Навици

Днес ще насоча мислите ви към темата за навиците в живота ни. Действията и предпочитанията в ежедневието ни, много често са резултат от повторяеми поведенчески модели. Какво имам предвид?

Защо, някои предпочитат млякото с ориз с канела, а други са вечно отвратени от течността плуваща, върху крем карамела? Ако върнем лентата назад, ще открием, че детството определя много от нашите вкусове. В детската градина, някоя готвачка е преопределила вкусовите предпочиатания на цяла дузина малки невинни ангелчета.

Моята майка е имала челен сблъсък с ром с вкус на мандарина. Затова още от моминските си години до този момент, тя изпитва непоносимост към мандарините. Всяка зима, само мирисът на малките оранжеви плодчета предизвиква вълна от неприятни асоциации.

Дали обаче, ако сме поставени в ситуация, в която нямаме избор – с течение на времето не бихме променили вкусовите си предпочитания и навици?

Присъствах на семинар, където говорителят сподели личната си история за предпочитанията си спрямо кафето. Започнал като млад да пие кафе – с много захар и мляко. В определен момент решил да намали захарта и само млякото смекчавало горчивия вкус на кафето. По време на войната във Виетнам, в джунглите на Азия не било особено удобно да се носят пакетчета захар. И така принуден от обстоятелствата, моят познат започнал да пие кафето си чисто. За да стигне до днешни дни, когато не би потопил в чашата си лъжичка, която е била използвана преди това за разбъркване на кафе със захар.

Силата на навиците може да предопредели живота на даден човек. Затова родителите имат огромно влияние върху децата си. Често вредните пороци на възрастните могат да са видими в живота на следващото поколение, години по-късно.

Сигурно сте срещали една известна максима, описваща технологията на навиците, които се превръщат в наша природа: 

 

„Посяваме мисъл, жънем действие.

Посяваме действие, жънем навик.

Посяваме навик, жънем характер.

Посяваме характер, жънем съдба.“

 

Затова е важно да внимаваме на какво предаваме мислите и времето си. Ако се интересуваш само от автомобили, четеш само за автомобили, говориш само за автомобили – накрая ще работиш нещо свързано с машините на четири гуми.

Какви са навиците ви? Имате ли вредни склонности, с които сте свикнали. Помислете над тях, променете ги, преди те да са ви променили!

Advertisements

One thought on “Навици

  1. Istinskata 30, август, 2010 / 14:49

    Аз си признавам – имам 2 вредни навика (явни) – пия кафе, може да е без захар, но е желателно да има някакво сладко с него (кроасанче, вафличка, шоколодче, сладка…). Направила съм връзката им в ума си и това ми действа крайно нездравословно – 1- во – защото пия кафе поне 2-3 пъти на ден и 2-ро – дори да съм яла здравословно през деня, зеленчуци, плодове, пилешко месо, да не съм докосвала хляб от месеци … дебелея.Май е време да се откажа и от двата си навика, или по-скоро зависимости. Бих искала да имам такава зависимост от Бога. Сутрин вместо да пия кафе и да ям сладко, да бързам да се чуя с Бога, да Му предам деня си, грижите си, да чуя някой друг съвет от Него, да усетя грижата и любовта Му и после да бързам да си хапна нещо от Словото Му, за да ми е сладък и пълен деня. На обяд да бързам да отида в кабинета си, оставяйки телефона си на някой друг и да пийна и хапна от Божието присъствие, за да ме държи бодра до вечерта, защото след работното време, което не е никак малко, се прибирам и ме чакат деца, домакинство, съпруг, а за да им служиш ти трябват доста запаси от дълготърпение, любов, мир и радост…Може и да стане … от днес. Ще те държа в течение

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s