Свещи под Разпънатия

Много от посетителите на Барселона се отправят към катедралата Саграда Фамилия. Все пак това е една от емблемите на града и напливът от туристи е огромен. Но днес бих искал да ви разкажа за една църква, скрита между улиците на квартала Ribera. Santa Maria del Mar буквално се нарича „Света Мария до морето“. През Средновековието църквата е била до самия бряг на Средиземно море, сякаш за да изпраща с благослов моряците на път. Строежът е започнат през 1329 г. и е завършен през 1383 г. От вън сградата като че ли се слива с околните сгради, оставя присъствието си ненатрапчиво и в синхрон с квартала. Вътре обстановката е в синхрон с католическия канон. Високо пространство до купола, оставя впечатлението за величествения Бог и малките човеци. Отново има туристи с щракащи фотоапарати и хора, които просто се любуват на обстановката, на дърворезбата и таваните, на цветните стъклописи. Но има и нещо друго… Не е само тържествения звук на органа, който свири и кара присъстващите да замлъкнат. Има нещо друго…

Влизам в едно от помещенията, в източната част на храма. Масивни стъклени врати отделят пространство за тесен параклис в страни на главното помещение. Освен тишината, освен светлината, освен красивите образи по стените има нещо друго. Една тежест във въздуха, заради която не можеш да останеш прав. Страхопочитание, благоговение и усещане за Божието присъствие. Погледът ми попада на двама възрастни хора – мъж и жена. Те са коленичили и тихо, почти безмълвно отправят молитви към Всемогъщия. Белите коси, опита и дългия живот са научили тези възрастни да коленичат пред Един, Който е създал вселената и въпреки това общува с хората!

Излизам от параклиса, с усещането, че съм се докоснал до свръхестествено, нематериално. Нещо, което надвишава многократно моите ежедневни стремежи и ограничени мисли за деня. 

В сумрака на църквата, погледът ми лесно е привлечен от свещите които тлеят на определените им места. За разлика от православните храмове, тук свещите са масивни, като тези, които горят по Рождествените празници. Свещите са предвидливо сложени в пластмасови отливки, които предпазват от покапване на восъка по земята. Червеният цвят на отливките придава едно приятно, топло чувство в тъмното пространство.

Спирам се до една редица от свещи, които са поставени в подножието на разпятие. Исус Христос в последните си мигове на кръстта, със сведена надолу глава. Тялото е изнемощяло от побоя, напрежението и усилията да се носи дървен кръст километри наред през тесните улички на Ерусалим.  И ето, там под разпятието заставам до свещите. Заглеждам се и в тях, подредени в редичка, една до друга – всяка с различен ръст. Колкото по-висока, толкова по-млада е свещта.

И така, подочух разговор между свещтите:

– Кой е клетникът, който виси на това дърво? –  попита една от високите свещи.

И тъкмо да получи отговор от някоя от ниските си сестри, се появи майка с дете.

Сякаш дочуло въпрост на свещта, малко момиченце задърпа майка си към разпятието. След секунди съзерцание, детето зададе същия въпрос, но с по-простички думи.

– Скъпа, това е Исус Христос. Божият Син, който дошъл на земята от любов към хората. Тази огромна любов го направила покорен да бъде разпънат на кръст и да умре заради лошите постъпки на хората. На всички хора, дори и за твоите бели. 

Виждайки напиращите сълзи в невинните сини очички, майката продължила обяснението…

– Недей да се разстройваш. Хубавата новина е, че Исус е възкръснал, победил смъртта. Така е примирил е всички хора по света с Бога и направил възможно да прекарат вечността в Неговото присъствие. Исус се застъпва за хората пред Бога и затова можеш да се молиш на Бога, в името на Исус. 

След този разговор, като че ли рисунките по прозорците, колоните подкрепящи тавана и сумракът в църкавата са все същите. А може би не съвсем?!  Защото в този момент едно малко момиченце повярва в Бога и това ще промени живота й, а и вечността.  

Връзки:

Църквата Santa Maria del Mar – http://en.wikipedia.org (англ.)

Снимки: superstock.com; awindix, Fayster, leonardo09, Ramone Pavia via Panoramio & Flickr

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s