари блогъри… или рецепта за ризото със скариди

  1. pierrot 16, май, 2010 / 14:49

    Съгласен съм с Майк!
    Готвенето е голяма мания, която при мен носи много положителни емоции и не-рядко добър оборот на сайтовете за готова храна…:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s