Едни от най-старите скални манастири в Европа

Сърфиране из интернет. Отварям един сайт, виждам препратка към друг, след това забелязвам нова интересна за мен тема и отивам на трети сайт. Така препратен през няколко страници, достигнах до любопитната информация за най-старите документирани скални манастири в Европа. Оказва се, че те са по поречието на Суха река, в района на Тервел – Добруджанското плато.

 

Доказан религиозен живот в тях има още от времето на V – VI в. сл. Хр. Доцент Георги Атанасов смята, че по това време имало преселници от Близкия Изток, прокудени от персийски нашествия.  500 години по-късно тези пещери, познати на местните, се превърнали в убежище на монаси по времето Първото българско царство. Най-голямото им средоточие е край селата Балик и Оногур. Някои учени предполагат, че център на монашеския живот по тези места е бил манастирът “Гяур евлери”, чието име означава “къщи на неверници”. Какво неподходящо име – тъкмо на тези места били хората с отправен взор към Бога!Как е изглеждал светът, погледнат от монашеска килия?

 

 

 

 

Комплексът се състои от църква и девет монашески килии, изсечени в самия скален масив на три етажа, които са свързани помежду си. Интерес представляват кръстът, изсечен върху олтарната маса в църквата, както и множеството графити в подножието на скалния масив, оставени най-вероятно от монаси и поклоници. 
Недалеч, в Сандъкли маара (Раклената пещера) са разположени и няколко единични отшелнически килии, както и църквата гробница, в която са били погребвани монасите.

 

 

България е страна, в която има над 1000 скални манастира. За съжаление само в някои от тях стенописите са частично запазени: край с. Иваново, Русенско; Разбоишкият манастир край Нишава, Софийско; манастир „Глигорът“ край Карлуково, Ловешко; манастирът „Свети Иван Пусти“ край Враца и наколко други. Останалите не са били пожалени от времето и набезите на иманяри.

Сайтът който днес ще представя е на Евгени Йонков. Турист от Варна, но не от тези, които следват потока от хора по басейните и 4-5 звездните хотели. Той се движи встрани от главните пътища и маркираните пътеки и междувремено прави впечатляващи снимки. Освен кадри от скалните манастири, в този блог можете да се насладите и на множество планински гледки. Изникват нови и нови места, които поставям в списъка си за бъдещи семейни посещения!

 

Връзки и снимки:

Блог на Евгени Йонков

Terra Byzantica – византийската култура на Балканите

Музей Силистра и специалистът по скални манастири ст.н.с.д.и.н. Георги Атанасов

и едно видео за развитие на туризма в общини Тервел и Крушари

 


Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s