В най-лошия случай: Видео с Bear Grylls

Discorey Channel пусна нови серии с участието на Беър Грилс. Този път оцеляването не е в най-отделечените точки на планетата. Предаването се казва „В най-лошия случай“ (Worst case scenario) и демонстрира практични начини за реакция в трудни ситуации в градска среда. Така се отговаря на много от критиките, че съветите на английския смелчага не помагат на средностатистическия човек.

Първия сезон на предаването е бил прожектиран зад океана през месец Май и отзивите са положителни. Разгледани са най-често срещаните случаи на смърт в градска среда. Когато има опасност, какви знания биха помогнали за по-добро развитие на случая. Дали може да се превъзмогне паниката, чрез точни и последователни действия. Беър Грилс ни показва как на практика можем да оцелеем при висящ електрически кабел, потъващ автомобил, земетресение, екстремен студ, нападение от крадец.

Това, което ми допада в новите серии е, че Дискавъри са подобрили идейно предаването. Повтарят и изписват най-важните действия в края на серията. Така вместо зрителят да се смайва от красиви пейзажи, може да запомни основните действия, които биха спасили живота. Също така са отделени минути да се покаже как е снимана серията. Така не оставаме с впечатлението, че Беър Грилс е супергерой, а по-скоро, че зад него седи екип от професионалисти, които следят за сигурността.

Все още не се намират видео материали с български субтитри. Затова публикувам една серия на английски, а отдолу съм написал най-важните моменти на български.

Какво да правим, когато спирачките на автомобила откажат? А когато сме се спуснали надолу по стръмен наклон? Този въпрос ми е минавал през ума докато съм се спускал през прохода Хаинбоаз. Ето отговора…

 

Когато откажат спирачките на автомобила по наклон:

– Не изключвайте двигателя! Може да блокира воланът…

– При скорост под 30 км./ч. минаването на по-ниска предавка или дърпането на ръчната спирачка би помогнало. При по-висока скорост ще излетите от пътя!

– Дръжте палците си от външната страна на волана, за да не ги строшите при инцидент.

– Карайте на зиг заг, с идеята при повече триене да спадне скоростта!

– Ако отстрани на пътя има пясък или чакъл, използвайте го за намаляване на скоростта!

– Крайпътни знаци и растителността около пътя биха спрели частично автомобила Ви!

– Не се паникьосвайте! Спокойствието и здравия разум са жизнено важни!  

 

Връзки: Кой е Беър Грилс?

One thought on “В най-лошия случай: Видео с Bear Grylls

  1. Росен 21, септември, 2010 / 14:49

    Хах, бачо Беър явно е решил да спре малко не традиционната кухня(паяци, чевей и др.) 😉 но са полезни неща – както винаги!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s