Тайната на Саграда Фамилия

 

Новата година започна за мен и Илияна с едно пътуване до Барселона. Столицата на Каталуня ни плени със средиземноморски чар, януарско слънце и открити пространства. Има много пътеписи и снимки от „града на Гауди“ (някои са посочени в края на текста).

Бих искал да се спра на един детайл от катедралата Саграда Фамилия. Символът на Барселона е започнат през 1882 година по идея на каталунския книжар Хосе Мария Бокабелла. Идеята е била да се построи храм с името на Св. Йосиф. От 1883 година в строежа се включва архитектът Антонио Гауди. Огромният стремеж на Гауди да създаде висше творение на изкуството поставя непреодолима цел пред целия екип от строители. Смъртта на архитекта 43 години по-късно оставя катедралата недовършена.

Заради испанската гражданска война през 1936 година, плановете на Гауди и много други макети са унищожени. След големи усилия на реставриране през 1940 година строежът продължава. И така до 2010 година базиликата е наполовина готова, а папа Бенедикт XVI  освещава катедралата с меса. Така строителните скелета изчезват поне от вътрешността на храма.

Тълпите туристи, зяпачи и фотографи никога не са намалявали. Те са добър източник на приходи за уредниците на катедралата. Все пак изграждането й става само чрез дарения, а надеждите за завършване клонят към 2026 година – 100 години след смъртта на Гауди.

Този храм олицетворява много неща: стремежа на хората към висините, копиране на форми и гледки от природата, неуморимостта на човешкия труд подчинен на висши цели. Това, което ме притеснява е загубата на първостепенната функция на един храм. Отправянето на молитви към Бога, уединение и хваление към Господа не са много възможни, без да са прекъснати от светкавиците на фотоапаратите. Забързаните крачки на туристи към асансьорите, възбуденият говор на удивените посетители и щъкащите навсякъде любопитни хора, не оставят пространство за уединение и смирение. Аз също бях един от многото с фотоапарат, правещ неистово клипчета. Но в един момент просто спрях, погледнах нагоре, поех въздух и замълчах.

Нека Ви открия една тайна относно Саграда Фамилия. Не, няма да правя забележителни разкрития за заговори и свещенни братства. Бих искал да обърна внимание на един детайл. Поради стотиците, дори хиляди фрагменти от сградата, докато се редите на опашка с поглед вперен нагоре е много вероятно да пропуснете тайната. Тази тайна скрита от много поколения е разкрита за нашето поколение. 

На северната стена, долу ниско в мазето… полу скрит от тухли и строителни материали си стои един кръст. Железен кръст, който някои биха взели за част от решетка. Това е отговорът на най-важния въпрос терзаещ човечеството: Как да достигнем до Бога?

Чрез кръстта! Само кръстната смърт на Исус Христос е възможна да примири грешните човеци с праведния Бог. Само възкресението от смъртта на Спасителя, дава вечен живот за тези, които вярват в Него. Това е най-великата тайна, която е в основата на Саграда Фамилия. Тя е в основата на християнството. 

Искрено се надявам да не пропускаме важността на жертвата на кръстта. Можем да се наслаждаваме на причудливи фасади, изящни стъклописи и високи 107 метра кули. Но без вяра в Бога, те остават безсмислени и преходни като Вавилонската кула.

 

Връзки:

http://www.sagradafamilia.cat/

http://patepis.com/?p=3031

http://www.nasamnatam.com/patepis/Hramyt_Sagrada_Familiq_ili_vechniq_stroej_na_cyrkvata-546.html

Снимки: от Wikipedia, Angel Herrero,

За презентацията е нужен JavaScript.

Реклами

2 thoughts on “Тайната на Саграда Фамилия

  1. Хриси 24, януари, 2011 / 14:49

    Страхотно пътуване!
    дай Боже всекиму да отиде там… и на себе си го пожелавам!
    Много съм слушала за Барселона!

  2. Izabela 11, октомври, 2016 / 14:49

    Prekrasno mqsto,az lichno go obujavam i iskam da znam dali ima problem ot tova che sum katolichka?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s