Илинден

На 20 Юли в България празнуваме празника Илинден. Името на празника идва от библейския пророк Илия. За него можете да прочете в Стария завет.

Пророк Илия бил от потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав.  Цар Ахав и царица Езавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал. Те накарали народа да се покланя на идола и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия, подтикнат от Бога с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.  Народно поверие по българските земи повелява на този ден да не се работи, да не се влиза в море или река, защото пророк Илия взима жертви за себе си. Той е считан за господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се знаем, че това поверие няма нищо общо със християнството. То е изцяло езическо и не се приема от църквите за канон. По човешки хората в миналото са оприличили божествени сили на един смирен служител, пророк на Господа. Самият Илия се е борил срещу поклонението на друга личност освен на Бога.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан. В края на живота си бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. Това било поредното доказателство за угодността на Илия пред Бога. Като символ на служението на Илия, той оставил кожуха си на своя ученик – Елисей.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илиян,Илиана, Илия, Илин, Илина, Лина, Илко, Илчо, Личо.

Честит имен ден, моя прекрасна Илияна!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s