Teen @10

                                                                            Gettyimages

Не, не е 1 Юни или 15 Септември. Но, защо пък трябва да се сещам за българските деца само два пъти в годината? Повод за публикацията ми е един материал. Проучване на британски специалисти показва, че все повече момичета навлизат в пубертета с навършването на 10 години. 

Като възможни причини се споменават нездравословният начин на живот, химикалите в храните, затлъстяването. Опасност за съзряващите девойки, според учените е сексуалната неграмотност на тази крехка възраст.

Това, което ме притеснява е, че децата спират да имат детство. На десет, единадесет години да започнеш да слагаш грим, сутиен и допълнителни женски аксесоари е меко казано заробващо. Та, нали цял живот сме възрастни. Нека децата имат своето детство. 

Дали ние възрастните нямаме пръст в тази работа? Постоянни натяквания за спазване на норми, като по този начин не се оставят децата да са естествени и неподправени. Или другата крайност на отглеждане в безхаберие, незаинтересованост как детето прекарва времето си. Дали по цял ден пред компютъра, пред телевизора или на улицата, няма значение щом не създава грижи.

Да оставим децата да бъдат деца! Да ги отглеждаме с грижа и любов. Това звучи лесно, излязло изпод клавиатурата на човек, който все още няма деца. Но все пак, замислете се – можем ли да бъдем още по-добри родители? Понякога самите деца могат да ни подскажат как…

Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.   

Антоан дьо Сент Екзюпери, „Малкият принц“

Advertisements

3 thoughts on “Teen @10

 1. LeeAnn 19, август, 2010 / 14:49

  Разбира се, че ние сме виновни! Вярната линийка, която отделя безхаберието от прекалената загриженост е много много тънка и много трудно се следва, но е възможно.
  Винаги се радвам на хора като теб, които разсъждават по темата още преди да имат деца. Това (мисленето) е изключително важно, според мен.
  Та… успех 🙂

 2. Боян Цветков 19, август, 2010 / 14:49

  Напълно съм съгласен. Днес дори разбрах, че в САЩ правят кола маска за 8-годишни деца (!!!!!!). Нямам думи. Наистина децата са лишени от дество и като родители трябва да се борим за това те да имат детство, а да не ги третираме като възрастни.

 3. eola 27, декември, 2011 / 14:49

  Добрият родител е готов да стане дете и да расте със своето…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s