Ботев – извисяващ се…

На 2 Юни 2011г. се честват 135 години от смъртта на Христо Ботев. Всяка година на тази дата се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България (повече подробности тук).

Миналата седмица бях в Стара планина с група планински ентусиасти. Връх Околчица и местността Йолковица не бяха в обсега на маршрута ни. Затова пък, изкачихме връх Ботев.

Докато траеше многочасовият преход, имах време да размишлявам. Замислих се за личността на Христо Ботев. Един ентусиаст, родолюбец, пламеннен защитник за родината, който може да заплени и вдъхнови околните. Такава жар, харизматичност и отдаденост на каузата за свободата на България, подтикнали група революционери да тръгнат на друг вид преход. Не само да изкачат Балкана, но и да прекосят Дунава – с готовност да отдадат живота си. За приятели, за роднини, за съграждани, за непознати, за поколенията след тях.

Каква личност трябва да си, за да се помни твоя живот стотици години след теб? Какъв характер е трябва да имаш, за да кръстят на името ти връх в Балкана. Там на високо, където времето е променливо, където снеговете се топят в скачащи водопади- там върхът си стои. Брулен от ветровете, обгръщан от облаците, в компанията на един метеоролог и пъплещи планинари – върхът си стои. Извисява се като третия най-висок връх в България. А подвигът на Ботев и четата му е неизмерим.

Когато завиха сирените, бях приятно изненадан от колегите си. Спряха работата, изправиха се на крака и замълчаха на място – в знак на почит за загиналите за свободата на България. Докато стоях безмълвно се почувствах малък. Хората са оставили къщи, имот, кариера и живота си заради свободата на сънародниците си. А аз си мисля, че правя жертва, като остана прав за три минути, веднъж в годината…

                                                                                              снимка SPGM

„Никой няма по-голяма любов от това, да даде живота си за приятелите си.“ Евангелие от Йоан 15:13

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s