Какво правите, когато не Ви харесват?

Бях предизвикан от статия в сп. Мениджър за 40 въпроса, които хората се страхуват да си зададат. Поредният въпрос от списъка е: „Какво правите, когато хората не Ви харесват?“

different

Смятам, че първосигналният човешки инстинкт е да отбягваш хората, които не те харесват. Това е логиката на най-малкото съпротивление и дразнение. Интересно е как ние се удивляваме защо изобщо някой не би ни харесал. Но в действителност имаме в живота си хора, които самите ние не харесваме.

Симпатията и антипатията са любопитни аспекти, които учените изследват и с експерименти. На първо място е визуланото провличане или отблъскване. Голям брой хора си съсдават мнение за човека срещу тях, само от начина по който изглежда. Дори сред моите познати забелязвам различно отношение, когато съм с официален костюм. Поговорките, които знаем от старите хора са верни… Но за съжаление, някой хора дори не достигат до момента да преценяват човека по ума му. Най-трайно остава впечатлението от външния вид.

Антипатията е налична дори и на подсъзнателно ниво. Предполагам на всички ни се е случвало да не харесваме дадена личност. Без причина, дори нямаме много допирни точки и време за общуване – но просто нещо в него (или нея) не ни допада. Дори не можем да опишем, кое е това нещо. Сякаш на някакво подсъзнателно ниво, мозъкът ни „дава заето“ и няма импулс за крачка към сближаване и опознаване.
Аз лично имах такъв случай с една личност, която не знам защо, но ми бе антипатична. Дали заради външен вид, дали заради държание, дали заради среда – не знам. Това бе в продължение на няколко години. До момента, в който не се наложи по организационни въпроси да прекарам значително време с дадената личност. Така след поредица от лично общуване видях качества в отсрещната страна, които аз самият не притежавам. Не след дълго тази личност започна работа във фирмата, където аз работя. Познайте, кой предложи кандидатурата?

Когато не Ви харесват, не се терзайте. Невъзможно е да сте харесвани от всички 7 милиарда жители на Земята.
Когато не харесвате някого – отделете непредубедено време да опознаете човека. Възможно е да откриете, че антипатията ви е неоснователна. Пък и дори да е основателна –  „… защо гледаш съчицата в окото на брата си, а не забелязваш гредата в твоето око?“ (Библията, Лука 6:41)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s