Професия „Пчелар“

Това не е служител проверяващ за ядрено замърсяване. Белият предпазен костюм е част от екипировката на пчеларите. Макар че, много хора, които отглеждат пчели в България не разполагат с предпазна екипировка. Средствата им са насочени към грижа за пчелите, не толкова грижа за пчеларя… Досегът ми с пчелите, допреди две години бе само покрай общия ни интерес към безалкохолни напитки. „Градско чедо“ като мен не бе виждало рояк пчели или инструменти като пушалка, рамкоповдигач или центрофуга. Асоциациите ми с тези думи бяха неясни и абстрактни. Пчеларите са рядко срещани хора. Обикновенно продават мед на пазара, очакват да се заговорят с клиентите си и сякаш по подразбиране носят любовта към земята в сърцето си. 

Благодарение на тъста си имам възможност да навляза в чудния свят на пчеларството. Доскоро не можех да разбера вълнението и трепета на възрастен човек при вида на рояк пчели излязъл от кошера си. След като помагах (гледайки на почтително разстояние) в пренасянето на рояк – вече разбирам малко по-добре взаимоотношенията между пчеларя и медоносните насекоми. След като излезе от кошера, роякът се настанява на открито за кратко време: два- три часа. През това време пчели разузнавачи търсят подходящо място за установяване на рояка. В това кратко време, пчеларят трябва да приюти новосформиралия се рояк в кошер. Ето малко снимки на рояка, кацнал на едно дърво…

    

This slideshow requires JavaScript.

Процедурата по примамването на пчелите е изключително любопитна. Няма да се спирам на нея, ако представлява интерес можете да потърсите повече информация във връзките, които съм публикувал в края на статията. Но така или иначе, изисква се голяма доза търпение, за да може стотици пчели да пъплят в желаната посока. Разговор на висок глас се избягва, резки движения са нежелателни; острите миризми на парфюм или алкохол са опасни за всеки пчелар. От голяма полза за отглеждащите пчели, е познаването на билките и растенията в района, постоянното осведомяване за успешни практики в грижата за насекомите и разбира се известна доза сръчност. Много от пчеларите сами си правят рамките и кошерите.

Такъв е и случаят с бай Георги Новоселов в Петрич. Сам си сковава кошерите и се опитва да припечели от взаимния си труд с пчелите. За да стигнете до пчелина му, трябва да се проврете във вътрешността на горичка по черен селски път. В двора му има една малка порутена колибка, тип заслон и закътана поляна. Там, под сянката на дърветата кротко са се настанили 180 кошера. Бай Георги сам се грижи от години за тях и болката му е, че няма кой да продължи занаята. И въпреки трудностите покрай измиращи пчели и нови и непознати болести, нисичкият старец не се отказва, придърпва от цигарата си и става, за да нагледа своите крилати приятели.

Професия пчелар имат малко хора, но само след 10 минути прекарани в приказки, се убеждавам в добротата на тези хора. Очаквайки малките жужащи насекоми да се приберат от събиране на прашец се учиш на търпение. Няма място за пришпорване, суетене и нерви – така типични за бизнеса обвързан със срокове. Всичко става с плавни и целенасочени действия за постигане на синхрон с Божието творение. Ако се опиташ да измамиш или експлоатираш пчелите, те просто няма да се поддадат на измама. За да се занимаваш с пчели, първо трябва да дадеш, за да получиш.  

Смятам, че и в духовен аспект е същото. Не може да ядем сладко сладко от духовния мед, без да сме се потрудили. Защото за да събере един килограм мед, пчелата трябва да посети между 2 и 10 млн. цвята. Това прави летеж от 360 до 450 хил. км., т.е 9 – 11 пъти да обиколи Земното кълбо. Завидно трудолюбие! А толкова често аз се вайкам срещу негативния климат в държавата ми. Мечтая си за сладостта от живот в уредена и цивилизована страна, без да съм се потрудил и една минута за доброто на България. Без да съм отправил и една молитва за помощ и милост над душите ни…

Напускам пчелина на бай Георги и на изхода ме среща негов съсед. Започва да ми разказва как бил прочел някъде, че ако пчелите навсякъде измрат – идва края на света. Затова работата на пчеларите била жизнено важна за цялото човечество. Даже ми пожелава в бъдеще и аз да стана пчелар. Усмихвам се дружелюбно и махвам за сбогом.

Не съм сигурен, че един ден бих имал търпението да наглеждам свои кошери. Но наистина се надявам да бъда духовно трудолюбив и търпелив. Такива хора в Библията са наречени герои на вярата, хора по сърцето на Бога. Уверен съм, че ако има повече духовно трудещи се с усърдието на пчели ще имаме голям и пълен с мед кошер. Не само тук на земята..

Връзки:

Проверете какво знаете за пчелите?

Какво е пчелното семейство

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s