София 2020 г.

Днес е събота и отново бих искал да споделя един интересен и много провокиращ проект. Както сте забелязали, темата за красива София живо ме инетересува. Затова съм във възторг от споделените идеи в сайта „София 2020“. Сдружение от архитекти и икономист споделят идеи как София може да стане и по-красиво и по-удобно място за живеене.

Предложени са анимирани проекти, допълнени от видео представяне. Така лесно можем да възкликнем, че идеите са приложими в нашия град. Пешеходни алеи, зелени трамвайни линии, входни порти на София,  тоалетни в парковете, площад „Централна гара“, концертна зала, камера – снимаща София в период от 100 години.  

Може да звучат като утопични и смахнати идеи. Те са плод както на въображение, така и на реални европейски примери. Радвам се, че сдружение „Архитекти за София“ не спира само на ниво представяне. В сайта има опция за подписка, така че жителите на столицата могат да подкрепят идеята, която им допада. На базата на обществения дебат и подкрепа, инициаторите на проекта осъществиха и изложба със заглавие „Годината е 2020. Мястото: София! 

 В края на миналата година бе проведена среща с кмета и главния архитект на София. Прогнозите за бъдещето са обещаващи: с подкрепата на Столична община ще се създаде събирателно място за инициативи, анализи и концепции за бъдещето на града. В момента тече подготовяне на задание за конкурс за нов сайт.

Примерът е налице. Гражданска инициатива може да си сътрудничи с държавните институции за подобряване на ситуацията в България. Бъдещето ще покаже какви ще са резултатите. Междувременно погледнете идеите, може да ви хрумне нещо дори по-полезно и красиво. Ще се радвам да го споделите…

Advertisements

2 thoughts on “София 2020 г.

 1. Андрей Неделчев 25, август, 2010 / 14:49

  Много ти благодаря за тази статийка, Пепи!

  Не бях чувал за този проект и сайт и страшно му се изкефих. 🙂 Приятно ми е да видя и колко много положителни коментари има.

  Поздрави,

  Анди

 2. ExLi 25, септември, 2010 / 14:49

  Яко е, ама някои неща не ми харесват, например колите да са под земята. Особено в центъра има много ценни археологически артефакти, обекти, за които е по добре да се направи достъп, за да могат да бъдат виждани и които биха били унищожени(както строежа на метрото унищожаваше наред).

  Както и например за вратите на София, абе мисля, че хората трябва да вникнат малко повече в духа на София. На Сердика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s