Тази седмица научих …

 

По- лесно е да се почива два делнични дни, отколкото да се работи в един почивен ден. В събота улиците бяха пусти, офисите също. Направих опит да се свържа с дузина колеги в бранша, само на две три места вдигнаха стационарния телефон. 

От фирмите за сортиране на боклука следят състоянието на кофите! Свързах се с „Екопак България“ АД за липсващ жълт контейнер. Учтиво ми отговориха, че знаят за липсата и до 10 дни ще бъде доставен нов. Месец по-късно наистина можем да събираме пластмасовите си отпадъци разделно.

 

 

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Тази седмица научих …

 1. Dafar Shaban 21, май, 2010 / 14:49

  Извинявай за може би лаишкия си коментаро-въпрос: Издирвам отдавна как е разпоредено по закон кой е отговорен пред блока ми да има жълта и зелена (и синя) кофа – общината или компанията, която по договор се грижи за моя квартал? В момента изхвърлям отпадъците си в контейнерите пред Билла и Кауфланд в Овча Купел, но преди 3-4 години кофи имаше в целия квартал и набързо се изпочупиха или изчезнаха.
  Мислех си даже да направя кампания, с която да навия съседите си да си изхвърлят пластмасата, хартията и стъклото заедно с мен пред магазините и, ако се съберем повечко да искаме от общината да ни сложат кофи с обещанието да се ползват по предназначение.

  • bulpete 21, май, 2010 / 14:49

   @ Dafar Shaban:
   На нашата улица изчезна една обикновенна кофа (освен жълтата). Тогава се обадих в сметоизвозващата компания “ Чистота Искър“ за да помоля да я върнат на мястото й. Те отговориха, че бройката за всяко населено място е точно определена и не може да слагат повече от определеното. Имат си отговорник за моя квартал, който щял да провери броя на контейнерите. Оказа се, че кофата е преместена на 100 метра, а не е изчезнала.

   Относно контейнерите за разделно събиране, си отговарят определни фирми. Виж в близките улици „цветните“ контейнери на коя фирма са и се свържи с нея. Това, което ми отговориха от „ЕкоПак“ е следното:
   „Според Вас броят на контейнери в района , който живеете е малък, но ние следваме нормативните уредби за управление на отпадъците и Споразумението с МОСВ, за всяка година и не можем да си позволи разполагането на допълнителни контейнери. “
   За да не се забиеш в бюрокрация до гуша, първо активно атакувай фирмата за разделно сметоизвозване. Говоря за телефонни обаждания и и-мейли. Не за друг вид атаки с боклук =: )
   Ще се радвам да следя случая и ако нямаш нищо против може да пишеш пак. Или на e-mail: bulpete@abv.bg
   Успех!

 2. Боян Цветков 21, май, 2010 / 14:49

  Аз мога да добавя също нещо в тази връзка. Компанията, която обслужва Надежда 1, където живея премахна повечето контейнери около моя блок заради това, че хората изхвърлят всичко в контейнерите за пластмаса, хартия и метал. Тоест, проблемът е в самите живеещи там, а не във фирмите, които извозват контейнерите. В допълнение ще кажа само, че при нас има 2 вида контейнери – 1 зелен за стъкло и 1 жълт за хартия, пластмаса и метал. От една страта хората са били улеснени максимално с разделянето – металът, пластмасата и хартията са на едно място, от друга обаче манталитетът и отношението на живеещите към природата е под всякаква критика. Затова аз събирам разделно, но изхвърлям боклука с колата(!), докато стигна желаната кофа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s