Срок на годност

Размишлявам за мисленето на потребителите. При закупуване на стока се обръща внимание на срока на годност – особено ако е продукт от хранително-вкусовата промишленост.

Гледаме подозрително на продукти с дълъг срок на годност. Вглеждаме се продължително в състава на храната, която държим в ръцете си. Очите ни са пригодени да намират максимално бързо съкращения от букви и цифри, започващи с Е.

Припомняме си времето, когато преди десетки години е имало „истински храни“. И те са били с по-кратък срок на годност, по-малко консерванти и са били с по-качествени съставки.

Не може да се отрече напредъкът в технологиите в хранителната промишленост:

– Подобрение на хигиената в предприятията боравещи с храна. В резултат на внедряването на Европейските изисквания.

– Безспорен е прогреса в областта на опаковането на храните. Вакуум опаковките спомагат за по-продължителното запазване на храната.

– Съществуват нови технологични методи за стерилизация чрез ултра високи температури (UHT – методи). Това позволява на бързо развалящи се храни като прясно мляко и сметана да бъдат консервирани.

– Прилагането на стерилни култури и биопротектори (метаболити на стерилни култури) е една сфера, която все още не е разработена. Но това е модерния конкурентен отговор на консервантите с химична природа.

И така посоката на развитие на хранително-вкусовата промишленост е ясна. Ще се правят все по-дълготрайни храни. Така шансът потребителя да закупи стоката е по-голям. От друга страна производителите на храни в по-малки количества ще се опитват да разработят нишата „Био-продукти“. Реколта, която преди години е била с отлични показатели, без химически намеси, вече е с етикет „Био“. Така стойността на продукта скача с минимум 25% в сравнение с останалите стоки.

Любопитно ми е да размишлявам на тази тема, защото с течение на времето мисленето на хората се променя. Ако един продукт е дълготраен – сигурно е некачествен. Докато, ако е налично бързо разваляне на храната, значи тя е без нездравословни съставки.

А дали е така с човешкото тяло? Има толкова много и миниатюрни частици, които са с огромен срок на годност. Например една колянна става и хрущялът около нея са създадени да не правят проблеми повече от 50 години! А като имате предвид, че тези части от нашето тяло изпълняват функцията си при всяко движение на крайника. Това е по стотици пъти на ден- с всяка една стъпка на човека.

Какво да кажем тогава и за човешката душа!? Тя е създадена вечна. Това че има безкраен срок на годност, прави ли я некачествена?

Връзки:

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

„Определяне срока на трайност на храните“


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s